Pentukaupan peruuttaminen

Muualla kysyttiin, että voiko kasvattaja perua sovitun kaupan. Tapahtuma oli vissiin ollut, ainakin ostajan näkökulmasta, että kauppa oli sovittu. Varausmaksua ei ollut maksettu, koska pentua ei oltu nähty. Kasvattaja perui kaupan ja ostajan käsityksen mukaan siksi, että pentu myytiin jollekin, jolla oli jo kasvattajan koiria.

On aivan se ja sama maksaako kasvattaja alvit ja tekee pentumyynnistään merkinnän veroilmoitukseen, sillä hän on joka tapauksessa verrattavissa yrittäjään. Tästä on niin paljon eri yhteyksistä oikeusasteiden päätöksiä vastuukysymyksissä, että siitä ei tarvitse edes keskustella.

Se tarkoittaa silloin sitä, että suullinen sopimus sitoo kasvattajaa. Se sitoo sinällään myös asiakasta, mutta koska asiakas on kuluttaja, joka ei ole nähnyt tuotetta — eli tässä pentua — niin hän itseasiassa voi perua kaupat. Kasvattaja ei voi. Ja vielä vähemmän siksi, että löytyi sopivampi asiakas.

Varausmaksu ei merkitse mitään. Se on oleellinen asia vain silloin kun kauppa peruuntuu. Kasvattaja joutuu peruuttaessaan maksamaan varausmaksun kokonaisuudessaan takaisin. Jos peruutuksen tekee ostaja, niin varausmaksu palautetaan vain jos peruutus liittyy pentuun merkityksessä, että se ei ole mitä on luvattu.

On pari poikkeusta, joita ei ole tietääkseni koskaan punnittu oikeudessa, mutta ottaen huomioon muut tapaukset, niin kasvattaja häviäisi takuuvarmasti yrittäessään riitauttaa: äkillinen sairastuminen, työttömyys tai muu vastaava tekijä, joka vaikeuttaa asiakkaan taloudellista tilannetta huomattavasti, eikä ole ollut ennakoitavissa.

Lyhyesti: kasvattaja ei voi perua sovittua kauppaa. Ja jos myöntö on annettu privana, tekstiviestinä, mailitse… millä tahansa tavalla, josta on jäänyt merkki, niin kyseessä ei ole edes suullinen sopimus.

Se, että asiakkaat eivät riitauta noita oikeuteen asti, on tietysti kasvattajille kiva juttu. Nimittäin jos riitautus tehtäisiin, niin siitä tulisi kasvattajalle ihan hemmetin kallis pentu.

Olen aina sanonut, että jos kasvattaja tekee moisen tempun, niin on parempikin, että kauppa kaatuu. Koska silloin kasvattaja on toimintatavoiltaan täysi kusipää ja on suuri mahdollisuus, että mikään hänen selittämänsä ja lupaamansa ei pidä paikkaansa.

On yksi ja vain yksi tilanne, jossa kasvattaja pystyy perumaan kaupan: jos ilmenee jotain sellaista missä on vakaa syy uskoa, että ostaja pyrkii erehdyttämään kasvattajaa rajusti. Käytännössähän tuo pätee vain pelossa, että pentu jätetään maksamatta. Ja silloinkin joutuu palauttamaan varausmaksun, jos sellainen on maksettu.

Joten kasvattajat: älkää luvatko pentua, jos että suostu myymään sitä ilman tapaamista. Edes mitään ehdollista ennakkovarausta ei voi tehdä.