Paljonko ruuassa on proteiinia, rasvaa, hiilihydraattia?

1 Like

Meillä kun on yksi hiivainen tyyppi ja miettinyt että saisko sen ruokavalioon millään tyylillä lisättyä nappulaa jotta olis 50/50 ruokinta. Aika monet nappulat on tullu selattua läpi ja juuri tuolla laskukaavalla olen yrittänyt etsiä ruokaa jossa olisi mahdollisimman vähän hiilaria = toivottavasti pysyisi hiiva poissa mutta sais kätevästi tarpeelliset vitamiinit ym. jne.

Mutta voiko oikeasti tässä ruuassa olla hiilaria vaan 3-5%? Kosteutta ei ole kerrottu mutta sehän on sen 8-10.

Oscar kana-ateria:
Sisältö: Tuore suomalainen kananliha ja kananlihajauho, tuore lohi, soseutetut kasvikset (porkkana, lehtisalaatti, keräkaali, jäävuorisalaatti), kananmuna, kananmaksa, kasviskuitu, merilevä, vitamiinit, hivenaineet.

Ravintosisältö: Valkuainen 49%, rasvapitoisuus 27%, raakakuitu 1,8 %, hehkutusjäännös 9,2 %, kalsium 2,3%, fosfori 1,4%

Ja kaksi muuta ruokaa joita ihmettelen niin on Acanan lammas, ravintosis√§lt√∂ pitk√§ kuin n√§lk√§vuosi mutta hiilaria ‚Äúvaan‚ÄĚ n. 30% (kuulostaa paljolta ton edellisen suhteen mutta taitaa olla v√§hiten jos moneen muuhun vertaa)

Koostumus: Raaka vapaana laiduntanut lammas (18 %), kuivattu lammas (18 %), kokonainen vihreä herne, kokonainen punainen linssi, raaka lampaanmaksa (4 %), lampaanrasva (4 %), tuore Red Delicious omena (4 %), kokonainen kikherne, kokonainen vihreä linssi, kokonainen keltainen herne, raaka lampaan mahalaukku (2 %), raaka lampaan munuainen (2 %), kuivattu lampaan rusto (2 %), linssikuitu, merilevä (1,2 %) (puhdas DHA ja EPA:n lähde), tuore kokonainen talvikurpitsa, tuore kokonainen kurpitsa, kuivattu ruskolevä, kylmäkuivattu lampaanmaksa (0,1 %), suola, tuore kokonainen karpalo, tuore kokonainen mustikka, sikurinjuuri, kurkumanjuuri, maarianohdake, takiaisen juuri, laventeli, rohtosalkoruusunjuuri, ruusunmarja. Lisäravinteet (per kg): Teknologiset lisäravinteet: tokoferoli uute luonnollista alkuperää. Ravitsemukselliset lisäravinteet: D3 -vitamiini: 500 KY, E-vitamiini: 100 KY, E6 (sinkki): 100 mg, E4 (kupari): 10 mg. Muut lisäravinteet: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600x10^6 CFU.

Ravintotiedot: Raakavalkuainen 31 %, Raakarasva 15 %, Raakakuitu 5 %, Hehkutusjäännös 7,5 %, Kosteus 12 %, Kalsium 1,5 %, Fosfori 1,1 %, Omega-6 1,8 %, Omega-3 0,8 %, DHA 0,15 %, EPA 0,1 %, Glukosamiini 600 mg/kg, Kondroitiini 800 mg/kg.

ja puolestaan Pure naturalin lammas on lyhyt sisältö mutta hh 40

Ravintosisältö
Lammas 50 % (30 % tuoretta luutonta lammasta, 18 % kuivattua lammasta ja 2 % lammasliemi), bataatti (23 %), herne (9%), peruna, herneproteiini, pellavansiemen, juurikasmassa (2 %), Omega-3 lisä, mineraalit, vitamiinit, kasvisliemi, minttu (0,2%), FOS (96 mg/kg), MOS (24 mg/kg).

Ravintotiedot
Raakavalkuainen 26 %Raakaöljy ja raakarasvat 13 %Raakakuitu 3 %Raakatuhka 9,5 %Kosteus 8 %NFE (hiilihydraatit) 40,5 %Metaboloituva energia 361 Kcal/100 gOmega-6 1,8 %Omega-3 1,4 %Kalsium 2,0 %Fosfori 1,2 %

Millä esim toi acana keplottelee että hh mahdollisimman vähän vaikka sisältö mielestäni kertoo toista ja sama Pure naturalissa mutta toisin päin?

En ole koskaan lyönyt näppejäni tuohon sapuskaan, joten en tiedä onko se kuivaa ja puolikosteaa, mutta onhan tietysti mahdollista, että siinä hiilihydraattia noin vähän.

Mutta minulla on aina ensimmäinen reaktio, kun proteiinimäärä menee 50 prossaan, että kyseessä on kuiva-aineen prosentit, ei ruuan.

Kuivamuonissa asia on hyvin helppo. Kun osien summan täytyy olla aina 100, ja koska kosteus, kuitu ja tuhka ovat lähellä vakioita aivan kaikissa kuivamuonissa, niin proteiini ja rasva määräävät paljonko hiilihydraattia on.

Koko ajan kannattaa pitää mielessä, että makroravintoaineet on eri asia kuin valmistuksen raaka-aineet. Kun lisätään vaikka linssiä ja hernettä, niin ei ne kovinkaan paljon nosta hiilihydraattia, vaan laskennallista proteiinia.

Riippuen tietysti herneen ja linssin kohdalla mitä ne tarkoittavat. Jos/kun kyseessä on elintarviketeollisuuden puristusjäte, niin ei siinä ole enää paljoakaan proteiinia mukana, koska se on mennyt einesteollisuudelle. Voi tarkistaa, itse en ole vaivautunut koskaan, mutta Acanassa on korkeampi kuitupitoisuus kuin vastaavissa.

Sitten tulee prosentit vastaan. Kun tuotannossa osuus kaikista raaka-aineista on kahden prosentin luokkaa, niin ei se paljoa hetkauta suuntaan tai toiseen makrojen määrää.

Sama syy kuin Acanassa. Koska proteiinia on Acanaan verrattuna 5 prosenttiyksikköä, rasvaa 2 prosenttiyksikköä ja kuitua 2 prosenttiyksikkö vähemmän, niin siitä alkaa kertyä se hiilarin ero. Tosin kuidun ero häviää siihen, että Purenaturalissa on Acanaa 2 prosenttiyksikköä parempi mineraalikoostumus eli tuhkaa enemmän.

Se parin prossan ero selittyy pyöristyksillä.

Joten se selittyy sillä, että Acana keplottelee proteiinin ylöspäin. Tarkoittaa toiselta puolelta sitä, että Acanassa on vähemmän kaloreita ja enemmän hyödytöntä proteiinia.

1 Like