ūüĎč P√§√§linjat

Aikuisesti käyttäytyvien julkinen foorumi

K√§ytt√§ydyt√§√§n kuten t√§ysip√§iset aikuiset k√§ytt√§ytyv√§t julkisesti. Meta-Katiska on, Katiskan tavoin, julkinen resurssi ‚ÄĒ paikka, jossa voi jakaa tietoa ja kokemuksia, mutta keskusteluiden kautta.

Nämä eivät ole mitään tiukkoja kiveen hakattuja sääntäjä (joita täällä on aika vähän muutenkin). Jokainen ymmärtää, että nämä ovat ohjenuoria, joita suurin osa noudattaisi muutenkin. Ne auttavat pitämään Meta-Katiskan siistinä ja siedettävän sivistyneenä sivustona julkiselle keskustelulle.

Paranna ja kehitä

Meta-Katiska on juuri yhtä hyvä ja hyödyllinen kuin mitä sen sisältö ja keskustelut ovat. Autat itseäsi ja kaikkia muitakin tuomalla mukaan jotain. Kyse ei ole kattavista artikkelitapaisista vastauksista (joilla toki on arvoa, anna palaa), vaan kommenteista, kokemuksista ja jopa kysymyksistä. Kaikki mitä vie keskustelua eteenpäin tai auttaa ratkaisemaan ongelmia, ovat arvo itsessään.

Vastausten m√§√§r√§ ei kuitenkaan ole arvo sin√§ll√§√§n, vaan vastausten sis√§lt√∂. Facebook-ryhmien ketjut ovat lukukelvottomia satojen ‚Äėmin√§ my√∂s‚Äô vastausten takia. Kun vastaat, niin nosta hetkeksi sormet n√§pp√§imist√∂lt√§ ja kysy itselt√§si: auttaako t√§m√§ ket√§√§n, vai haluanko vain n√§ky√§. Jos auttaa, niin anna palaa.

Jos sinulla sen sijaan on hieman epävarma olo, että edistääkö tämä mitään, edes lisäkysymyksen muodossa, niin pidä pieni paussi ja anna ajatusten hahmottua.

Keskusteluaiheet ovat tärkeitä niiden aloittajalle ja niihin osallistuville. Käyttäydy siis kuten ne olisivat tärkeitä sinullekin, tai ohita, jos ei kiinnosta. Saa ja täytyykin olla eri mieltä, mutta on selvä ero olla erimieltä kuin julistaa tai potkia päähän.

Kysymys ei ole niinkään siitä miten kirjoitat (tyylejä on useita ja aina joku pahoittaa mielensä), vaan mitä kirjoitat. Kun esität väitteen, varsinkin vastaväitteen, niin sinulla on pakko olla lause, josta löytyy koska… Sinun täytyy kyetä perustelemaan väitteesi. Ja kun on rohkeutta väittää, niin perseen on kestettävä merivettä niin paljon, että kestät myös vastaväitteet.

Se, että on eri mieltä, ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi inhota ihmistä ja siksi olla mahdollisimman epäkunnioittava. Ala-arvoisen huono käytös on aina ollut suurin syy joutua poistettavaksi Katiskan

Tehokas tapa saada laadukasta keskustelua aikaiseksi on melkoisen itsestäänselvää. Selaile olevia ketjuja ja vastaa asioihin, joista sinulla on mielipide, joista tiedät jotain tai joista haluat saada enemmän tietoa. Ja aloita uusia ketjuja. Mitä aktiivisempi olet, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat vastauksia ja keskustelua. Ei foorumeilla kuulu olla hiljaa piilossa nurkassa.

Ole mukava, vaikka oletkin erimieltä

Keskusteluissa useimmiten vastataan siksi, että ollaan eri mieltä. Ei siinä ole sinänsä mitään vikaa. Usein rakentavampi tapa olisi kertoa mistä ja miksi asiasta on vastakkainen tai poikkeava näkemys, ja sitten laajentaa asiaa siihen suuntaan, mihin toinen on pyrkimässä. Yleensähän aidosti halutaan tietää miten joku saavutetaan, ja vääntö alkaa siitä miten se pitäisi tehdä.

Kun olet eri mieltä, jopa täysin totaalisen peruuttamattomasti vastakkaista näkemystä, niin kritisoi asiaa, älä ihmistä. Tuo on joskus tolkuttoman vaikeaa ja aika ajoin ongelma on nimenomaan se ihminen, mutta anna silloin moderaattorien hoitaa asia.

Näihin on Meta-Katiskassa huomattavan matala sieto:

 • nimittely
 • Ad hominem eli henkil√∂√∂n k√§yv√§t hy√∂kk√§ykset
 • reagointi siihen miten on kirjoitettu asian sijaan
 • pes√§pallomaila-vastav√§itteet

Perustele sen sijaan omat pointtisi ja miksi ne ovat parempia kuin esitetyt. Minun mielestäni ei ole sitten perustelu missään muussa kuin onko jokin juoma tai ruokaa hyvänmakuista.

Sinun tyylisi merkitsee

Jokaisen aiheen ja ketjun tyyli m√§√§rittelee sen mit√§ uusi tulokas tekee. Ei ole sattumaa, ett√§ er√§√§ss√§ isossa Facebookin koiraryhm√§ss√§ meno on kuin √Ąityleiss√§ (jos et tied√§ mik√§ se on, niin et ole menett√§nyt mit√§√§n) tai Ylilaudan foorumilla. Tai miksi Katiskan Face-ryhm√§ on ehk√§ rauhallisin isoista koiraryhmist√§.

Kun heti alkuun siinä ryhmässä sallittiin teinimäisen surkea käyttäytyminen, koska se oli olevinaan hauskaa, niin kaikki uudet saapujat omaksuivat saman tyylin välittömästi (anteeksi teinit, suurin osa teistä on aidosti aikuisempia kuin nuo stereotyyppisesti käyttäytyvät aikuiset). Toki varoventtiilejäkin tarvitaan, mutta ei koskaan asia-aiheissa.

Joten se miten simä käyttäydyt ja varsinkin miten osallistut vaikuttaa kaikkeen, vaikka sinua ei henkilökohtaisesti tunnetakaan. Sinä, minä, jokainen on se tärkein tekijä, joka määrää sävyn ja jonkun epäselvän asian, josta usein kutsutaan nimellä laatu.

Meta-Katiska tarjoaa työkalut, jotka auttavat yhteisesti löytämään ja tunnistamaan parhaat (sekä pahimmat) osallistumiset: bookmarkit, liputtamiset, tykkäämiset, vastaukset, muokkaukset jne. Niitä kannattaa käyttää, koska työkalu tykkää, että sitä käytetään. Ei se oikeasti ole sen kummallisempaa kuin reaktioiden käyttö Facebookissa. Saat parannettua ja kehitettyä omaa kokemustasi, kuin myös muiden.

Meta-Katiska on yhteisö siinä kuin kaikki muutkin vastaavat, joissa erilaiset ihmiset osallistuvat. Kun jokainen pyrkii siihen, että paikat ovat paremmat lähtiessä kuin tullessa, niin kaikki hyötyvät.

Jos löydät ongelman/roskaa, liputa se

Moderaattoreilla on erityinen rooli. He ovat vastuussa foorumista. Mutta niin olet sinäkin. Sinun avullasi moderaattorit ja ylläpito saavat kehitettyä Meta-Katiskaan, eikä rooli jää pelkäksi poliisina toimimiseksi.

Jos n√§et roskaa tai surkeaa k√§ytt√§ytymist√§, niin √§l√§ vastaa. √Ąl√§ vastaa, vaikka pinna olisikin mennyt. Trolleja ei saa ruokkia, koska ne vain vahvistuvat. Niiden ainoa tarve on saada reaktioita ja huomioita, joten √§l√§ lankea siihen ansaan. Kiukuttelusi ei auta mit√§√§n, alkaa vaan √§rsytt√§m√§√§n ja tuklasit aikaa, vaivaa ja energiaa taysin hy√∂dytt√∂m√§√§n.

Liputa se. Kun liputuksia tulee tarpeeksi, niin postaus (ja henkilö) siirtyy jäähylle ja moderaattorit saavat ilmoituksen. He hoitavat asian siitä eteenpäin.

Yksi liputus ei vielä merkitse mitään. Niin valitettavaa kuin se onkin, niin mielensäpahoittajat ovat vähintään yhtä suuri ongelma kuin trollit. Lisäksi osa ihmisistä käyttää liputtamista kertomaan, että ovat eri mieltä tai eivät pidä asiasta. Sitä varten on olemassa vastaa-nappula.

Tämä ei ole enää ohjenuora, vaan niitä kiveenhakattuja asioita:
Ylläpidollisista syistä moderaattoreilla on oikeus poistaa mikä tahansa sisältä ja kuka tahansa käyttäjä mistä tahansa syystä milloin tahansa. Moderaattorit eivät ennakkotarkasta julkaisuja (ellei sitä ole otettu erikseen käyttöön) ja siksi yksikään moderaattori, tai sivusto itsessään, ei ota mitään vastuuta julkaistuista materiaaleista.

Moderaattorit eivät perustele tekemisiään julkisesti. Se on loppumaton suo. He voivat halutessaan kertoa syyn, mutta moinen on enemmänkin poikkeus kuin käytäntö. Jos koet kärsineesi suunnatonta vääryyttä, niin ota yhteyttä ylläpitoon - kokemuksesta voin kylläkin sanoa, että moderaattorit ovat aina olleet oikeassa, mutta toki virheitä ja ylireagointeja voi sattua.

Ole niin kohtelias kuin mahdollista

Mikään ei tuhoa keskustelua ja ilmapiiriä yhtä nopeasti kuin töykeys:

 • Ole kohtelias. √Ąl√§ julkaise mit√§√§n, joka yleisell√§ aikuismaisella ymm√§rryksell√§ tulkitaan hy√∂kk√§√§v√§ksi, loukkaavaksi tai vihapuheeksi.
 • Pidet√§√§n tyyli. √Ąl√§ julkaise mit√§√§n, joka on selv√§sti t√∂rke√§n rivoa tai seksuaalisesti loukkaavaa. Jokainen tiet√§√§ miss√§ menee raja hienovaraisen vitsikk√§√§n kaksimielisyyden ja dick-picin v√§lill√§.
 • Kunnioita toisia. √Ąl√§ h√§irik√∂i tai loukkaa muita, esit√§ olevasi joku muu (tarkoituksella tai v√§h√§tell√§ksesi) tai julkaise arkaluonteisia tai yksityisi√§ tietoja. T√§m√§ on t√§rke√§ kohta ja harmittaa, ett√§ sen joutuu ylip√§√§t√§√§n laittamaan n√§kyviin - kun muista kohdista lent√§√§ pellolle, niin n√§iss√§ on √§kki√§ rikosoikeudellisessa vastuussa.
 • Anna foorumille arvo. √Ąl√§ sp√§mm√§√§ tai muutoin vandalisoi Meta-Katiskaa.

Ei näistä pysty tekemään tarkkoja per kohta sääntöjä, eikä ole tarvekaan. Jokainen peruskäytöstavat osaava tietää ja ymmärtää missä mennään. Jos ei ymmärrä, niin Meta-Katiska ei ole hänelle sopiva paikka (suoraan sanottuna, en tiedä mikä olisi).

Jos tulee edes sekenniksi olo, että onkohan tulossa ylilyonti, niin mieti asiaa näin: suostutko sanokaan saman julkisesti keskellä toria oman naamasi, nimesi ja kotiosoitteesi kanssa - jos et, niin jätä väliin.

Tämä on julkinen foorumi ja hakukoneet indeksoivat sitä koko ajan. Joten pidä kielenkäyttö, linkitykset ja kuvat sellaisina, että niitä ei tarvitse hävetä.

Pidä paikat siistinä

Foorumi on kuin keittiö tai työpaja. Kun asiat ovat paikoillaan, niin kaikki löytyy helpommin ja jokaisella on mukavampaa. Moderaattoritkin ehtivät osallistua, kun aika ei hukkaannu siivoamiseen.

 • Aloita aihe oikeaan kategoriaan.
 • √Ąl√§ postaa samaa useampaan ketjuun.
 • Vastauksessa saisi olla sis√∂lt√∂. Joten √§l√§ vastaa tyhjill√§ viesteill√§, peukalonkuvilla je min√§-my√∂s tyyppisesti.
 • √Ąl√§ muuta aihetta aivan toiseksi kesken ketjun. Aloita uusi ketju.
 • √Ąl√§ allekirjoita postauksia ‚ÄĒ jokaisessa postauksessa n√§kyy muutenkin profiilisi.

K√§yt√§ tykk√§√§-nappulaa, √§l√§ komentteja malliin ‚Äú+1‚ÄĚ tai ‚ÄúSamaa mielt√§‚ÄĚ.
Off topikkia tulee aina, eikä se ole kategorisesti paha, mutta jos muutat aihetta aivan uuteen suuntaan tai kokonaan erilaiseksi, niin käytä Vastaa-valikosta vaihtoehtoa tehdä uusi aloitus linkittämällä alkuperäinen aihe.

Julkaise vain omiasi

Netissä unohtuu aika ajoin se, että tekijänoikeudet ovat voimassa. Jokainen meistä syyllistyy siihen aika ajoin. Mutta silti: julkaise vain omia juttujasi, kuviasi jne.

Silti voit julkaista jonkun meemin, ei se nauti mitään suojaa (se, että onko meemien julkaisu muutoin hyvä idea ja ketään ei ole enää vuosiin naurattanut M. Jackson syömässä pop cornia). Voit myös täysin vapaasti linkittää mihin tahansa julkiseen sisältöön.

Järkeä saa käyttää. Se, että sinun täytyy linkittää jonkun muun ottamaan kuvaan, ei kopioida sitä tänne, ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi kopypeistata mainostekstejä - ja silloinkin kannattaa laittaa mukaan linkki.

Hieman ehkä off-topic, mutta mahtuu aiheeseen. Kun kyselet tuotteista, vaikka jostain ruuasta, niin älä liitä kuvakaappausta. Se on ihan lallista, mutta se on totaalisen hyödytöntä. Linkitä johonkin sivustolla tai verkkokauppaan, josta löytää tuotetiedot.

Powered by Sinä

Useilla sivustoilla kerrotaan alatunnisteessa, että systeemi on Powered by joku ohjelmisto tai palvelu. Meta-Katiskassa tekninen ohjelmisto on Discourse, mutta varsinainen ja todellinen moottori ovat teknisen puolen ylläpidollinen sakki ja sinä, se varsinainen yhteisö.

Jos sinulla on kysyttävää kaikeasta tästä tai mistä tahansa Meta-Katiskaan liittyvästä tekniikasta, miten asioita käytetään, niin aloita ketju Meta-ryhmässä ja selvitellään.

Jos on jotain todella hätäistä tekniikkaan ltai sisältöön liittyvää asiaa, joka ei hoidu liputuksilla tai postauksella, niin ota yhteyttä staff-sivun kautta.

Käyttöehdot

Jep, niit√§ pakollisia lakiasioita, joihin jokainen on v√§symykseen asti kyll√§stynyt. Mutta ne on hoidettava. Sill√§ turvataan Meta-Katiska sek√§ sen taustavoimat ‚Äď ja ohessa, mutta ei merkityksett√∂m√§sti: sinun tietosi ‚Äď ilkeit√§ tyyppej√§ vastaan.

Ehdot ja vastuuvapaus kuvaa meidän kaikkien oikeudet ja velvollisuudet sen mukaan mitö lainsäädäntö määrää. Käyttäessäsi Meta-Katiskaa hyväksyt nämä ehdot.

2 Likes