Raakaruokinta menossa muodista?

Ei kovinkaan kauan aikaa sitten suomenkielisen Facebookin kaksi aktiivisinta raakaruokintaryhmää olivat Katiska ja Luonnonmukainen ruokinta/barffaus/raakaruokinta — ja tuossa järjestyksessä.

Katiska eräänlaisena yleisryhmänä ja vahvasti kysy&vastaa -alustana toki nappasi enemmän asialiikennettä kuin Luonnonmukainen, mutta kummassakin oli silti jatkuvaa liikennettä nimenomaan raakaruokintaan liittyen.

Kesän 2021 aikana tapahtui jotain. Katiskassa raakaruokinta-aiheet romahtivat ja lähes hävisivät. Luonnonmukainen on käytännössä kuollut, hyvä jos aloituksia tulee edes joka viikko.

Ylipäätään aiheet, jossa kysytään paljonko jotain annetaan, ovat romahtaneet huomattavasti siitä mitä oli vuosi sitten. Syitä voi olla vain muutama, ainakin minusta.

 • Raakaruokinnasta tiedetään tarpeeksi ja jos vaivautuu käyttämään Googlea, niin ohjeita löytyy helposti.
 • 50/50-ruokinta on jyrännyt raakaruokinnan ja vastauksia kysymykseen kuinka paljon löytyy vielä helpommin.
 • Ryhmät ovat stabilisoituneet ja kattavat suurimman osan aktiivisesta koiraväestöstä (merkityksessä he joita asia kiinnostaa), joten olevat tietävät ja uusia ei suuremmin tule.
 • Raakaruokinta on arkipäiväistynyt, menettänyt glamuurinsa ja asemansa osoittamassa omistajan parempaa kyvykkyyttä suhteessa muihin omistajiin — suomeksi: raakaruokinta on poistumassa muodista

Liikenteeseen ei ole tullut Katiskassa tyhjiötä. Ruokintaan ja terveyteen liittyvien kysymysten määrä kasvaa koko ajan. Se, että kysymykset ovat käytännössä koko ajan samoja, ei liene yllätys — niinhän ne aina ovat aivan riippumatta mikä on ns. yläkategoria. Mutta nyt ongelmat, varsinkin ruuansulatusongelmat, ovat otsikoissa.

Se mikä hieman yllättää, on kuivamuonakysymysten määrän selvä kasvu. Se ei selity pelkästään uusilla valmistajilla, vanhojen reseptimuutoksilla tai eläinlääkärien kyvyttömyydellä neuvoa mitään muuta kuin hypoa, anallergenicia tai suolistoruokaa.

Tekisi mieli väittää, että heiluri on heilahtamassa takaisin toiseen ääripäähän ja kuivat täysravinnot ovat tulossa takaisin muotiin.

Mikä sen sitten aiheuttaa, on hieman mysteeri. Mutta voisin veikata muutamaksi syyksi

 • hinnankorotuksia
 • saatavuusvaikeuksia
 • ihmisten pettymyksiä, kun raakaruoka ei ollutkaan ihmeiden tekijä

Joten — ehkä raakaruokinta-aiheet eivät vähentyneetkään sen takia, että ihmiset osaisivat. Ehkä aiheiden katoaminen johtuukin siitä, että yhä useampaa kiinnostaa aina vaan vähemmän raakaruokinta.

Olen huomannut vastaavan suuntaukset omisssa asiakkaissani. Vielä alkuvuodesta suurin osa toivoi, että ongelmat ratkeaisivat raa’alla. Nyt yhä useampi on valmis siirtymään raakaan, jos on pakko ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Tuossa on aika radikaali ero suhtautumisessa.

Olisi kiva nähdä mikä on raakaruokintateollisuuden vastaisku. Juuri nyt näyttää siltä, että he sulkevat silmänsä ja ovat — taas — reaktiivia, jälkijunassa, eivätkä proaktiivisia.

Jos ette usko, niin vilkaiskaa raakaruokintapuolen innovaatioita ja markkinointia…

1 Like

Artikkelin kuva on poron luista. Ensimmäinen ja viimeinen kokeilu.

Mutta ne ovat yksi syy siihen miksi raakaruokinta menettää asemiaan: teurasjätteen hyödyntämisen nimissä teollisuuden innovaatiot ovat huonontaminen.

Mutta sitähän kuivamuonateollisuus on tehnyt iät ajat, ja se on se syy miksi niissä on niin paljon ongelmia.

Ero lihamarkkinoihin tulee siitä, että kuivissa on enemmän tarjontaa. Vaikka toki valikoima on usein illuusio, niin sitä on kuitenkin monenverroin enemmän kuin lihapuolella. Siksi kokeilut ovat usein hedelmällisempiä, tai ainakin pitävät omistajan työn touhussa tehokkaammin, kuin hyvin kapea raakaruokintascene.

Mahdollisesti kuivaruoka kiinnostaa helppouden ja nopeuden takia, ei ole säilöntäongelmia ja koronan myötä ihmiset kun reissaa niin paljon niin nappulat helppo ottaa mukaan ja Musti&Mirrejä löytyy joka puolelta mistä helppo hakea lisää sitä omaa tuttua ruokaa :woman_shrugging: en tiedä, nämä on asiat miksi itse haluan pitää nappulan osana ruokintaa vaikka raakaan painottuukin meillä.

Nuohan ne perimmäiset syyt aina kuivamuonan käyttöön ovat. Ja reissuruokanahan liha on hankala.

Mutta ainahan tuo on pätenyt kuivamuonissa. Olisiko siihen helppouteen (syöttämisessä ja saatavuudessa) sitten herätty uudestaan?

1 Like

Kyllä!

Muutaia syitä joita olen kuullut:

 • Nappula ruokinta on helppoa
 • Ei tarvitse mitään lisiä
 • Ei ole aikaa valmistaa
 • Ei ole tilaa missä säilyttää lihoja
 • Mainonta ja ellit
 • Omistajien kasvis- tai vegaaniruokavalio. Lihan
  käsittely ällöttää

Ja kohta saan huutia @Jagster iltä, mutta siihen vedoten sanonkin että yhtäkään yllä luettelemista asioista en henkilökohtaisesti allekirjoita.

Piskimme- lehti on viimeisen parin vuoden aikana “kunnostautunut” juurikin nappularuuan mainostamisesta ( ei markkinointia, mutta kirjoittamalla koitimaisista merkeistä) ja ruuan turvallisuudesta. Elleille, kandeille ja hoitajille aivopestään eri merkkien eduista sillä mallilla että siihen suunnatulla rahavirralla voisi ratkaista monta kolmannen maailman ongelmaa. Kasvattajat ja eläinkaupat pursuavat klubeja ja tarjouksia, että oksat pois.

Ja sitten se yksinkertaisin selitys on helppous. Kun oma elämä on kiireistä ja koiran kanssa ja ilman koiraa haarrastetaan vaikka mitä, niin helppoa vain laittaa nappulat tai purkin sisältö kippoon.
Korona aikana reissattu kotimaata siksakkiin ja mökkeilty niin helppo ottaa ne valmisruuat mukaan.

Paljon myös näitä uusia eläinten omistajia jotka uskovat elliä, kasvattajaa, myyjää ja lukemaansa.

Ja sitten on kiva kun on nämä sairastelevat jotka uskovat, että ellin tai klinikan markkinoima ruoka on se paras vaihtoehto. Eihän sitä kannata itse ajatella tai nähdä vaivaa ja etsiä vastauksia.

Silmät ja korvat itkevät verta näiden takia.
Tämä on yksi syy miksi en käytä facea juurikaan. Paitsi silloin, kun Jakke vinkkaa jostain ketjusta ( mikä yleensä tarkoittaa ettei sitä kannata lukea :rofl: ).

No tästä tuli mieleen yksi puolituttu joka osti ell ruokaa vatsavaivaiselle koiralle kun elli kehui siinä olevaa ternimaitoa. No pakko oli tuoteseloste kurkata ja terninaidon määrä oli 0.1% :sweat_smile:
että tosi paljon se koira siitä hyötyykin :woozy_face:

1 Like

Viesti erotettiin uuteen ketjuun: Ruokinnan ja tekemättömyyden motivaattorit

Juuri näin :joy:!

Ja sitten on lauma joka huutaa, että maksalaatikko tappaa jos sitä antaa koiralle. Pitää vaan syöttää tietyn merkkistä gastro-ruokaa tai keitettyä seitiä ja riisiä.
Hyvin on mennyt Tamperelaisen ellin päänaukomiset katiskan fb-sivuilla perille.

1 Like

Viime aikoina on tullut useampia artikkeleita sekä eläinlääkärin kommentteja vastaan, joissa pelotellaan raa’an lihan vaarallisuudella. Erityisesti seuraavia väittämiä tullut vastaan: Lihasta voi saada alkueläimen, ruokinta ei ole ikinä tasapainoista ja kasvua tukevaa liharuokinnalla, erityisesti lapsiperheissä ei voi lihaa syöttää koirille tai lapset sairastuu, koska koira nuolaisee kättä sillä samalla suulla, jolla juuri söi lihaa. Selkeästi tuntuu kyllä lisääntyneen tämä raakaruokinnan vastaisuus.

2 Likes

Voiko tähän vaikuttaa myös valtava määrä uusia koiranomistajia? Kun koronan myötä moni on ottanut uuden koiran tai sen ihan ensimmäisen ja koiratalouksien määrä on käsittääkseni lisääntynyt.

Jos ne ensimmäistä koiraa hoivaavat aloittaa nappuloista, jolloin nappulakysymyksiä on enemmän?

1 Like

Mutta kun se ei selitä miksi raakakysymykset on vähentyneet. Kun ne oli aikoinaan vakio’hko. Uusien omistajien pitäisi silloin lisätä kuivamuonakyselyjä raa’an pysyessä ennallaan eli ruoka-aiheinen tot pitäisi kasvaa. Mutta ei kasva, vaan vähenee.

Eläinlääkäri ei tajua sitä, että he väittävät ihmispuolen lihan olevan saastunutta. Tarkkaan ottaenhan Ruokaviraston perusvalvonta ei moisia ongelmia tunne.

Tuo raakaruokintavastaisuus, ja nimenomaan mikrobiologisin perustein, keskittyy Suomessa alle puoleen tusinaan lääkäreitä. Yksi heistä johtaa Evidensian ruokintapolitiikkaa.

Ja hassusti tuosta sakista löytyy myös ne kiinankanahysteerikot, jotka ovat harjoittaneet aktiivista peloittelukampanjaa aivan kaikesta, Axiluria myöten.

1 Like

Ihmiset ovat oppineet käyttämään hakua? :rofl:

Hyvä, että laitoit hymiön…