Pekka Louhiala: Lääketiede, vaihtoehtohoidot ja plasebovaikutus (YouTube)

Sitten kun on 50 minuuttia ylimääräistä aikaa käytettäväksi johonkin muuhunkin kuin Faceen. Tai tänne. Tuota voi myös koplata eläinlääketieteeseen.

Tämä on todellakin katsomisen arvoinen. Skepsiksi luentoja.

No jaa.
Tulihan tuo kuunneltua, mutta ihan kaikkea en allekirjoita vaikka toiminkin eläinlääketieteen parissa. Ja aikaisemmin toiminut myös ihmispuolella.
Puhuja on kyllä vieroittanut hyvin itsensä potilastyöstä.

Mistä et ollut samaa mieltä?

Itseasiassa jotkin lisäravinteet vaikka niitä ei ole luokiteltu lääkkeiksi, niin aivan oikeasti toimivat. Kyseessä ei ole blasebovaikutus.
Samoin akupunktio ja hieronta ovat toimivia hoitoja vaikka niitä ei tekisikään lääketieteellistä koulutusta saanut.

Kaunis ajatus, että lääkäri kuuntelisi potilasta ja sillä olisi aikaa… No, ei todellakaan ole.
Tähän voisin kertoa, kun kaaduin hevosen kanssa ja satutin nilkkani. Lääkäri kysyi pystyinkö äyttämään sitä ja vastasin, että kyllä sillä juuri ja juuri pystyy varovasti kävelemään., mutta ei sillä mitään mratoneja juosta. Lopullisessa epikriisissä luki, että potilas juossut täysimittaisen maratonin ja nilkka kipeytynyt siiä… Että semmosta tekstiä sitten.

Homeopatiasta, kukkatipoista, enkeliterapioista jokanen saa olla mitä mieltä tahtoo.
Jos jokuu haluaakieltäytyä esim. syöpähoidoista on minusta oikeus siihen.

Kuulostihan tuo reili 50 minuuttia

Paino on sanalla jotkin. Suurin osahan ei tee mitä myyjät väittävät. Minulla ainakin on kaikki syötteet täynnä ravintolisämainoksia, joiden terveysväitteet ovat puhdasta sontaa.

Kuinka nopeasti löydetään koiranomistajien positiivisia kokemuksia kuinka glukosamiini on parantanut vanhan koiran jäykkyyttä ja auttanut spondyloosiin? Koska glukosamiini ei edes teoriassa voi auttaa kumpaankaan, niin kyseessä on nimenomaan plasebo.

Tai naisten hiusten- ja kynsienhoito biotiinilla? Hevostammojen kiimahäiriöiden korjaaminen vadelmalla? Miesten potenssilisät? Mausteiden käyttö niverikoissa?

Hierojissa on tolkuton haarukka. Osa osaa, osa sitten taputtaa. Se mikä on ongelma, on huuhaan sotkeminen mukaan ja omituiset väitteet siihen mitä hieronta tekee.

Akupunktio on vielä hankalampi, vai oikeastiko aletaan keskustelemaan energiavirroista? Googleta piruuttasi Viikin opinnäytetöitä koirien akupunktiosta ja löydät akateemiselta puolelta karseaa tuubaa - joten ei, ei koululääketieteenkään koulutus sonnalta suojaa.

Silti akupuntio tutkitusti on antanut vain lyhytaikaista apua. Mutta kysypä samaa asiaa akupuntiohoitajilta, tai asiakkailta. Oudosti kertomukset ovat totaalisen erilaisia kuin kontrolloidussa ympäristössä.

Juuri siksi, että lääkärillä ei ole aikaa, mahdollistaa kusetushoidot. Jolloin ollaankin mielenkiintoisessa tilanteessa – tehdäänkin mielenterveystyötä ja hupsistakeikkaa plasebo tulikin vahvaan rooliin.

Se, että lääkärit ei kuuntele, on toinen juttu. Olen jo vuosia kiukutellut siitä, että matematiikka on niin tolkuttoman korkeassa roolissa pääsykokeissa. Kun samaan aikaan koulutuksesta puuttuu totaalisesti asiakkaiden kohtaaminen, niin lopputulos on tuo.

Silti on ymmärrettävä, että se on lääketieteen ongelma. Se ei salli tai oikeuta kusetushoitoja, huijauksia ja valehtelua.

Homeopatiasta ja muista mielipide on turha. Kyse on koko ajan siitä, että valehtelun avulla pyydetään rahaa ja kusetetaan osaamattomia. Edelleenkin joka hemmetin homeopatiaketjussa enemmistö maitosokeripillereihin tai pirtutippohin uskovista väittää kivenkovaa, että se on luonnon- ja yrttilääkintää. Jota se ei ole.

Sitten kun mennään uskonnolliselle puolelle, niin ilmiselvää on, että kyse on plasebosta. Mutta minun mielipiteeni on aina ollut, että kun hoidoissaan siirtyy yliluonnolliseen, niin pitäisi tipahtaa ulkopuolelle lääketieteellisten hoitojen – ja sitten maksaa sen laskun, joka saattaa olla kovakin, eikä pelkästään rahaa.

Mutta vain kun se koskee omia hoitoja. Vajaavaltaisten kohdalla täytyy yhteiskunnalla oikeus suojella heitä ja niitä uskovaisten puuhilta.

Eihän syöpähoidot ole pakollisia. Siksi on hoitotahto. Mutta kun aletaan selittämään miten pakuritee paransi oman syövän ja alkaa jopa tehdä sillä bisnestä, niin pitäisi taas tipahtaa automaattisesti lääketieteen ulkopuolelle ja hoitaa sitten sitä omaakin syöpäänsä ihan loppuun asti omilla uskomuksilla.

Ei minun tarvitse niitä opinnäytteitä googlettaa, olen ne lukenut jo.

Mutta olkoot.
En ole mikään asiantuntija ravintoasioissa, luontaishoidoissa tai lääketieteessä.
Olen ehkä allergisoitunut vain kaikenmaailman Pekka Puskille, Juha Knuuteille, Antti Heikkilöille jotka ovat omissa asioissaan AINA oikeassa.

Ehkä keskityn siihen, että saan juuri ja juuri koirat, hevosen ja itseni pidettyä hengissä ( sekään ei tunnu olevan itsestään selvyys) enkä tapa muita.
Ja pyrin pysymään mahdollisimman kaukana lääkäreistä ja terapeuteista.

Silloin tiedät kuinka kaukana edes perustason tieteellisyys on Viikissä hyväksytyistä töistä. Ja jos huomasit vilkaista hyväksyjän, niin alkaa se sylttytehtaan tuoksu voimistua…

Öh… Miten sait nuo kolme mahtumaan samaan lauseeseen?

  • Pekka Puska selittää omaa tulkintaansa tutkituista asioista, eli henkilökohtaista näkemystään miten toteutus pitäisi tehdä
  • Juha Knuuti selittää puhtaasti tutkimuksiin perustuvaa asiaa ja pääsääntöisesti ilman tulkintaa
  • Antti Heikkilä selittää omia houreitaan, jotka eivät perustu tietoon tai tutkimuksiin