ūü¶ī Pennun kalsiumin tarve ja OC

Tein facebookkiin katiskan sivuille jo aloituksen tästä mutta koska olen hermoromahdusjustnyt-ihmisiä niin pakko kokeilla osaanko tänne laittaa kyselyä… eli 13vk 15,6kg pentu joka ontunut. Tänään käytiin vastaanotolla ja tuomio oli OC eli kasvuhäiriö joka tosin vielä todella lievä. Tämä jo toinen elli joka käskytti pitämään pennun hoikempana. Ei mielestäni kyllä lihava. On raakaruualla kokonaan ja pelkään et oon laskenut lisät päin honkia. Evidensian sivulla luki OCn ja OCDn johtuvan mahdollisesti liiasta kalsiumista. Syö nyt kalkkunan jlihaa, possun sydänjlihaa, possun rasvastaista jlihaa tai mitä lihaa nyt sattuu olemaan. Lisinä 1 sinkki 25mg, 7-8g kalsiumia, ripaus merilevää, 2g e-vitamiinia. Oletettu aikuispaino n.30-40kg. Olenko ihan hakoteillä ja itse aiheuttanut nämä ongelmat?:sleepy:

OC/OCD ei ole koskaan johtunut kalsiumista. Itseasiassa mikään tutkimus, terveydellinen tai ravitsemukseen liittyvä, ei moista väitä. Eläinlääkintä on jauhanut tuota samaa jo ennen 70-lukua, jolloin ei edes tiedetty perinnöllisyyden vaikutusta. Jossain vaiheessa 80-luvulla he piipahtivat väittämässä samaa proteiineista, ja palasivat myöhemmin takaisin kalsiumiin.

Tuon ikäinen pentu säätelee jo ihan iloisesti kalsiumin saantiaan, se vähä mitä kasvun aikana edes tarvitsee säädellä. Oikeammin kysymysmerkki on, että saavatko pennut ylipäätään riittävästi.

Tutkimukset osoittavat ilman minkäänlaisia epäilyjä, että kalsiumin vakava puutos aiheuttaa luusto-ongelmia. Sen sijaan niveliin sitä ei ole saatu kytkettyä.

Jos pennulla, tai koiralla ylip√§√§t√§√§n, olisi sellainen kalsiumin ylisaanti, jossa elimist√∂ saisi liikaa kalsiumia ‚ÄĒ ei muuten onnistu ilman rajua D-vitamiinin yliannostusta ‚ÄĒ niin kalsium kertyisi pehmytkudoksiin ja n√§kyisi munuaisarvoissa. Se ei aiheuttaisi heikompaa luutumista.

Hoikkuus tulee siit√§, ett√§ sairaalloinen ylipaino aiheuttaa ongelmia. K√§sitys, ett√§ laihalla pennulla saataisiin mik√§√§n luustoon tai niveleen liittyv√§ ongelma edes einen paranemaan laihuudella ‚ÄĒ jota siis kasvavan hoikkuus tarkoittaa ‚ÄĒ on aivan yht√§ k√§sitt√§m√§t√∂n kuin hampainen oikominen leikin avulla.

Perinn√∂llinen tai synnynn√§inen ongelma tuo on ‚ÄĒ nuo kaksi ovat sitten hieman eri asia.

Jos sillä edes on OC/OCD:tä… ei olisi ensimmäinen tapaus laatuaan, kun kyseessä on oikeammin vain kasvikipuihin liittyvä ohimenevä muutos.

Kiitos paljon nopeasta vastauksesta. Ja näin jotenkin arvelinkin. Monelta sivustolta löytyi että sen mahdollinen aiheuttaja olisi kalsium. Ja tuo perinnöllisyys mahdollisesti myös. Olenko lisien kanssa oikealla tiellä ?

D-vitamiinia et maininnut, etkä maksaa. Kalsiumin voi tipauttaa kukkuralliseen teelusikalliseen, mutta sillä ei ole merkitystä.

Se mit√§ voit kokeilla, on menn√§ mille tahansa lis√§ravinnehyllylly ‚ÄĒ Lidlist√§ en ole varma onko siell√§ ‚ÄĒ ja ottaa purkin seleeni√§. Yksi tabu p√§iv√§ss√§ kes√§kuun ajan.

1 Like

Saa 3 tabua 1x viikossa d-vitskua, tais olla 50mikrosia. Maksaa saanut viikoittain ja varmaan liikaa, n.70g lampaan tai possun ja v√§lill√§ n√∂k√§reit√§ maksalaatikkoa. Noi lusikalliset on hassut‚Ķmietin jo kun katiskaan luin et mulla ilmeisesti painavaa kalsiumia. Teelusikka, ei kukkurallinen on jo sen 7g‚Ķ niin mieluummin sit mittaan vaa‚Äôalla. Jos tota laittaisin ruokalusikallisen tolle toiselle 44kg ni sais varmaan yli 20g kalsiumiaūüėÖ

Eiköhän sun lusikalliset ole ihan normaaleja kaikesta huolimatta :sweat_smile:

K√§yt√§n yksinkertaistuksia, koska jauhot painavat eri m√§√§ri√§. Eih√§n merilev√§ll√§k√§√§n teelusikallinen paina mit√§√§n nelj√§√§ grammaa, taitaa varmaan gramma olla l√§hemp√§n√§ totuttaa. Plus lusikallisethan sin√§ns√§ tarkoittavat aina tasaisia lusikallisia, sellaisia leipurin mittoja ‚ÄĒ ja jotta asia olisi mahdollisimman sekava, niin aika usein huomioin sen, ainakin jollain tavalla.

Hyv√§t uutiset ovat, ett√§ ei se ole noin tarkkaa ‚ÄĒ mill√§√§n aineella. Paitsi leipomisessa, se on pilkuntarkkaa.

Mutta vilkaise tämäkin ehtiessäsi:

Hieman p√§ivityst√§. Pentu nyt 6kk. Eilen leikattu oik kyyn√§r√§n irtopala. Eli ongelma ei ollutkaan olka‚Ķ luin t√§t√§ ketjua taas. Ollaan menty 4g kalsiumia. Nostaisinko sen siihen 7g? Ja seleenin unohdin hommataūüėĒ onko siit√§ viel√§ hy√∂ty√§? Glukosamiini ainakin t√§ytyy hommata. T√§st√§ alkaa pitk√§ kuntoutusūü•ļ

Se neljä grammaa riittää. Seleenistä ei kukaan tiedä, mutta tuskin antioksidantista ainakaan haittaa on toipumisen aikana. K-vitamiinia voisi harkita myös.

Itseasiassa se kuntoutus tullee olemaan aika helppoa, kun se irtopala on poissa. Periaatteessa ei siinä oikein muuta tarvitse kuin odottaa, että leikkaushaava paranee. Sitten vaan aloitetaan liikkumaan, alkuun hissukseen ja kunnon myötä lisää.

1 Like

Nyt on K-vitamiini ostettu, 200mikronen jossa D3 ja C. Sekä seleeni 100mikronen ja nyt on sit löysällä maha. Ei juokse koko aikaa ulkona ripuloimassa, vaan paristi ison kasan. On semmosta saven väristä. Johtuiskohan Ksta tai seleenistä?:thinking: on saanut 1 tabut molempia. Vai saakohan nyt liikaa kalsiumia kun saikkuilee ja nameja kuluu ja nameina normi naput mitä ollaan saatu. Ostin myös SporttiMekalta glukosamiini jauheen, tätä sai eilen ekan kerran 1/3 osa teelusikkaa. Tyyppi 26kg nyt.