Pentujen rokotusohjelmasta

Ikivanha rokotussuositus, joka on käytännössä vain Kennelliiton ohjelma, on kaikille tuttu 12/16 viikkoa. Sehän perustuu aikaan, jolloin ei tiedetty vasta-aineista suuremmin mitään ja rokotteetkin olivat erilaisia.

Suomi alkaa olla aika jälkijunassa tuon kanssa ja mm. Ruotsi aloittaa rokotuksen jo 10 viikkoisena. Rokotevalmistajat – nykyään Suomessa de facto Nobivac – antavat 8 viikon raja.

Jos mietitään tällä hetkellä potentiaalista riskiä pennuille, niin se on nimenomaan parvo. Varsinkin, kun tyypillisesti emän antama suoja loppuu viimeistään noin 5 viikon kohdalla ja sekin edellytyksellä, että

  • emällä on ylipäätään riittävä rokotesuoja (käytännössä vain puolet siirtyy pennuille)
  • pennut ovat saaneet ternimaitoa (joka ei riitä viimeisille pitkittyneissä synnytyksissä tai jos emällä on ongelmia maidonnousun kanssa; silloin saatu suoja on vain se mikä istukan kautta on saatu)

Joten tehdään kysely. Miten rokotatte pentunne:

  • 12/16 viikkoa
  • 10/14 viikkoa
  • 8/12 viikkoa

0 äänestäjää

Voisitte myös kertoa kommentteihin, että vaikuttaako rokotusaikatauluun saatava suoja vai Kennelliiton harrastukset.

Oman koiran siskolta oli Hollannissa testattu vasta-aineet ja sillä oli vielä 12 viikkosena kaikki vasta-aineet, siispä rokotuksia siellä siirrettiin eteenpäin. Mitä mieltä Jakke oot tästä? Törmäsin tähän jo jossain podcastissasi ettei vasta-aineet riittäisi edes luovutusikään asti mutta onko vasta-aine testaukset sitten huijauksia?

Voi ne olla huijauksiakin. Alankomaissa tehdään melkoisen outoja asioita :wink: Kuten testataan vasta-aineita pennuilta, ennen kuin rokotetaan…

Jos jonkun asian mahdollisuus on 99,9 prosenttia, niin tuhannesta koirasta yhdellä on asiat toisin – se ei lohduta niitä 999 muuta koiraa. Ei siinä sen kummallisemmasta ole kysymys.

Oma on jo sen verran “vanhoja”, että menty tuolla 12/16 systeemillä.
Rokotukset vuosittain tarkistetaan, kun toinen kisaa ja toinen vaan hengailee.
Nyt jos tulisi pentu niin menisin tuolla 8/12 tyylillä. Ihan sen takia, että liikun paljon paikoissa missä myös muita koiria.

Oma pentu menee varmaan johonkin 10 - 12 viikon väliin, mutta siinä vaikuttaa enemmänkin sellainen tylsä käytännön juttu kuin täsmääminen emän rokotusten kanssa – joka ei ole päivän päälle. Mutta me asutaan keskellä ei-mitään, täällä on aika nollatautiriski, ainakin jos ne Nummelaan oteta sitä mukaan.

Ostajille ollaan yritetty myydä ajatusta 8 viikosta, ja kun se on tuntunut liaan radikaalilta, niin loivempana vaihtoehtona 10 viikkoa. 12 viikon ohjelma on millä tahansa mittapuulla myöhäinen.

1 Like

Mulle on aikanaan opetettu, että koiranpennun aktiivinen immuunijärjestelmä lähtis kehittymään kunnolla vasta joskus 12-14 viikon hujakoilla, ja ennen kuin se on alkanut kehittymään ja ternimaidosta saaneet vasta-aineet kadonneet, olis ihan turha rokotella pentuja, kun niiden elimistö ei vaan alkaisi muodostaa vasta-aineita. Tätä käytettiin vahvasti argumenttina siitä, että miksi se 8-viikkoisena annettu rokote olis ihan turha ja hyödytön suuressa osassa tapauksia (paitsi argumentoijakin sanoi, että jos alueella on parvoa, niin mieluummin rokottaa heti kuin on rokottamatta).

Joten sen perusteella rokottaisin ihan 12/16-viikon ohjelmalla jatkossakin. En ookaan törmännyt aikaisemmin juttuihin siitä, että yleistä rokotusikää pitäis sen sijaan lähteä alentamaan. Voisko ristiriitainen tieto loppua maailmasta ja kaikki informaatio olla aina absoluuttista? Päänsärkyhän tässä tulee kun kaikki pitää kääntää monen kiven kautta, jotta tekis edes suunnilleen oikein. :smiley: No, ei kai muuta kuin googleen sitten tutkimaan ennen kuin lähtee hutkimaan.

Ei mikään tutkittu puolla ajatusta jostain myöhäisesti kehittyvästä immuniteetista. Itseasiassa aivan jokainen parvotutkimus kertoo yhtäpitävästi, että ratkaiseva tekijä on maternaalisten vasta-aineiden määrä - liian korkea, niin oma immuniteettijärjestelmä ei pääse töihin.

Vahvasti tuosta syytä esimerkiksi Ruotsi laski rokotussuosituksen ikää. Ja rokotevamistajat suosittavat 8 viikkoa.

Parvo on esimerkkinä siksi, että sitä on eniten tutkittu.

Rabies on kysymysmerkki, mutta se, että osalla on ollut vaikeuksia muodostaa vasta-aineita, ei nykykäsityksen mukaan johdu kylläkään iästä, vaan rokotteesta ja yksilöstä. Se, että rabiesrokote annetaan vanhempana, johtuu rokotteen mahdollisista haitoista.

Lepto on toinen, jossa varhainen rokottaminen tutkitusti toimii. Mutta määrällisesti leptospira-tutkimuksia on parvotutkimuksia vähemmän. Tai ainakin julkisia tutkimuksia on vähemmän.

1 Like

Pikasukellus internetin tutkimusten maailmaan auttoi lievittämään vähän päänsärkyä. Aika samaa sekin puolsi siitä mitä säkin sanoit, että rokotusten ongelma on enemmän maternaaliset vasta-aineet eikä niinkään pennun elimistön kyky rakentaa vasta-aineita. Kiitos! Ihan hyvää päivitystä ja tarkennusta omiinkin ajatuksiin, vaikka kai näitä pitää vielä joskus ahkerampaan aikaan tutkia lisää. Mä en nyt silti aivan vakuuttunut, että rokotus kahdeksanviikkoisena olisi välttämätöntä, tutkimuksista revityt perustelut ja omat ajatukset seuraa alla:

Maternaalisten vasta-aineiden (MDA) määrä vähenee parvon kohdalla merkityksettömiin määriin ehkä vasta 15 viikon iässä (paitsi jos kyseessä on vikkelää kasvava koira, jonka maternaaliset vasta-aineet ilmeisesti voi kadota nopeammin jne muuttujat), ja MDA-määrien laskiessa pennun elämässä on aikaikkuna, jolloin maternaaliset vasta-aineet ei suojaa tartunnoilta, mutta ne kuitenkin sotkee rokotusten onnistumista. Jossain kuuden ja 12 viikon tietämillä pentu alkaa hyötymään rokottamisista, mutta tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa niin monen muuttujan takia, jolloin pentu pitäisi rokotella omaan makuun liian tiuhaan ilman takuuta siitä, että rokotesuoja edes muodostuu. “Liian tiuhaan” nyt herättää vain ajatuksen siitä, että jokaisessa rokotuksessa on aina riski isoillekin rokotusreaktioille, ne ensimmäiset rokotukset voi olla ihan yhtä tyhjän kanssa vasta-aineiden muodostumisen suhteen ja jokaista kertaa varten se pikkupentu pitää raahata eläinlääkäriin, joka nyt ei ainakaan mitään tartuntataudeista vapaata aluetta ole, kun sinne lähinnä ne sairaat koirat kiikutetaan ripuloimaan. Sitten on se onnellinen tosiasia, että omaan elämään parvo tuntuu (koputan puuta ja sirottelen suolaa oviaukkoihin) todella kaukaiselta uhkalta, kasvattajien tarinat parvopennuista on omalla kohdalla noin aina kyllä viime vuosisadalta peräisin ja nykypäivän parvotarinat on ulkomailta tuotuja trokaripentutapauksia. Siis ne, mistä itse olen kuullut. Eihän se sano, etteikö sitä olisi enemmänkin, tai ettei joku tällainen pentu voisi mellastaa samoilla poluille omien piskien kanssa.

Kuinka paljon parvoa nykyään on ja pentuihin tarttuu Suomessa? Kai se on sitten hyöty-haittasuhteen arviointia. En kyllä tiedä! Nyt tekee kummasti mieli kuitenkin rokotella jo kymmenviikkoisena, parvo on kaukaisuudestaan huolimatta kyllä niin painajainen, ettei ehkä huvita leikkiä tuurien ja todennäköisyyksien kanssa. Voi viude.

Piilotan alle vielä pätkät, joista johtopäätökseni vedin (ei parvon esiintymisestä, vaan rokotejutuista), koska mä vasta yritän ymmärtää, joten sysään mielelläni vastuun oikeista ja vääristä tiedoista “jollekulle muulle” ennemmin kuin esitän ne ehdottomina totuuksina.

“The duration of MDA [maternally derived antibodies] was studied. The reported half-life for maternally transferred distemper and canine infectious hepatitis IgG was approximately eight days in puppies [35,51] and, on average, passively acquired antibodies to distemper and canine parvovirus declined to insignificant levels at about 10–12 and 15 weeks, respectively. It has been suggested that dog growth rate contributes to the kinetics of MDA disappearance, with rapidly growing breeds eliminating antibodies more rapidly than slow growth breeds.”

“As MDA decreases, the level of maternal antibodies is no longer sufficient to prevent infections, but avoids the active immunization, creating a critical period of time (“window of susceptibility” or “immune gap”) in which the dog is susceptible to infections [35,53]. Several studies have addressed the interference of MDA in the seroconversion after vaccination against highly pathogenic microorganisms, namely canine parvovirus [54,55,56] and canine distemper virus [57].”

“It seems that antibody response to vaccination is specific to each animal and depends on the age of the dog, protective antibody titer, and vaccine type. Thus, it is assumed that around 6–12 weeks, MDA no longer interferes with the development of an adequate immune response, and puppies are considered immunocompetent. Accordingly, international guidelines recommend starting vaccination at 6–8 weeks of age, then re-vaccinate each 2–4 weeks until 16 weeks of age or older, to ensure that at least one vaccine dose induces immunity.”
Development of Dog Immune System: From in Uterus to Elderly - PMC

Ei parvon esiintymisestä kukaan tiedä, kun niitä ei sinänsä tilastoida. Viikki varmaan pystyy antamaan suuntia sen mukaan paljonko on tullut tutkimuksia ja avauksia. Mutta koko ajan sitä on liikkeellä – tosin sattuneesta syystä nyt vähemmän kuin vuosi sitten…

Saatan toki olla hieman herkistynyt aiheelle, koska minulla on mennyt Suomessa kaksi pentuetta parvoon.

Minä siirtäisin asian enemmänkin arvoasteikolle:

  • koska rokotuksesta ei ole haittaa, niin miksi ei rokottaisi
  • koska valmistajat puhuvat 8 viikossa, niin mihin perustuu 12 viikkoa
  • (ja oma suosikki :wink: ) miksi kasvattajat murehtivat suunnattomasti herpestä, mutta eivät oletettavasti yleisempää parvoa

Suomesta on muuten tällä hetkellä tolkuttoman vaikea saada pelkkää parvorokotetta, se on aina kolmonen tai nelonen.

Ja asiaa seuraaville – parvo on koko ajan äänessä oikeastaan siksi, että se on realistisin syy rokottaa, kennelyskä on todella yleinen, mutta siinä rokotuksen teho on hyvinkin epävarma. Ei Suomessa saa tarttuvaa maksatulehdusta, ja vielä vähemmän (luojan kiitos) penikkatautia tai rabiesta.

Ja asiassa liveten… itse pelkään koko ajan enemmän ja enemmän lepton saapumista vuosien lämmetessä.

1 Like

Eihän tuo oikeastaan muuta niitä rokotuskertojen määrää, vaikka antamista aikaistetaan.

Vai tarkoitettiinko, että pelkkä parvo tulisi 8 viikon iässä ja sitten vielä normaalisti 12 ja 16 viikkoisena?

Itse kyllä lähtisin linjalle, että 8 viikkoisena saisi kolmois- tai nelosrokotteen ja mahdollisesti lepton ja tehosteen sitten 12 viikkoisena.

Ainahan rokotuksesta voi olla haittaa, ei sekään täysin riskitön pistos ole. Tilastollisesti rokotusreaktiot lienee hyvin harvinaisia, mutta aina välillä niitä anafylaksiakeissejä, turvonneita kuonoja ja väsyneitä, oksentelevia eläimiä kuitenkin esiintyy. Itse lasken myös haitaksi sen, ettei se rokotus välttämättä tee siellä pennun elimistössä yhtään mitään tai aiheuta vasta-aineiden nousua. Turha on turhaa, mutta hankalaahan se on kun päältäpäin ei voi kuin arvella mikä lie on rokotuksen teho siinä yksilössä. Jos tutkimuksissa on todettu parvon maternaalisten vasta-aineiden olevan pennuilla parhaimmillaan jopa 15 viikon ikään, niin niin…

Vastahan se lepto taisi olla uutisissa joku aika sitten, että löytyi pari leptokoiraa jostain pk-seudulta? Muistan itsekin miettineeni, että joko se nyt alkaa, mutta onneksi ei sittemmin oo tainnut kuulua mitään.

Tällaista kaavaa tuossa tutkimuksessakin käytettiin. Mutta siis “pelkkä parvo” tarkoittaa nyt siis oikeasti kolmos/nelosta, pelkkää parvoa saa etsiä kyllä kiven ja kannon alta kuten Jakke sanoikin, enkä näe mitään syytä, miksi se pitäisi erikseen erotella noista tovereistaan. Monestihan ohjeistetaan nykyään, että varhaisrokotteen (8-viikkoinen) lisäksi mennään normaalilla rokotusohjelmalla 12/16, koska se 8-viikkoisena saatu rokotus ei välttämättä suojaa sitä pentua yhtään miltään, jolloin se on sitten “pahimmillaan” nelikuiseksi asti pelkkien maternaalisten vasta-aineiden varassa… Mikä sitten taas on riski, mitä itse en ainakaan näiltä näppäimiltä haluaisi ottaa. Tehostetta en missään nimessä aikaistaisi 12-viikkoiseksi, koska se syy sille, että ne pennut rokotetaan viimeisen kerran 16-viikkoisena on juurikin siksi, että jos ne maternaaliset vasta-aineet sekoittaa rokotesuojan muodostumista, niin 16-viikkoisena ne ainakin varmasti on tarpeeksi alhaalla. 12-viikkoisen rokottaminen kun on vielä vähän arpapeliä sen suhteen, että alkaako se edes nostaa mitään vasta-aineita ollenkaan, joten vähän turhan isoa venäläistä rulettia olisi toivoa parasta kunnes saadaan 1v 12vk iässä sitten seuraavat tehosteet…

Rokotusreaktioriski tulee rokotuksesta, ei penturokotuksen viikoista. Eli ei liity asiaan. Kuuluu akselille rokottaa vs. ei rokoteta.

12/16 ohjelma nimenomaan ei liity mitenkään maternaalisin vasta-aineisiin. Et löydä ensimmäistäkään tutkimusta sitä puoltamaan – usko pois, olen etsinyt. Suurempaa rulettia kuukauden rokottamattomuudella pelataan. Juurikin maternaalisten vasta-aineiden häipymisen vuoksi valmistajat suosittavat 8 viikkoa.

No joo, oot kyllä ihan oikeassa! Tarkoitin lähinnä sitä, että kun rokotuskertojen määrä kasvaa, niin riskit todennäköisyyksillekin kasvaa - olkoonkin, että ne riskit tuntuu oikeasti aika pieniltä, koska rokotukset on kuitenkin pääsääntöisesti aika turvallisia.

“It seems that antibody response to vaccination is specific to each animal and depends on the age of the dog, protective antibody titer, and vaccine type. Thus, it is assumed that around 6–12 weeks, MDA no longer interferes with the development of an adequate immune response, and puppies are considered immunocompetent. Accordingly, international guidelines recommend starting vaccination at 6–8 weeks of age, then re-vaccinate each 2–4 weeks until 16 weeks of age or older, to ensure that at least one vaccine dose induces immunity.”

Musta tää on aika yksiselitteinen lausunto siitä, miksi viimeisen penturokotuksen kanssa odotetaan kuudentoista viikon ikää? Samoin kuin aikaisempi lainaus siitä, että se parvon MDA-määrä voi alkaa laskemaan vasta 15 viikkoisella pennulla > 16 viikkoisena ei ole enää mitään, mikä rokotesuojan muodostumista häiritsisi, joten siksi viimeinen rokotus niin myöhään? Vai tulkkaanko mä nyt ihan omiani, on sekin mahdollista :smiley:

Se on mielipide. Se muuttuu asiaksi siinä vaiheessa kun sen takana on faktaa.

Ja tuo international guidelines tarkoittaa jenkkikäytäntöä kennelolosuhteissa, joissa on normaalia korkeampi parvoriski.

Itseasiassa hyvä esimerkki siitä, että tieteelliseltä näyttäviä artikkeleita täytyy myös osata lukea :shushing_face:

Mutta faktaahan on, että MDA:n korkeat määrät vaikuttaa rokotussuojan muodostukseen, samoin kuin on faktaa, että parvon MDA-määrät laskee merkityksettömiksi joissain tapauksissa vasta 15 viikon iässä? Joten jos se pentu rokotellaan 8/12, mutta sillä onkin vielä 15-viikkoiseksi asti MDA-määrät taivaissa, niin sen 16-viikon rokotuksen rokottamatta jättäminen tarkoittaa sitä, että se pentu ei välttämättä rokotesuojaa saa ennen kuin vuosikasrokotuksilla? Koska ne 8/12 on voineet olla yhtä tyhjän kanssa, jos ne MDA-määrät on huidelleet korkealla. Aika perustellulta mielipiteeltä se kuulostaisi, että 16-viikkoisena rokotetaan pentu vimpan kerran.

Mä en tiedä miten muuten mun pitäisi noita osata lukea.

Ei huomattavan harvinaisen poikkeksen takia, joka perustuu vahvasti hypoteesiin, voida asettaa enemmistön rokotusohjelmaa. Ellei sitten pyrkimys ole saada juuri sille ajalle, kun parvo on vaarallinen, suojaton aika.

Niitä täytyy lukea kahdella tavalla:

  • ymmärtää koska paperi on mielipide, koska metatyyppisestä koosteesta tehtyä mielipidettä, koska tutkimukseen perustuvaa jossittelua ja koska tutkimusyhteenveto
  • penkomalla taustat (ja tämä on se mikä vie aikaa, tupakkia ja aikaisin hautaan…)

Lähes kaikki koiramme on ulkomailta tuotu ja siellä ensimmäiset rokotukset annetaan aiemmin (Italia, Unkari, Puola, Tanska). Rabies ja vahvisteet annettu sitten noin 12 viikon ikäisenä.

1 Like