Raketteja ja savikiekkoja

savikiekko

En halua mitenkään vähätellä paukku- ja ääniarkojen koirien ongelmia. Räjähdykset ovat tolkuton tuska niille koirille. Mutta kiittäkää siitä asiasta koiranne kasvattajaa sekä jalostuslinjan edeltäneitä kasvattajia – he koirastanne paukkuaran ovat tehneet, sillä se on hermorakenneongelma.

Me asumme maaseudulla, Vihdissä. Meiltä on matkaa ajassa sellainen kolmisenvarttia Helsinkiin. Tarkoittaa sitä, että ei ole joukkoliikennettä, pitsaa ei tuoda kotiin ja yöllä näkee tähtiä.

Maaseutu tarkoittaa myös aseita. Pääosin metsästysaseita, mutta joukkoon mahtuu myös muutoin ampumista harrastavia. Kun maata riittää, eikä ammunta ole organisoitua (poislukien metsästys), niin mitään ympäristö- ja haittalupia ei tarvita.

Kirjoitan tätä 6.9. ja jäniskautta on kestänyt muutaman päivän. Voidaan sanoa, että hirveä lukuunottamatta metsästyskausi on jo vauhdissa.

Kun tuo kaikki yhdistetään, niin meidän kulmilla uuden vuoden raketit ja niiden myyntikielto ei ole kovinkaan merkityksellinen. Juuri nyt naapurissa ammutaan urakalla haulikon kanssa. Ei siellä lintua tai rusakkoa kaadeta, vaan koska laukaukset tulevat tasaiseen tahtiin ja välillä kaksi peräkkäin, niin eiköhän taas savikiekkojen joukkomurha ole käynnissä.

Jos meillä olisi paukkuarka koira, niin koko syksy olisi täyttä tuskaa. Viikonloppuna enemmän tai vähemmän keskeytymätöntä pauketta.

Minulla ei ole mitään antipatioita metsästystä vastaan. Päinvastoin, olen hyvinkin metsästysmyönteinen (ja olisin vahvemmin, jos painopiste siirrettäisiin susista ja ilveksistä kauriiseen ja peuraan). Mutta silti – en ole kuullut kenenkään vaativan ammuntakieltoa paukkuarkojen koirien takia.

Pidänkö vuodenvaihteen raketteja turhana? Ehdottomasti (paitsi kakarana ja teininä, silloin ne oli hauskoja). Vastustanko rakettikieltoa tai edes tiukempaa rajoitusta? Taatusti en, vaan kannatan.

Silti sanoisin, että jos ääniaran kanssa haluaa lähteä maaseudulle nauttimaan syksyisestä luonnosta, niin

  • koiralla on tiukka kaulapanta
  • valjaat ovat sellaiset, että niistä ei todellakaan karata
  • korviin voi tunkea pumpulia

Vuodenvaihde tulee taas, kuten joka vuosi. Siihen kannattaa varautua, esimerkiksi tällä:

1 Like

Yleensä he, jotka eivät käytä lääkkeitä koiran rauhoittamiseen, ostavat sitten ravintolisiä kuten juurikin tryptofaania. Tai sitten mennään scifi-puolelle ja tuhlataan rahat lauhduttimiin.

Serene UM on aika yleinen. Se maksaa noin 16 euroa 30 tablettia ja tabletissa on 15 mg tryptofaania.
Puhdas tryptofaani maksaa parikymppiä 100 grammaa eli vastaa 74 purkkia Sereneä - siinä ei nimittäin ole muuta vaikuttavaa ainetta.

Onko tämä sellainen kohta, jossa voisi todeta, että on vaan tyhmää maksaa liikaa?

Muitakin myyjiä ja brändejä on, tämä on vain yksi vaihtoehto:

Sitten on sellainenkin ihmeaina kuin Zylkene. Kyseessä on ehkä pahimman luokan vedätys, koska valmistaja yrittää antaa ymmärtää kyseessä olevan tutkittu tuote, jonka toimivuuden tiede vahvistaa. Osoitukseksi siitä luetellaan iso liuta tutkimuspapereita – jotka eivät kylläkään liity Zylkeneen eikä väitettyihin terveysvaikutuksiin.

Zylkene on kaseiinia. Kaseiini on toinen maidon proteiineista, hera on se toinen. Urheilupuoli käyttää kaseiinia ns. hitaana yöproteiinina tehostamassa lihaskasvua ja kehitystä.

Tarkkaan ottaen Zylkenessä on vain yhtä kaseiinin muotoa, alfa-kasotsepiiniä. Se on tutumpi ollessaan suurin syyllinen maitoallergioissa. Ja kyllä, sille on haettu terveysväite rauhoittumisesta aivan surkean heikolla tutkimusnäytöllä. Ja ei, sama terveysväite ei mennyt läpi ihmisillä. Aika hassua, eikö vaan.

Zylkenen vahvimmassa versiossa on jotain 450 mg. Zylkenen valmistaja on poikkeuksellisen huolellinen ollessaan kertomatta mitä tuo vajaa puoli grammaa on. Mutta leikitään, että se on juurikin tuo yksi osa maidon kokonaiskaseiinista. Kun ne muutama ala-arvoinen tutkimusyritelmä tehtiin koirille, niin annostus oli 15 mg/kg/vrk. Se tarkoittaisi silloin, että yksi kapseli riittäisi 30 kilolle.

30 kapselia maksaa luokkaa 50 euroa.

Jos ehdottomasti haluaa uskoa kaseiinin rauhoittavaan vaikutukseen, niin silloin kannattaa ostaa nimenomaan kaseiinia. Kokonaiskaseiinista on noin 30 % alfa-kasotsepiiniä. Jos ostaa noin 25 eurolla kilon purkin urheilulaatuista kaseiinia, niin sinä olisi silloin 300 grammaa alfa-kasotsepiiniä. Se vastaisi 22 purkkia vahvinta Zylkeneä.

Taas kerran, proteiineja ja aminoja myydään laajalti ja tämä on vain yksi vaihtoehto:

Jos koiran pelko sekä stressi on hallittavissa, niin silloin kannattaa kokeilla nimenomaan tryptofaania. Mutta sen toimivuus olisi kylläkin syytä testata ennen uuden vuoden pauketta - ei siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran räjähtää.

Mutta jos pelkotila on hallitsematonta, niin jättäkää ravintolisäpurkit rauhaan, ja varsinkin unohtakaa rehulisät. Silloin suuntana on eläinlääkäri.

1 Like

Tryptofaaniin liittyy myös sellainen lisä kuin 5-htp:

1 Like