Prusik-solmu

Prusik on eräällä tavalla erikoissolmuja, ja sen tausta taitaa olla enemmältikin kiipeilyssä. Tai purjelaivoissa. Se on solmu, jossa ohuempi naru sidotaan paksumpaan niin, että sen ohuemman paikkaa paksussa pystytään siirtämään, mutta vedossa se kiristyy paikalleen.

Prusik toimii luotettavasti juurikin ja vain silloin, kun ohuempi naru sidotaan paksumpaan.

Prusik on eräällä tapaa muunnos telttasolmusta, tai päinvastoin. Periaate on kuitenkin sama: kierrokset estävät kitkalla vedossa solmun siirtymisen, mutta solmusta itsestään kiinniottamalla sitä saadaan siirrettyä.

Oli prusik-solmun (olen törmännyt myös nimitykseen kitkasolmu) alkuperä mikä tahansa, niin retkeilyssä prusikkia käytetään aika paljon kahdessa eri tilanteessa. Joko halutaan keskittää ja kiristää tarppia harjanarussa, tai halutaan ripustaa jotain harjanaruun, vaikka valo tai tarvikepussi.

Prusik voidaan tehdä joko suorasta narusta tai narulenkistä. Lopputulos on aina sama, mutta valmiin lenkin sitominen on paljon helpompaa, ainakin periaatteessa. Ja yleensä prusik nimenomaan tehdään lenkistä — joka saattaa tulla vain kiipeilijöiden tarpeesta (Bond muuten kerran karkasi kuumottavasta tilanteesta kiipeämällä tehden prusik-lenkit kengännauhoistaan).

Prusik-solmu valmiilla lenkillä

Laita lenkki linjanarun alle.

Taita lenkki ylhäältä alaspäin linjanarun yli ja itsensä läpi. Tämä on itseasiassa aika perusjuttuja ja jos koskaan olen kiinnittänyt narun, sähköjohdon tai jotain johonkin roikkumaan, niin olet taatusti käyttänyt tätä.

Sitten vain kierrät ohuen narun lenkin linjanarun takaa ja teet uuden kierroksen.

Pyöritä kolme kierrosta. Yritä pysyä koko ajan keskellä, eli teet kierroksia sisällepäin vierekkäin.

Lähde kiristämään hellästi ja rakentamaan, oikeammin siivoamaan, solmua. Kierrokset eivät saisi mennä ristiin, vaan niiden pitäisi olla kauniisti ja tiiviisti vierekkäin — kolme kierrosta solmun ja lenkin vasemmalla puolella ja kolme oikealla puolella. Tässä ei sitten pärjää pelkällä voimalla.

Jos nyt vetää lenkistä, niin solmu ei liiku linjaköydessä. Mutta jos hieman puristat solmua ja työnnät, niin se liikkuu.

Prusik ei ole ikuinen solmu, jos sitä joutuu useammin liikuttamaan — kuten vaikka tarpin harjanarussa. Sitä joutuu aika ajoin järjestelemään uudestaan, tai solmimaan alusta alkaen.