Pennunostajan opas

Ketju toimii kommenttialueena myös tälle Katiskan artikkelille:

https://www.katiska.eu/tieto/koira-elamanvaiheet/koira-kasvava-pentu/pennunostajan-saanto-1/

Linkitetyt jutut on aiemmin kirjoitettu enemmänkin greyhoundien tarpeeseen sen jälkeen, kun rotuun ilmestyi ns. epätervettä markkinointia. Asia sinällään tietenkin sopii kaikkiin rotuihin ja koiraharrastuksiin.

Terveyttä ei ole käsitelty. Kaikki pätee kuitenkin koirien sairauspuoleenkin – oikeastaan riittää, että vaihtaa sanan harrastus terveydeksi.

Vaikeus on siinä, että luotettavaa tietoa vanhempien tai suvun terveydestä ei helpolla löydä. Toki pevisaan liittyvät pakolliset tutkimustiedot ovat helpostikin saatavilla, mutta koirien yleisimmät terveysongelmat eivät niistä löydy.

Silloin on pakko yrittää selvittää asiaa rivien välistä. Jos kasvattaja pitää huomattavan tärkeänä, että täytyy pysyä määrätyssä ruuassa, tai emä syö jotenkin poikkeuksellisesti, niin on olemassa selvä riski ruokaan liittyvistä riskeistä.

Varsinkin seurakoiraroduissa on ollut näkyvissä huolestuttava trendi. Jos koira pysyy kunnossa, tai ainakin lähes oireettomana, jollain erikoisruualla, niin silloin koira luokitellaan terveeksi. Ja koska se on terve, niin se on siitosmateriaalia. Omistajalle se vaan tuppaa tarkoittamaan kortisonia ja jotain superkallista kengurupohjaista hypo-kuivamuonaa.

Joten kotiläksyt pennun taustojen suhteen pitäisi tehdä niin laajasti ja huolellisesti, että ei siihen tavallinen pennunostaja pysty. Kannattaa kuitenkin tarkistaa suurimmista koiraryhmistä onko kasvattaja (tai isäuroksen omistaja) kysellyt huolestuttavia asioita ruokinnasta.

1 Like