Profiilikuvan laittaminen

Kirjoittajat tunnistetaan useimmiten profiilikuvan perusteella, ei nimellä tai nimimerkillä. Syykin on ihan selvä – kuva hahmotetaan heti, lukeminen vaatii enemmän tietoista juttua.

Foorumin oletus on suunnattoman tylsä arvottu taustaväri ja joku kirjain nimimerkistä. Joten profiilikuva kannattaa asettaa, jos kirjoitat mitään koskaan. Jos tyydyt lukemaan niin silloinhan moinen on toissijaista, koska sinua ei näy.

Mutta tykkääminenkin näyttää profiilikuvan ja vaikka et kirjoittaisi, kysyisi tai vastaisi, niin sydän-ikonin klikkaamista kannattaa harrastaa ja silloin joku muu profiilikuva kuin oletus on paljon… pirteämpi.

Profiilikuvan saa asetettua kahdella eri tavalla:

  • gravatar-palvelulla
  • oman profiilin muokkauksella

Gravatar on fiksu valinta, jos ylipäätään harrastat netissä kommentointia ja foorumeita. Silloin profiilikuvasi kulkee koko ajan mukana. Oma profiilikuva tulee vastaan silloin jos some-elämäsi rajoittuu akselille face/insta/twitter tai haluat käyttää erilaista kuvaa eri yhteyksissä.

Kuvan täytyy olla edes jollain alkeellisella tavalla hyvän maun täyttävä eikä se saa olla hyökkäävä. Pidätän ylläpidolle täysin vapaat kädet hylätä profiilikuva. Olen joutunut moisen tempun kerran tekemään Metan alkuvaiheen lyhyessä historiassa ja siitä sitten sainkin kiukuttelua poliittisen biaksen vahvistamisesta.

Kiukuttelu saattoi olla omalla kierolla tavallaan perusteltua, mutta niin kauan kun minä olen ylläpitäjä, niin sateenkaari kelpaa, mutta SOO:n logo ei - samaten selvästi uskonnolliset ja poliittiset kuvat häviävät. Mutta kyllä te tiedätte missä on sopivan raja, aikuiset ihmiset.

Gravatarin käyttö

Gravatar on ilmainen palvelu, joka tunnistaa käytettävän kuvan sähköpostiosoitteen mukaan. Voit asettaa kuvan, samanlaisen tai erilaisen, jokaiselle käyttämällesi sähköpostiosoitteelle.

Foorumisofta käy automaagisesti kysymässä Gravatar-sivustolta onko rekisteröitymiseen käytetyllä sähköpostiosoitteella käytössä kuvaa ja jos on, niin se laitetaan näkyviin. Voit ohittaa Gravatarin asettamalla myöhemmin erikseen haluamasi kuvan.

Tietoturvaa murehtivat saattavat pysähtyä miettimään, että tietääkö Gravatar-palvelun omistava Automattic mihin olet rekisteröitynyt. Periaatteessa tietää, mutta lähtökohtainen oletus toki on, että he noudattavat omaa tieturvalausekettaan sekä eurooppalaisen GDPR:n sääntöjä, joten heidän ei pitäisi tallentaa tietoa.

Joten tässä on vaan punnittava käytettävyyttä sekä oman vainoharhan tasoa – mutta jos ja kun sinulla on tilit Facebookissa ja Googlella, niin se mitä Automattic tekee profiilikuvaasi liittyvillä tiedoilla on murheistasi pienin.

Gravatar asetetaan täällä:

https://fi.gravatar.com/

Automattic omistaa myös Wordpressin (entinen blogialusta, nykyään isompi sisällöntuottojärjestelmä) jolla myös Katiska toimii. Heillä on kaksi erilaista toteutusta

  • vapaasti käytettävä (kuten Katiska ja noin puolet maailman sivustoista)
  • maksullinen palvelu wordpress.com jossa saa luotua itselleen sivuston, kuten vaikka Bloggerissa

Gravatar-tilin luominen on itseasiassa wordress.com-tilin luominen, ja gravatar on yksi palvelu muiden joukossa. Joten jos koskaan olet ylläpitänyt wordpress-sivustoa, niin sinulla on jo suurella todennäköisyydellä tunnus.

Tuota koplausta ei kannata pelästyä. Se alkaa olla jo sääntö. Sama asia kuin Facen tai Googlen tili, jossa on useampi eri palvelu mukana aivan riippumatta käytätkö palveluja vai et.

Kuvan asettaminen on aika triviaalia ja onnistuu ohjeiden mukaan.

Oma profiilikuva

Oman profiilikuvan asettaminen lähtee liikkeelle siitä, että klikkaat oikeassa yläkulmassa näkyvää nykyistä profiilikuvaasi. Klikkaa hammasrattaan kuvaa ja avautuvasta valikosta asetukset.

Sinulle aukeaa profiilisi asetusten etusivu:

discourse-kayttaja-asetukset-asetukset

Kuvan pääsee asettamaan (siis vaihtamaan) klikkaamalla kynä-ikonia kuva vieressä. Sinulle aukeaa popup, jossa pääset valitsemaan kolmesta vaihtoehdosta:

  • käyttää foorumin suunnattoman tylsää oletuskuvaa
  • kertoa millä sähköpostiosoitteella käytetään Gravatar-palvelua
  • ladata oma profiilikuva

discourse-kayttaja-asetukset-profiilikuva

Oman kuvan liitä-nappula avaa tiedostohaun omalta koneeltasi, joten sinulla täytyy olla haluttu kuva valmiina olemassa. Yksinkertaisin tapa on varmaan tallentaa Facebookin profiilikuva ja käyttää sitä, mutta tietysti voi käyttää muutakin kuvaa,

Kun kuva on latautunut, niin muista klikata Tallenna muutokset.

Kuva rajataan automaattisesti, joten jos lopputulos ei ole miellyttävä tai edes haluttu, niin muokkaa sitä neliömalliin omalla koneellasi. Aivan kaikki puhelimet, tabletit ja tietokoneet osaavat rajaamisen (usein englanniksi crop).

Kuvalle ei ole mitään sen suurempia rajoituksia muutoin. Teknisesti ottaen niiden ei tarvitsisi olla miljardeja pikseleitä isoja (kuvakokojan suureneminen on aito ongelma nykyään, mutta ei siitä sen enempää), mutta se ei ole varsinaisesti sellainen asia, jota sinun pitää murehtia – mutta jos osaat, niin joku malliin 512x512 px olisi hyvä.

Ja samalla kun asetat profiilikuvasi, niin kannattaa vilkaista äkkiä muutkin käyttäjätilisi asetukset läpi. Vaikka et heti jotain säätäisikään, niin sinulle jää muistijälki mistä jokin muutos saattaisi onnistua sitä tarvittaessa. Tai sitten kysyt, joko privaviestillä @Jagster tai sitten ihmettelemällä jossain ketjussa, eikä uuden aloituksenkaan tekeminen ole pöllömpi ajatus.

2 Likes