Pihallesi voi tulevana kesänä tupsahtaa kompostitarkastaja – tästä on kyse

Kuinka moni on ilmoittanut, tai aikoo ilmoittaa, kompostinsa kunnalle? Nimittäin aivan jokainen tölliläinen, jonka minä tiedän, on hankkinut jossain vaiheessa elämäänsä kompostorin. Osa huonon, osa Lidlin myymän ja osa on sitten varsinaisia ammattilaisia.

Mutta väitän, että suurin osa komposteista ei kuitenkaan täytä vaatimuksia. Ne ovat tunkioita jonkinasteisessa astiassa.

On hyvä, että jätehuoltoa vahditaan. Ja on tietysti hyvä, että hieman kiinnitetään huomiota rottiin. Mutta olisiko ehkä mahdollista, että resursseja voitaisiin käyttää… paremmin ja tehokkaammin kuin pyörittämällä kompostirekisteriä?

Ihan eri asia, mutta kuitenkin sama asia. Jokainen hevonen on oltava kirjoissa ja kansissa, koska ne ovat lain silmissä tuotantoeläimiä. Eli jokaisen hevosen omistajan asuinpaikka tiedetään, ja omistajan on tiedettävä missä hevonen on. Sen lisäksi jokainen talli täytyy erikseen ilmoittaa. Eli jos on kotona hevonen, niin siitä täytyy tehdä kaksi virallista merkintää rekistereihin.

Eli talli-ilmoitusta hevosten takia vaadita. Se vaaditaan lantaloiden takia, jotta niitä voidaan vahtia. Ja lantaloita sitten kontrolloidaan useampaa kertaluokkaa enemmän kuin komposteja. Fun fact: hevosen lannan saa jättää laitumelle keräämättä. Mutta jos lannan kerää samalle laitumelle kasaan, niin se de facto kompostointia, ja sitä sitten säädellään aika tavallakin — paska pellossa leviänä ei ole ongema, mutta sama paska samassa pellossa kasassa/aumassa on ongelma.

Aika ajoin murehditaan kuinka paljon Facebook tietää meistä, hyödyllistä ja hyödytöntä. Kun yhteiskunta saa rekisterinsä juttelemaan keskenään, niin byrokraatit tietävät itseasiassa enemmän kuin Facebook, K- tai S-ryhmä tai muukaan (kaupallinen) instanssi.

No. Meillä ei sitten virallisesti ole eikä tule olemaan kompostia. Koskaan.

2 Likes

Meillä ei oo koskaan ollu. Lapset kun oli pieniä niin mietin josko sellanen pikakompostori olis ollu kätevä mutta jostain syystä (raha) se jäi ostamatta. Nyt se olis jo ihan turha. Sekajätteeseen vaan kaikki, polttoonhan ne menee :+1:

Lehtikompostori on löytynyt jo aikojen saatossa.
Sinne menee puutarhajäte.

Tallista eli hevosten jätöksistä on aina ihan normi ilmoitukset tehtynä.

Biojätteen kompostointiin ei ole ollut tuon taivaallisen kiinnostusta. Mutta keväällä oli pakko kiinnostua kun nyt syksyllä pitää ilmoittaa tuosta kompostointiasiasta ja nyt kesällä olen päätynyt semmoisen biolanin hankintaan.
Ensivuoden alussa meillä rupeaa kunta vaatimaan biojätteelle omaa jäteastiaa myös haja-asutusalueelle joten joko hankit semmoisen ylimääräisen roska-astian ja maksat sitten sen puolityhjän tyhjentämisestä tai hommaat kompostorin. Päädyin, että hankin ja hoidan sen kompostorin.

Tuollaista ei tunneta. On komposti, tai ei ole kompostia. Kun laitat siihen seinän tai aidan ympärille, niin se on komposti ja vaatii ilmoituksen ja sääntöjen mukaisen rakenteen. Jos jätät kasaan, niin se on vaan ihan kaunistus.

@marika.karulinna — aika aktivoitua, koska tämä on sinun ammattialaasi ymmärtääkseni.

Selvä, elä nyt hermustu :laughing:.

Se on sitten komposti. Siinä on kanaverkko ympärillä. Viereen tulee biolanin ympärivuotinen biojätekomposti. Ilmoitukset kyllä tehdään, koska en sitä tyhjennettävää jäteastiaa huoli.

Jatkakaa :smiley:.