Piimä

1 Like

Sain kommentin tuosta vanhemmasta tynkäjutusta:

Luin piimä-artikkelin, koska hieman suivaannuin erään eläinkaupan henkilökunnan vuorenvarmasta esiintymisestä vastustaessaan hapanmaitotuotteiden hyötyä koiran ruokinnassa. Meillä piimää, jogurttia, smetanaa tai kermaviiliä on syöty lähinnä maun ja vaihtelun vuoksi, koska vaikka niin useat sanovat, ettei koira tarvitse vaihtelua ruokavalioonsa, niin meidän neidit kyllä vaihtelusta ainakin ilahtuvat. Olen täysin diletanttina vailla teoriaperusteita empiirisesti kuitenkin huomannut, että jätösten tasalaatuisuus lisääntyy, maan, juurien ja kakkakikkaroiden napsiminen ulkona vähenee ja anaalirauhasetkin toimivat normaalisti ainakin piimäkuurien aikaan miksei ehkä tosin muutenkin. En nyt mene tässä suoraan ehdottamaan, että tämä kaikki aiheutuisi suoraan hapanmaitotuotteesta, mutta olisin kuitenkin varovainen ohjeistamaan niiden olevan hyödyttömiä. Voiko hapan pH olla hyväksi ruoansulatukselle mahdollisten maitohappobakteerien lisäksi? Suoliston ongelmat ovat vaikeasti hoidettavia, joten ennaltaehkäisy on huomattavasti harmittomamapaa sekä koiralle että omistajalle kuin reistailevan suolen vakauttaminen. (Biolatte Havitall toimii tervehdyttävästi erinomaiseti).

Koska kysymys oli hyvä, niin kopioin sen näkyville. Ja tässä vastaukseni:

Hapanmaitotuotteilla ei ole sinällään mitään merkitystä maitohappobakteerien lisääjänä. Periaattessa, ja joskus myös käytännössä, osa maitoproteiineista pääsee paksusuoleen ja muuttaa nopeastikin bakteerikantaa. Ainakin jossain määrin.

Mutta muutos on vastaava kuin mitä sulamaton ruoka, oli se sitten lihaa, rustoja tai kuivamuonan maissia, tekisi. Ja se vaikutus riippuu sitten ihan koirasta.

Maitotuotteet eivät sinällään kylläkään vaikuta anaaleihin. Mutta jos hapanmaidon proteiinit muuttaa suotuisasti paksusuolen bakteerikantaa, ja jos anaaliongelmat ovat jhtuneet löysästä ulosteesta, niin tietysti auttaa. Mutta silloin auttaa kaikki muukin ruoka, joka muuttaa samalla tavalla bakteerikantaa - ei se sinällään liity maitotuotteisiin.

On yksi poikkeus, jossa tekijänä voi olla nimenomaan hapanmaitotuote. Se on vesi. Jos ruuan vedestä suurempi osa tulee piimästä, jugurtista jne., niin se tulee eräällä tavalla hitaammin elimistön käyttöön ja silloin paremmin hyödynnettynä. Meinasin sanoa, että ei juotu vesi kaivossa pysy, mutta se ei todellakaan sovi tähän. Sen sijaan usein käyttämäni esimerkki oluesta/siideristä sopii - suurin osa tietää mitä silloin tapahtuu; se ero on juodussa nesteessä vastaan syöty neste.

Maustamisesta ollaan sinällään samaa mieltä. Jos koira tykkää ruuastaan, niin se on plussaa. Kyse on tuossakin nirsoista ja syömättömistä, joiden kohdalla maustaminen on yleensä huono ratkaisu. Mutta… jos koira jugurtilla alkaa syömään, niin hittoako siinäkään ja onhan se helppo ratkaisu.

2 Likes