Pyridoksiini (B6-vitamiini)

Yksi B6-vitamiiniin eli pyridoksiiniin liittyvä lisäravinnekysymys tulee nykyään useammin ja useammin esille: uskaltaako Vidan sinkkiä käytää koiralle, koska siihen on lisätty B6-vitamiinia.

Lyhyt vastaus on, että uskaltaa. Lisätyllä B6-vitamiinin määrällä ei ole merkitystä — ainakaan riskipuolella.

Pidempi vastaus on hieman monimutkaisempi. Tai ei monimutkaisempi ole, vaan… pidempi.

B6-vitamiini on yksi niistä harvoista B-vitamiineista, joista voi tulla yliannoksena ongelmia. Hyvä esimerkki (tai ainakin esimerkki…) siitä, että määrä tekee myrkyn.

Tiedetään, että sellainen 25 mg/kgEP ei haittaa mitään. Tiedetään myös, että yhdessä Vidan sinkkipillerissä on 4 mg B6-vitamiinia. Yksinkertainen jakolasku 25/4=6,25 kertoo, että 6 pilleriä, ja vartti päälle, per painokilo on turvallinen määrä.

10 kg koira voi siis huoletta syödä 62,5 tabua Vidan sinkkiä päivässä, eli puoli purkillista, ilman pelkoa. Taatusti mainittu koira ripuloi ja oksentelee, mutta ei B6-vitamiinin takia, vaan rajun sinkkiöverin seurauksena.

Oletettu myrkytysraja, joka on eri asia kuin tappava, alkaa B6-vitamiinilla annoksella 50 mg/kgEP. Jakolasku 50/4=12,5 kertoo sen pillerimäärän, jota ei saa antaa joka päivä, jos haluaa välttää koirallaan B6-vitamiinin myrkytyksen.

Ja samaten käytännön tasolla 10 kg koiralla — älä anna 125 pilleriä, eli noin purkillista, joka päivä ja kaikki on hyvin.

Laskemista voidaan jatkaa vielä pidemmälle, vaikka nyt on jo aivan selvää, että sinkkitableteistakaan ei myrkytystä voi millään tavalla saada. Otetaan mukaan kuolemanriski. Se ilmaistaan usein termillä LD50, joka kertoo tilanteen, jossa puolet koe-eläimistä on kuollut määrätyllä annoksella.

B6-vitamiinissa akuutin, eli kerta-annoksen, koiran LD50 annos 1 g/kgEP tai sama 10-kertoimilla: 1000 mg/kgEP.

Kun et anna 10 kg koiralle 250 pilleriä eli hieman päälle kahta purkkia Vidan sinkkiä kertalaakista, niin et joudu pohtimaan onko koiralla 50-50 mahdollisuudet kuolla. Tuokin on teoreettinen määrä, sillä moinen määrä sinkkiä saa koiran takuuvarmasti oksentamaan, jolloin sillä ei enää olisi tuota määrää B6-vitamiinia sisuksissaan.

B6-vitamiini on ehdottoman tärkeä, kuten ylipäätään kaikki B-vitamiinit. Ja kun sen yksi oleellisen merkityksellinen rooli on olla mukana aina kun proteiineja käsitellään millä tahansa tavalla, niin lisäannoksesta B6-vitamiinia ei todellakaan ole haittaa.

Se, että onko sinkkitabketin 4 milligramman annoksesta mitään iloakaan, on sitten on juttunsa.

Vertailuna. B6-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ruuasta riittävästi — myös ihmiselle, koska ihminen on ruuansulatukseltaan ja aineenvaihdunnaltaan sekasyöjä, ei vegaani. Kun vilkaistaan Finelin arvoja, jotka toki ovat hieman epäluotettavia varsinkin koirien rehujen suhteen, niin saadaan hieman suhdetta siihen paljonko tarvitaan kattamaan yksi Vidan sinkkipilleri:

  • broilerin jauheliha tarvitaan noin 1,4 kg
  • 17 % naudan jauhelihaa vaadittasiin 950 g
  • naudan maksaa 390 g

Siinä suhteessa Vidan sinkki antaa huomattavan paljon. Plus jos vielä mietitään sitä niin, että 10 kg koiran perustarve on noin 275 µg eli se tyydyttyisi vaikka naudanlihassa 150 gramman ruoka-annoksessa, niin Vidan antama lisä on totaalisen turha.

Mutta se on haitaton.

Sitten mukana on hieman kysymysmerkkejäkin. Leader ei ilmoita mitä B6-vitamiini aidosti on. Se on eräänlainen yleisnimi, joka kattaa useita erilaisia samankaltaisia B6-vitamiiniksi kutsuttuja aineita. Niistä osa kestää säilytystä heikommin kuin toiset, ja osa ei ole ollenkaan vitamiiniaktiivisia. Täysin samanlainen tilanne kuin esimerkiksi E-vitamiinin kohdalla on. Mutta se herättää kysymysmerkin, että saadaanko sinkkitabletista ylipäätään ilmoitettua B6-vitamiinimäärää koiran, tai omistajan, käyttöön.