Raaka vs kypsä liha annoskoko

Tiedän, tämä on valtavan tyhmä kysmys, älkää kuitenkaan lynkatko koska ensimmäinen aloitus tänne…

Eli, jos antaa raakaa lihaa yleensä, ja välillä antaakin kypsää, niin pitääkö kypsää antaa enemmän? Kypsennettäessähän liha kutistuu. Ja jos, niin kuinka paljon?

Oma koira pitää itsensä vallan sopusuhtaisena vaikka ruokaa olisi kuinka paljon tarjolla, lähinnä vaan mietin lihapakkauksen riittoisuutta. :smiley:

Ei se tyhmä kysymys ollut.

Kyllä, periaatteessa täytyy antaa enemmän kuin jos antaisi raakaa. Juurikin siksi, että häviää vettä. Usein häviää myös hiukan rasvaa, joka sitten ei olisikaan enää niin haluttua.

Käytännössä asiaa tuskin koskaan tarvitsee miettiä noin tarkkaan. Eikä koskaan silloin kun on suunnilleen hajulla paljonko antaisi raakaa.

Se johtuu siitä, että sitä itse lihaa ei häviä (puhutaan kuiva-aineesta), vaan vettä ja vedellä ei sinänsä ole ravintoarvoa. Joten ruokana on ihan sama antaako kilon raakaa tai onko se määrä kuivunut 900 grammaan.

Ja jos ei ole ihan hajulla paljonko koira söisi raakaa, niin ei mikään silloinkaan muutu. Kun aina annetaan sellainen mälli ruokaa, että koira ei laihdu.

Avaruusteknisempi puoli taasen on se, että kovinkaan oleellista ei ole paljonko se liha kokonaisuudessaan painaa, vaan kuinka paljon siinä on rasvaa.

Leikitään, että annetaan lihaa, jossa on 20 % rasvaa. Se on analyysiarvo, joka on tutkittu jostain muutaman gramma määrästä. Se, että paljonko juuri siinä pötkössä tai pullassa on juuri sillä kertaa rasvaa, on ihan herran huomassa.

Se voikin olla 15 %. Tai seuraavassa erässä 25 %. Tarkoittaa vaan sitä, että se ruoka vaihtelee jo itsessään enemmän kuin mitä painonvaihtelu kypsennyksessä on — eikä ketään häiritse :wink: