"Pentu syö kuin rotunsa aktiivinen aikuinen"

Nyrkkisääntö pentu syö kuin rotunsa aktiivinen aikuinen on johdettu siitä faktasta, että pentu kattaa korkeammat tarpeensa syömällä suhteessa painoonsa enemmän kuin aikuinen. Kun paino nousee, niin ruokamäärä per painokilo laskee, mutta samalla tarpeet muuttuvat samalle tasolle kuin aikuisella.

Sain kommentin, että nyrkkisääntö ei voi pitää paikkaansa, koska pennut syövät erilaisia määriä ruokaa. Pätee se. Tuossa unohdetaan se, että myös aikuiset syövät erilaisia määriä ruokaa, vaikka painaisivat saman verran. Silti se riittää.

Otetaan esimerkiksi penturuuat (jotka ovat aikuisten aktiiviruokaa, ei ole olemassa mitään erillistä penturuokaa).

Jos pentu A syö penturuokaa vähemmän kuin pentu B, niin onko silloin A:lla uhkaamassa puutostila? Ei sille ole, koska myös se alempi määrää riittää. Mutta ei tuo riko nyrkkisääntöä. Ainoa minkä se rikkoo, on oletukset pentutarpeista – se, mitä kutsutaan pentujen tarpeiksi, ovat itseasiassa

  • joko imetyksen aikana saatava määrä (joka sekään ei ole vakio, vaan riippuu emän ravitsemuksesta ja montako milliä imetään)
  • tai oletus luovustusikäisen ravinnon saannista

Nyrkkisäännöt ovat aina yleistyksiä. Niiden tarkoituskaan ei ole olla eksakti, auringontarkka, tilanne per jokainen pentu. Nyrkkisääntöjen tarkoitus on helpottaa elämää ja tehdä asiat sen verran helpoiksi, että tekeminen ylipäätään onnistuu arkirealismissa.

Kannattaa vilkaista tämä, jos pentujen ruokinta on ajankohtainen:

1 Like

2 viestiä siirrettiin ketjuun: Koiranpennun kasvu