Onko koiran hiiva ikuinen riesa?

1 Like

Ketju toimii kommentointina myös näille eri variaatioille aiheesta koira ja hiiva:

1 Like

Siis onko vehnänalkioöljy oikeasti hyvä e-vitamiinin lähde? Millä annostuksella? Eikö se mennyt jotenkin niin että se öljy itse nappaa sen e-vitamiinin omien rasvahappojen säilytykseen eikä koira voi sitä hyödyntää, tai jotain :upside_down_face:

On, jos verrataan muihin öljyihin. Ei, jos siitä pitäisi koiralle saada E-vitamiinia.

100 grammassa kylmäpuristettua on yhteensä noin 200 mg E-vitamiineja — eli se ei ole pelkästää alfa-tokoferolin määrä. Mutta mennään sillä. Joten vehänänalkioöljyssä on E-vitamiinia 2 mg/1 ml.

Sillä mitä koira tarvitsee ja mitä se saa :wink:

Tämän voi vilkaista ehtiessä:

Jos ohitetaan kokonaan tosiaan se, että jokainen öljygramma vaatii veronsa antioksidanteista, niin ollaan aika yksi yhteen laskuissa.

Kun koiran (minimi)tarve on 2 mg/kg ja kun vehnänalkioöljystä saadaan 2 mg/ml, niin sitä annetaan vähintään yhtä monta milliä kuin mitä koiran paino on.

Mutta aito vähimmäistarve on 4 mg/kg, joten vehnänalkioöljyä pitäisi antaa millitroina 2x koiran paino. 30 kg koiralla tarvittaisiin siis 60 ml — se on jo 3/4 dl.

Ja nyt on sitten hieman pakko miettiä myös sen öljyn vaatimaa. Joten koska koko ajan nostetaan rasvaa, ja samalla lisätään kaloreita, jotka muuttuvat mielellään käyttöenergiaksi, niin tarvitaan lisää antioksidantteja.

Ollaan äkkiä tilanteessa, että tarve onkin 12 mg/kg — joten öljyä tarvitaan 6x painoa vastaava määrä millilitroja.

30 kg koiralla pitäisi silloin antaa 180 ml öljyä. 2 dl öljyä per ruoka-annos on potentiaalinen tapa saada rasvaripuli, jolloin ei saada enää edes sitä E-vitamiinia.

Pienillä koirilla ollaan joskus käytetty vehnänalkioöljyä, jos omistaja on ollut terveystuotteisiin kallellaan. Mutta eihän se ole missään suhteessa hintatietoinen valinta.

Ja tässä jutussa on sitten selitetty, kaiken muun lisäksi, paljonko E-vitamiinia pitäisi lisätä per ruuan rasva. Plus myöskin se, että itseasiassa edellä olevat laskut pitäisi kertoa kahdella, koska vehnänalkioöljyn lisäravinnekauppiaiden ilmoittamasta määrästä vain puolet on itseasiassa varsinaista E-vitamiinia.

1 Like