Perjantaitarpeet: Sinkki

Voisikohan sinkkiä antaa 1,5 x annostuksella atooppiselle koiralle kuukauden ajan ilman, että siitä olisi vahinkoa elukalle?

Helposti, jos vatsa ei reagoi. Minulla meni tupla-annoksella kilpakoirat kisakaudella.

Hienoa! Täytyy testata jos helpottaisi noihin iho-oireisiin. Taidan tuplata samantein.

E ja A kanssa.

(ja minulla on näämmä täällä 20 merkin minimi…)

Ok.
No niin näköjään, kun pitää ylimääräistä kirjoittaa.
Mutta, kiitos. Riittäisiköhän 36 kiloiselle möllerin tuplasta (3 kapselia päivässä) kattamaan tuon A:n ja E:n tarpeen?

M√∂llerin Tupla on saanut nimens√§ samasta kuin Tupla-patukka ‚Äď pit√§isi ottaa kaksi.

Lasketaan.

  • A-vitamiinia tarvitaan ainakin 36 kg x 30 ¬Ķg = 1080 ¬Ķg mutta kun on ihojuttuja, niin laitetaan 1500 ¬Ķg
  • E-vitamiinille voitaisiin arpoa vaikka 38 kg x 8 mg = 304 ~ 300 mg

Möllerissä on yhdessä kapselissa

  • A-vitamiinia 125 ¬Ķg
  • E-vitamiinia 5 mg

Silloin tarvittaisiin kapseleita joka päivä

  • A-vitamiinille 1500/125 = 12 kpl
  • E-vitamiinille 300/5 = 60 kpl

Ehkä keskusteltaisiin vaikka maksan käytöstä ja millainen loraus jostain hevosten BE-pullosta kaadetaan :wink:

No just :roll_eyes:.

Ihme, että noi on edes elossa minun ruokinnalla :woman_facepalming:.

Sinkki-aiheesta kuivamuonissa lisää;
Täällä uusi metan käyttäjä.

Katiskassa lukee (/ sen myötä yleinen käsitys niillä jotka katiskan tuntevat), että mistään kuivamuonasta ei saa tarpeeksi sinkkiä, mutta voidaanko muutamien kohdalta tänä päivänä muuttaa tätä käsitystä?
Olis ainakin tämmöset kuin
Puhti,
Joseran High Energy (samasta tehtaasta kaiketi joo) ja Racinel Black Label sekä SportAgility
joissa on kaikissa vähintään 200mg sinkkiä/kg,(eikä mitään oksidia) ja laskin että kaikissa täyttyy aito tarve 2mg/kgEP.
Esim. Puhti; sinkki glysiinikelaatti ja hydraatti, 25kg koiralle syöttö ~260g/vrk =52mg (täyttyy50mg).

Eli voidaanko edes n√§iss√§ ‚Äúluottaa‚ÄĚ siihen ett√§ v√§ltt√§m√§tt√§ ei tarvitse antaa sinkki√§ purkista lis√§n√§? Kalsiumit oli kaikissa n√§iss√§ alle 1.35%.
(syöttömäärät 25kg koiralle 250-300g keskimäärin, tosin Racinelissa sinkkiä paljon enemmän sekä metioniininä että sulfaattina,yht.472mg/kg perusruoassa, mutta myöskin syöttömäärät enemmän, varsinkin sportagilityssa turhan paljon)
PS. Eikö nuo (jagsterin) alussa mainitut sinkin määrät oo mg eikä g?

On. Korjasin ne.

Paitsi että noihin yhteenkään ei ole lisätty sinkkiä 200 - 270 mg/kg, vaan mainittua yhdistettä on lisätty tuo määrä. Hämäävääkö? Kyllä. Virhe? Esimerkiksi Puhdissa se on ihan selvä virhe, mutta Hankkijaa ei kiinnosta. Sen sijaan Jonkun Joseran tai Racinelin kohdalla ollaan harmaalla alueella.

Aina kyse on joko yleisistä asioista tai yleisimmin toteutetuista asioista. Kuten vaikka väitteessä, että 50/50-ruokinnassa kuivamuonan osuudessa kalsiumin kautta mietittynä, jolloin kolmasosa suositusannoksesta riittää. Kun kuivamuonien haarukka on jotakuinkin 0,8 - 2.8 mg/kg kalsiumissa, niin muuttaahan se silloin vaadittavaa annosta. Joten aina pitäisi tarkistaa.

Lis√§ksi linkitetyn sinkkijutun ensimm√§inen versio on kirjoitettu muistaakseni 1998 ja p√§ivitetty 2000 tai 2001, joten se vaatisi m√§√§r√§tty√§ facelifti√§ kaikkineen. Ik√§ tuo aina mukana m√§√§r√§tty√§ ep√§varmuutta ‚Äď siis aiheisiin, ei minuun.

Mutta kun ruuissa aidosti lisätyn sinkin määrä, myös esimerkeissä, onkin jotain välillä 40 - 60 % lisätyksi ilmoitetusta määrästä, niin pitäähän asia aika hyvin edelleenkin paikkaansa. Olisikin outoa, jos olisi muuttunut, koska NRC ei ole muuttunut tuossa välissä.

Kun ruuassa onkin vaikka 100 mg/kg lisättyä sinkkiä (prosessi hävittää osan, mutta ei takerruta siihen), niin silloin 260 g annos antaisi enää 26 mg. NRC haluaa 25 kg koiralle 22 mg, joten aika tarkkaan menee.

Aidostihan sinkki√§ saataneen enemm√§n, mutta silti j√§√§d√§√§n alle halutun 2 mg/kgEP ‚Äď ja ollaan tilanteessa, ett√§ kuivamuonakoirille annetaan joko puolet tuosta tai ollaan piittaamatta kokonaan ruuan saannista.

Tilanne on kylläkin muuttunut siitä mitä se oli 20 vuotta sitten. Ruokiin nimittäin lisätään vähemmän sinkkiä nykyään. Eli huononnukset kattavat ruuan koko sisällön.

Se, että tarvitseeko antaa sinkkiä lisää, on sitten toinen juttu. Jos koiralla ei ole mitään ongelmia. niin ollaanhan siinä eri lähtökohdissa kuin jos koiralla on jotain.

No niinpä tietysti, kiitos selvennyksestä noiden ruokien sinkkipitoisuudesta. Jatkan siis myös toiselle koiralleni lisäsinkkiä, vaikka ei ole oireillut vielä mitenkään. Nää on siperianhuskyja eli arktista rotua joilla perinnöllistä ongelmaa sinkin imeytyvyydessä. Toiselle ilmestyi viime talvena kuonoon punertavia läikkiä, vähän karvatontakin kohtaa, aiemmin ei ollut kuin tassujen punoitusta kosteudesta johtuen (ulkokoiria pääasiassa) ja ikää on nyt 6v. Silloin söi pääasiassa jahtivahtia (energia/perus) ilman sinkkilisää. Ruskeasta tai mustasta karvasta noita punertavuuksia ei edes huomaisi… (ja kuonossa olevakin riippuu joskus valon suunnasta, kuvaa ottaessa joko ei välttämättä edes näy, taikka sitten uudet puhelimet oikein korostaa punaisuutta.)
Mutta toinen syy miksi kirjoitin; melko paljon näkee sekä huskyjen että malamuuttien fb-ryhmissä (julkisena esim. Finnish Alaskan Malamutes-ryhmä) kuvallisia kyselyitä mistäköhän vois johtua nenän alueen punertava tai karvaton reagointi ja kysellään esim. mitä rasvaa suosittelette, eikä tunnu osa kuulleenkaan sinkin vajaasaannista, etenkin näillä roduilla.


Kaikki ei lue muiden keskustelujen sisältöä ollenkaan, eivätkä tee vanhojen topiccien hakua joista sais vinkkiä monista asioista. Toki se voi olla myös sikaripunkki tms., ja osalle sitä tulee ajoittain vaikka saa lisäsinkkiä jo. Ja osa lipoo kielellä nenäänsä/suupieliä usein, voihan sekin olla reagointia vaikka närästykseen, vaikkei ehkä ainoana oireena… Liitänpä yhden kuvankin tähän, näköjään meni tonne tekstin väliin

Itseasiassa arktisten perinn√∂llinen heikkous on sekin hyvin suhteellinen k√§sitys. Itseasiassa oireita selitt√§√§ my√∂s ihan vaan sinkin vaje yhdistettyn√§ mm. kovempaan tarpeeseen turkin ja elinolosuhteiden mukaan eli sama kuin kaikilla muillakin. No, korjaukseksi ehdotetaan ‚Äď yll√§ripyll√§ri ‚Äď sinkki√§ annoksella 2 mg/kgEP :wink:

Kuvan sijoittelusta ‚Äď kuva menee sinne miss√§ kursori sattuu olemaan. Muokkausruudussa n√§it sellaisen ![jotain](kuvan urli) tyyppisen rimpsun. Kun sen siirt√§√§ muualle tekstiin, niin kuvakin siirtyy.

Tuli tällänen älynväläys kun tota sinkkiasiaa mietin muissa yhteyksissä ja siellä luki pääpiirteittäin näin että liian vähän sinkkiä saaneilla testotasot on matalat.
Heti tuli tää meiän kastroituhormonihyrrä mieleen että saanko sen rauhoittumaan jos en lisääkään ruokaan sinkkiä muutakuin sen mitä nappuloista saa (nappulaa annan sen verran että kalsium täyttyy)?
Tää nyt oli vaan tällänen älynväläys ukkosta odotellessa :rofl:

Voit sinä kokeilla. Vaikutus näkyy parissa kuukaudessa.

Yleisellä tasolla tuo pohdinta hieman ontuu siinä, että sinkki ei lisää testosteronin tuotantoa. Se mahdollistaa testosteronin tuotannon, jos hormonit sitä pyytävät.

Eli ihan sama kuin että ei pelkällä raudan syömisellä hemoglobiinia saa nostettua. Elimistön täytyy tarvita korkeampaa hemoglobiinia, ja se tarve usein tehdään lisäämällä liikuntaa.

Ollaan taas siinä, että lisät auttavat heti tai nopeasti, jos vajaus johtuu rakennusaineiden puutteesta. Mutta lisät eivät saa aikaiseksi enemmän kuin mitä sillä hetkellä tarvitaan, koska ei ole käyttöä.

Jos sinulla ei ole vehn√§jauhoja kaapissa, niin et saa tehty√§ pullaa. Mutta jos ostat 100 kg vehn√§jauhoja kaappiin, niin ei sinulla ole yht√§√§n sen enemp√§√§ pullaa ‚ÄĒ ennenkuin alat leipomaan.

Mutta. Tuo oli yleisellä tasolla. Sinun koirasi voikin olla yksilönä eri asia, koska merkkien mukaan se edelleen tuottaisi testosteronia.

Hitto kun tiettävästi miesten testosteronin mittaus ei toimi uroksilla, Mutta voithan sinä soittaa johonkin labraan ja kysyä, että suostuisivatko ne ajamaan testin koiran verestä. Näkisipä sitten senkin. Tai ainakin jotain näkisi.

Eipä se sinkin pois jättö hetkellisesti mitään ongelmaakaan todennäköisesti tuo, ajattelin mielenkiinnosta testata.

Elokuussa mennään käymään taas ellillä, siltä voisin kysästä ottaako ne testotestejä, kysyminen ku ei maksa mitään. Ja jos niin millanen homma se on.
Movetin sivuilla ainakin kerrotaan että se olis kaksi osainen; mutta testi on piilokivestä varten eli tiedä sitten miten meiän tapauksessa se selvitettäis :woman_shrugging:

Lähinnä mietinkin humaanipuolen testausta.

Näin ajattelinkin mutta mietin myös sitä että kuinka moni ihmislabrassa haluaa alkaa koiralta ottaa näytettä :thinking:

Eihän näytteen ottaminen ole mikään kynnyskysymys. Voihan sen ottaa eläinlääkäri, jos itse ei osaa. Kysehän on vain siitä minne se lähetetään. Ei siihen edes tarvita lääkäriä.

1 Like

Tilasin koirille Howling dog alaskan nutrazinkiä vajaan kilon pakkauksen keväällä.
Laskin annoksen molemmalle otukselle ja mittalusikaksi päätyi maustemitta jonka vetoisuus 1ml. Ja tätä vajaa mitallinen per otus.

Tänään katselin tuota pakkausta ja mietin kumpi kuolee ensin minä vai sinkki.
Todella riittoisaa tavaraa.