Pennun ruokintakerrat

3 Likes

Törmäsin taas kerran käsitykseen, että luovutusikäisen pennun on syötävä neljästi päivässä. Se on kuulemma suositus - paitsi että ei ole. Se on ollut aikoinaan vain yhden ihmisen käsitys.

Olen pyytänyt ihan rautalankaneuvoa miten neljä kertaa toteutettaisiin. Silloin kuulemma täytyy jäädä kotiin hoitamaan pentua. Suoraan sanottuna - tuossa alkaa olla realismin taju jo aika kaukana. Toki osa pystyy järjestämään lomiaan niin, että pystyy olemaan kotona sen 3 - 6 viikkoa, jota neljälle ruokinnalle vaaditaan.

Tässä sotketaan kaksi asiaa. Se mitä imevät pennut tekevät ennen vierotusta, se mitä kasvattajat tekevät vierotuksessa ja mitä 7 - 10 viikkoinen pentu vaatii. No, tuossa tulikin kolme asiaa.

Meillä on tätä kirjoitettaessa 7 viikkoiset working russelit kotona. Luovutus on viikon kuluttua. Ne syövät tällä hetkellä 2,5 kertaa päivässä - puolikas tulee siitä, että yhtä ns. täyttä annosta ei syödä kuin noin puolet; tosin, emä kiittää.

Luovutuksen jälkeen ne ovat valmiit siirtymään kahteen ruokintaan. Itseasiassa olisivat jo nyt, mutta tuossa iässä ei ole suurtakaan ideaa rakentaa erikseen nälkää ja 2,5 ruokintaa on mahdollista totetuttaa missä tahansa arjessa.

Jos ei ole, niin ehkä olisi kannattanut jättää pentu ottamatta.

Mallina se on helppo. Tiedetään suunnilleen paljonko pentu syö päivässä. Annetaan aamulla puolet siitä, iltapäivässä lisäannoksena neljäsosa ja illalla toinen puolisko. Sitten jääkin kysymysmerkiksi, että minkä kokoista ruokamäärää pitäisi jakaa…

Teinien omistajat (tai vanhemmat, jos se on ilmauksena mukavampi) tietävät saman systeemin välipalana koulun jälkeen.

Meillä siirrytään viikon kuluttua kotiin jäävän kanssa 2.1-ruokintaan. Tarkoittaa sitä, että iltapäiväruoka muuttuu aidosti välipalaksi.

Russeli on helppo, kuten kaikki tuossa kokoluokassa. Toisen rokotuksen jälkeen se alkaa olla kiihkeimmän kasvunsa kasvanut ja muuttuu ruuan suhteen aikuiseksi. Isommilla varsinainen kova kasvu vasta odottaa tuloaan ja niiden kanssa saattaakin joutua säätämään kolmannen ruokinnan kanssa - tosin itse en ole sitä koskaan tarvinnut yhdenkään kanssa.

Meillä kasvava kakara oli tuossa vaiheessa aina jo yhdessä ruokinnassa ja lisäenergian tarve hoidettiin ottamalla toinen ruokinta käyttöön aina sen mukaan kun sitä tarvittiin - eli kun kasvava alkoi näyttämään hoikalta.

Miten te toteutatte kakaran ruokinnan? Ja varsinkin miksi teette mitä sen mitä teette?

2 Likes

Meillä on pennut syöneet 12 viikoisiksi 3 krt/pvä ja sitten 2krt/pvä.

Mutta järkytyin tässä taannoin, kun yski kasvattaja kertoi ja suositteli ruokkimaan luovutusikäiset pennut 4-6krt/pvä. Eihän ne muuta ehdi tekemään, kun syömään.

1 Like

Jep, juurikin tuossa on se käytännön ongelma. Kun vuorokaudessa on vaan 24 tuntia.

4-6 kertaa on se m√§√§r√§, mit√§ vierotuksessa oleva sy√∂ p√§iv√§ss√§ ‚Äď mukaan lukien tissi.

Mun kääpiöllä oli pikkupentuna ja nuorena koko ajan nappuloita saatavilla, lisäksi se sitten sai pari kertaa päivässä lihat yms. mitä noi syö napujen ohella. Minulle on kerrottu että näille pienimille voi pentuna tulla alhaista verensokeria tjsp. jos ne ei syö tarpeeksi usein. Väitteen todenperäisyydestä en tiedä, lisäksi mun tyyppini luovutettaessa oli hieman vanhempi ja jo kilon painoinen eli ei varmaan enää riskiryhmää muutenkaan, mutta eipä siitä haittakaan ollut että ruoka oli esillä niin miksipä ei.

Sitten tuli toinen kääpiö kaveriksi (aikuinen kodinvaihtaja) niin piti siirtyä nappuloidenkin osalta ruoka-aikoihin koska tämä kaveri todellakin söisi itsensä palloksi. Muuten naput olisi varmaan edelleen vapaasti tarjolla.

Tuo alhainen verensokeri tksp. on ihan puutaheinää.

Jatkuva ruoka on helppouskysymys omistajalle, ei sen kummempaa. Aikoinaan osa jopa ruokki pentujaan niin huonosti, ett√§ niille oli pakko pit√§√§ ruokaa edess√§ koko ajan ‚Äď mutta nyky√§√§n se on kyll√§kin tehokas tapa tehd√§ nirso koira.

Oli mulla kasvavat greyhound-kakarat hieman vastaavalla ruokinnalla tarhakauden. Niillä oli kopissa iso määrä jotain halpaa kuivaa koko ajan saatavilla, mutta silti ne saivat myös normaalit sapuskat. Mutta ero ns. kotiolosuhteisiin tuli siitä, että kasvavia oli useampi neljällä hehtaarilla. Plus sillä sai myös karsittua tappeluriskit.

1 Like

Toi nirsous onkin tosiaan varmasti riski vapaassa ruokinnassa. Onneksi toi mun tyyppi ei ole koskaan esittänyt mitään varsinaisia nirsoilun merkkejä vaikka ei se mikään elää syödäkseen- koirakaan todellakaan ole. Mutta kaikki syödään mitä kuppiin laitetaan ja ruoka toimii palkkana ihan riittävästi mun tarpeisiini :slightly_smiling_face:

Tämä ilmeisesti pätee myös aikuisiin jotka syövät vaan kerran päivässä?
Meillä kun nyt siirryttiin kerta päivässä ruokailuun niin tätä aloin miettimään kun moni perustelee kaksi kertaa päivässä ruokailun sillä ettei verensokerit heittele.
Jos diabetes koiralla olisi niin sen kyllä todennäköisesti huomaisin.

Juu, ihan täysin.

Diabetes tietysti muuttaisi koko paletin, koska insuliinivaje vaikuttaa juurikin verensokerin säätelyyn.

1 Like