Parodontiitti ja röntgenkuvaus

Olenpa keskusteluita eri ryhmissä seuratessani pohtinut seuraavaa: Parodontiitti on etenevä sairaus, jonka hoito on käytännössä säännöllinen hammaskiven poisto ja kotihoitona hampaiden pesu. Jos hammas heiluu, se täytyy poistaa, mutta lievemmissä muutoksissa ei tehdä putsausta kummempaa. Kysynpä siis mikä ihmeen hinku lääkäreillä ja omistajilla on ottaa suusta röntgenkuvat? Perusteluna on aina se, ettei suun todellista tilannetta pysty täysin varmasti ilman röntgeniä arvioimaan, mutta jos lopputulema on silti sama eli putsataan hampaita ja heiluvat poistetaan, mikä voidaan tehdä myös ilman kuvausta, niin mitä lisäarvoa se kenellekään tuo? Vai voiko todellakin olla niin, että päällepäin ei näy mitään eikä koira oireile, mutta röntgen paljastaa että hammas täytyy silti poistaa?

Osuit tulenarkaan aiheeseen, jos sitä laajennetaan yleimmälle tasolle: jos tutkimus ei anna mitään lisäarvoa hoidolle, niin onko tutkimus tehty vain laskutuksen ja/tai eläinkääkärin väikkäriä varten. Voisin sanoa paljonkin mm. aiheesta erään eläinlääkäriaseman suunnattomalle tarpeelle tehdä keinosiemennettäville nartuille aina laskun loppusummaa nostava papa, suolistotähystysten hyöty tai epiletikoiden magneettikuvat, mutta jätetään nuo väliin tällä kertaa :innocent:

Meillä ei ole koskaan kuvattu yhdeltäkään pelkän hammaskiven takia. Suusta nimittän näkee, jos siellä on odotettavissa jotain ilkeämpiä yllätyksiä ja silloinkin hammas lähtee ihan ilman rönkkaa.

Tein nopean kyselyn muutamalle tutulle ja jokainen sanoin samaa – ei ole kuvattu, ellei ole ollut muuta perusteltua syytä.

Tosin yhdelle meidän pennunomistajalle rönkka tehtiin. Rokotusten yhteydessä, koska huomattiin, että toisesta kulmurista oli lähtenyt kärki. Kuva otettiin siksi, että elli pelkäsi leukaluun vaurioituneen ja ohitti täysin omistajan ujon kommentin, että kyseessä oli kolmatta vuotta vanha vamma. Mitään ei löytynyt ja hammas olisi haluttu poistaa samalla kertaa – ei poistettu, koska siinä vaiheessa asiakas tajusi kysyä mitä operaatio maksaisi.

Toki asioilla on puolenna. Koska koira kuitenkin rauhoitetaan, niin samalla tietysti saisi kuvattuakin. Mutta kun artisti maksaa…

2 Likes