Proteiini koiran ruokinnassa

Alemmassa linkissä lukee näin:

“Saantisuositus 5 g/kgME (noin 3 g/kgEP) perustuu nimenomaan siihen, että ruuassa on minimimäärä lihaa ja sitä on jatkettu jollain kasvipohjaisella. Raakaruokinnassa (johon kuuluu 50/50 ruokinta tässä tapauksessa) proteiinien tarve on alempi. Kuinka paljon alempi onkin vaikeampi kysymys, mutta vastaus löytyy väliltä 30 – 50 %.”.

Eli tarkoittaako toi sitä että 50/50-ruokinnassa proteiinin tarve voisi olla 2g/kgEP?

Ei se ihan ole. Metabolinen paino ei ole puolet elopainosta, vaan hieman yli, sekä muuttuu koiran koon mukaan. Mutta elämisen helpottamiseksi, ja koska mikään ravitsemuksessa ei ole eksaktia, niin elopainomuunnoksissa mennään kaavalla puolet ja sitten hiukan päälle sopivaan kauniiseen määrään.

Joten 30 prossaa pois 5:stä jättää 3,5 grammaa. Siitä puolet, että päästäisiin elopainoon, on 1,75 grammaa. Ja sitten lisätään se kauneus- ja tarkkuuslisä, niin ollaan hieman alle kahdessa grammassa.

On 2 g/kgEP ihan ok likiarvo.

Mutta:

Tuo ero (oletetun) tarpeen välillä perustuu aminohappojen saantiin. Kuivamuonissa on kehnompi aminohappoprofiili, joten on annettava enemmän, että saadaan taatusti

  • tarpeen kattava määrä välttämättömiä aminohappoja
  • sen verran ei-välttämättömiä, että välttämättömät riittävät omaankin käyttöönsä eikä hukkaannu ei-välttämättömien rakentamiseen

Kuivamuonissa siis korjataan reseptin vajeita määrällä. Mutta vajeet voivat tulla vastaan myös lihoilla, kun aletaan käyttämään erittäin huonolaatuista lihaa.

Ja ettei tämä olisi liian helppoa, niin periaatteessa törmätään samaan ongelmaan kun liha on ns. liian hyvää — edelleenkin fileessä on erilainen proteiinikoostumus kuin vaikka jos jauhettaisiin koko takakoipi.

Joten 50/50-ruokinnassa kyse on ihan kuivamuonan määrästä.

Mutta tuo on ravitsemuksen teoriaa. Proteiinien tarve nousee lihasmassan myötä eli vaikka staffeilla on isompi proteiinien tarve kuin jollain toisella n. 15 kg koiralla.

Ei meillä ole käytännössä mitään mittaria laskea kuinka paljon joku määrätty koira aidosti tarvitsee proteiineja.

Ja sitten ollaan aika syvällä NRC:n vaatimusten ongelmissa ja miksi niihin on suhtauduttava kuin minimeihin. Useimmiten toteutunut ruokinta on reippaastikin yli 5 g/kgME määrän. Varsinkin lihalla, eli itseasiassa tapahtuu ikäänkuin päinvastainen asia: joudutaan nostamaan proteiinien saantia.

Mutta se johtuu siitä, että proteiineja tulee mitä tulee ja kalorit sanoo paljonko on annettava.

Ja kuten tiedät, niin näitä pohditaan vasta siinä vaiheessa, kun joku toteaa, että ollaan syömisen alapäässä ja saatetaan lähestyä sitä rajaa, että saadaan protskuista vaje aikaiseksi :wink:

2 Likes

Juu enkä näitä totisena laske meiän koirille, nää on vaan mielenkiintoisia juttuja laskeskella. Yleensä näitä lasken kun ei oo muutakaan tekemistä :rofl: pysyy aivot vireessä :grimacing:
Ja samalla oppii asioita :+1:
Jos ruuassa on lihaa mukana niin harvoin taitaa vajetta kovin helposti syntyä, ennemmin rasvasta tulee vajetta ainakin meillä mutta se on asia mihin täytyy tyytyä leikattujen kanssa :woman_shrugging: