Pohjoisessa etsitään syitä saamelaismiesten itsemurhille – keskustelua

En halua antaa jotain setämieskuvaa tai aliarvostaa naisten roolia, saatika sytyttää sukupuolikeskusteluun liittyvää sotaa — mutta en tiedä miten moisen kykenisi tässä välttämään.

Pohjoisessa etsitään syitä saamelaismiesten itsemurhille – keskustelua pyritään herättelemään runon keinoin

Tuo kuulostaa vahvasti siltä, että ei miesten ongelmia haluta ratkaista. Humaani nainen haluaa ratkoa miesten asiaa oman itsensä ja ikäänkuin naisille sopivilla keinoilla. Miehet ja heidän ongelmansa ohitetaan.

Toki voidaan jauhaa vaikka maailmanloppuun asti toksisesta miehisyydestä tai väitteestä, että sukupuolet ovat vain sosiaalinen rakenne.

Mutta kun nimenomaan naiset rakentavat sosiaalisia rakenteita asian kontekstissä. Minä en tunne yhtään ainutta miestä, joka puhuisi yhtä paljon kuin naiset, ja varsinkaan omista tai parisuhdeasioistaan muutoin kuin todella hyvälle ja pitkäaikaiselle kaverille — eikä silloinkaan helposti.

Yksi vaiettu asia, tietysti miesten vaihdevuosien lisäksi, on miesten laaja syvempi yksinäisyys. Jopa äijäporukoissa harrastavilla.

Ja se saattaa olla se vahva syy sille miksi aivan jokaisessa populaatiossa miehillä on korkeampi itsemurhariski.

Hmmp…

En tiedä itkisinkö vai nauraisinko tuolle.
Siis ratkaisuksi ehdotetaan keskustelua runon kautta.

Yksinäisyys ja puhumattomuus vaivaa myös naisia. Ja muutkin kun alkuperäiskansat ja vähemmistöt tekee itsemurhia.
En kestä näitä nykyisiä kategorioita joihin on pakko jokainen lokeroida.

Toiselta puolen ymmärrän, miksi saamelaista ei kiinnosta mitä tapahtuu Kymenmaalla ja Uudellamaalla.

Mutta en ymmärrä sitä realismin puutetta, että aloitetaan keskustelu, johon tarvittaisiin saamelaismiehet mukaan, runokirjalla.

Mä ymmärrän kyllä ton ajatuksen mutta sen toteuttaminen on hankalaa kun ei ne miehet halua tulla yleisiin keskusteluihin. Eikä kyllä kahdenkeskisiinkään.
Saamelaisissa uutisissa näytettiin varmaan pari viikkoa sitten pätkä tälläisestä tapahtumasta. Niinkuin arvata saattaa, naisiahan siellä oli iso osa, ehkä pari miestä.

Suomessa tehdään ylipäätään itsemurhia aivan liikaa ja sitä tilastoa ei runokirja pienennä.