Onko gabapentiini kipulääke?

Hieman poikkeuksellisesti en tee varsinaista aloitusta, vaan nyt haluan enemmänkin vastauksia suhtautumistasolla.

Gabepentiiniä (Neurontin jne.) käytetään koirilla kroonisen kivun hoitoon, varsinkin luustopuolella, mutta yksi jännevamma on tullut vastaan, jossa eläinlääkärin antama kipulääke oli gabapentiini. Facessa on yksi ketju, jossa fyssa oli kehoittanut hakemaan Viikistä mystiseen selän kipuoireiluun gabapentiinin.

Joten - onko teidän mielestänne gabapentiini kipulääke ja jopa olennainen osa koiran kivun hoitoa? Onko sen käytössä mielestänne ongelmia tai jotain muuta mietittävää?

1 Like

En kyllä itse suostuisi koiralleni antamaan, Omakohtainen kokemus on tuosta vaikuttavasta aineesta.

Vaikka koira on eri kun ihminen, uskon vahvasti että ne huonot sivuvaikutukset on myös koiralla mahdollisia, ja miten sitten niihin reagoi?
Itselläni on ollut näitä hermosärkyyn ja krooniseen kipuun käsien takia, mutta se apu kipuun ei ollut mielestäni riittävä . Sivuvaikutukset ? haima jopa voi tulehtua, saada epileptisiä kohtauksia, heitehuimausta oli itselläni, ja jäin vaan pohtimaan miten koira voisi reagoida jos sivuvaikutuksena tulisi ns itsetuhoisia ajatuksia, tai sekavuutta voisiko koira käydä päälle ?

Mä lähtisin sivuvaikutusten kautta miettimään tätä. Itselläni auttoi toki kipuihin vähän, mutta ei tarpeeksi. Sivuvaikutusten takia ,jätin nämä pois vaikka lääkäri oli tän lääkkeen jatkamisen kannalla.
Minulla ei siis ollut mitään masennusta ja teki mieli hypätä katolta. (ajatuksissa siis tälläsiä kelasin lääkityksen aikana )

Säännöllisesti pitäisi syödä sitä , ei toimi kun normaali särkylääke , kun napin otat se auttaa, ei vaan tätä syötävä pitkään ja tehot näkyy vasta usean päivän jälkeen… vai olisiko koiralla sitten erilainen lääkintä tapa…
Vaikka sitä näköjään käytetään koirilla ( nyt vasta luin tässä alotuksessa että oikeasti näin on )
Olisiko siinä kohtaa viisain miettiä lopetusta ehkä jopa, mielummin kun syöttää näitä .
Olen täysin hämmentynyt :zipper_mouth_face:

Vielä joku vuosi sitten gabaa käytettiin siinä vaiheessa kun noita perinteisiä ei enää voitu käyttää, yleensä vatsan takia. Nyt on alkanut näämmä entistä enemmän olemaan eläinlääkärien linja se, että ei edes aloiteta varsinaisia, vaan mennään heti gabapentiiniin.

:no_mouth: Käsittämätöntä minun mielestä, Onko se koiralle elämisen arvoista elämää enää.

Vaikka tätä seuraavaa ei tässä alotuksessa kysytty; Pregabaliinia pakko mainita tästä sillä hoidetaan samoja asioita kun esim. Neurontinilla…
Noh, ehkä nämä ovat hmm lievempiä sitten kun esim Lyrica joka on tästä eteenpäin kehitetty vaikuttava aine ; Pregabaliini ( toivottavasti ei käytetä tätä ainakaan )

Näistä kokemus , järkyttävät, en muistanut käyneeni kaupassa. Unohdin yksinkertaisia sanoja .
Sukulaiset olivat huolissaan koska en ollut minä
Dokumentti on tehty tästä lääkkeestä.

Omakohtaista kokemusta gabapentiinistä kolmella omalla koiralla. Hyvä lääke krooniseen kipuun, ei akuutteihin vammoihin. Lääkitys täytyy aloittaa yhdessä muiden kipulääkkeiden tai relaksanttien kanssa, koska vaikutus tulee viiveellä. Omilla koirilla ei ole vaikuttanut vireystilaan, psyykeen tai maksa-arvoihin. Mielestäni asenne, että mielummin lopetus, kuin lääkitys on aika jännä, kun toisaalta kipustressin aiheuttamaa närästystä tai iho-oireita ja ns allergioita hoidetaan loputtomasti…

1 Like

Kannattaa muistaa, että lääkeaineiden vaikutus on aina yksilöllistä. Se mikä toimii toisella, voi tuottaa toiselle helvetilliset sivuoireet. Se, että sinä sait gabapentiinistä pahoja sivuoireita ei tarkoita, että kaikki saisivat. Itse joudun käyttämään nivelrikkokipuihin Noritren nimistä psyykenlääkettä ja aloitusvaiheessa ensimmäiset kaksi kuukautta olisi tehnyt mieli tappaa kaikki… Ja se on ihan tunnettu sivuoire ko lääkkeessä.

Tiedän kyllä, työssäni kohtaan näitä lääkkeitä käyttäviä ihmisiä päivittäin. Kuunnellut heidän ongelmakohdat eri lääkkeiden kohdalla. Muutama tyytyväinen joilla saatu hallintaan, mutta monia jotka kärsii sivuvaikutuksia, ja käyttäneet jopa usean vuoden… Määrätään sitten lisää joka helpottaa niitä sivuvaikutuksia tai vaihdetaan toiseen merkkiin/vaikuttavaan aineeseen ja katellaan taas 2-4kk
Jonkin verran opinnoissani tutustuttiin myös näihin sekä PKV-lääkkeisiin.

Ei ole kipulääke sanan varsinaisessa merkityksessä.
Gabapentiini, pregabalin ja amantadinin käyttö lisääntynyt huomattavasti eläinpuolella.

Gabaa käytetään yleisesti syringomyelian aiheuttamien kipujen (hermokipua) hoitoon. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta kaiketi joillekin sopii oikein hyvin ja saa koiran oireettomaksi, joillakin taaa sekoittaa pään/väsyttää niin että ovat aivan kuutamolla.

Syötin vuoden koiralle ja aloitus lähes 9 vuotiaana spondyloosin vuoksi. Vei oireet ja koira oli normaali ja nukkui samassa huoneessa joten paljon silmien alla. Närästystä tuli johon lääkittiin.

Jos koiralla on oletettavasti kipuja ja ne jätetään hoitamatta sillä perusteella, että koira peittää kipunsa, niin saa ottaa kellosta aikaa lynkkausporukan saapumiseen.

Kun koira tehdään piittaamattomaksi kivusta gaballa, niin saa tuhottomasti somepeukkuja.

Mikä niiden oleellinen ero on – paitsi että eläinlääkärin ei tarvitse murehtia vatsansuojasta?

Ihmisten kroonisen kivun hoidossa on nykyään paljonkin ongelmia ja gaba sekä muut neuropohjaiset ovat vakava ongelma sillä akselilla. Koirathan ovat eri asia, tietenkin.

Kipu on mitattava suure. Aidot kipulääkkeet estävät reaktion, jolloin kipua ei tunneta. Gaba ei tee sitä. Gaba on psyykelääke, joka vaikuttaa suhtautumiseen miten kipuun reagoidaan. Samalla perusteella voitaisiin antaa pamejakin.

Käsi ylös kuka on kuullut sanottavan, että koiran kivun huomaaminen on jumalattoman vaikeaa, koska koirat peittävät niin hyvin kipunsa.

Kuka haluaa ensimmäisenä sanoa, että omistajan huomaamattomuus voidaan luokitella kipulääkkeeksi, koska oireita ei havaita?

1 Like

Me saatiin 9-vuotiaalle koiralle pahaksi edenneeseen nivelrikkoon lääkkeeksi kipulääke Galliprantia 100 mg 1 x/pv ja selän spondyloosiin hermostokipulääke Gabrion 400 mg 1 x/pv.

Koira on syönyt Gabrionia nyt 6 päivää ja tuntuu niin pahalta antaa. Kaksi tuntia lääkkeen jälkeen koira hoipertelee ja tasapaino heittää. On tosi väsynyt ja humalainen. Nuutunut ja vetäytyvä.
Annan lääkkeen illalla, että saa yön nukkua pahimmat sivuoireet ohi. Alkuillasta virkustuu omaksi itsekseen ja taas on lääkkeen aika. Kuulemma kuukausi pitäisi katsoa, että haittavaikutukset väistyy ja näkee auttaako kipuihin. Jos ei auta, niin elämän päättäminen olisi enää ainoa apu.

En tiedä uskallanko kyseenalaistaa Gabrionin ja mennä pelkällä kipulääkkeellä.

On niin hirveää katsoa vierestä kun toinen on ihan pönttö sekasin ja vetelä. Ja jos tämä on viimeinen yhteinen kuukausi, niin kylläpä jääkin hyvä mieli ja muistot huumatusta koirasta.

Paitsi, että gaba ei ole kipulääke, vaan tekee koiran piittaamattomaksi kivusta — joka on eri asia — niin se myös sotkee korvenväliä. Ihmisillä on hankaluuksia tuon kanssa, vaikka tietää, että kyseessä on sivuvaikutus, joka saattaa hellittää (kun toleranssi nousee). Koirat taasen ovat vain sekaisin, eivätkä todellakaan tajua mikä on pielessä.

Kysyin kerran yhdeltä lääkäriltä riippuvuudesta. Ei kuulemma haittaa koiria, koska lääkitys on loppuiän ja loppuikä on tuossa vaiheessa lyhyt. Minä näen siinä isonkin ongelman, koska niin monet (nuoremmat) lääkärit alkavat heti käyttämään gabapentiiniä ja jättävät muut kipulääkkeet välistä pois.

Viesti yhdistettiin ketjuun: 9: Kuoleman vastuu (podcast/vlog)

Meillä seniorille määrättiin gabapentiiniä hillitsemään epileptisiä kohtauksia. Piti odottaa kuukausi ja katsoa miten alkaa vaikuttaa. Katselin pari viikkoa, kun koiralla selvästi neurologiset oireet lisääntyi, alkoi olla tutiseva eikä pystynyt kunnolla edes korotetulta juomakupilta juomaan, kun oli kaatua rähmälleen. Muutoinkin tuijotteli uunona tutinakasana terassilla. Jätin kertaheitolla gabat pois, en edes asteittain, vaikka siitä varoiteltiin. Tutinat hellitti ja koira palautui muutoin, mutta toki sai vielä joitakin epileptisiä kohtauksia, joiden vuoksi sitten laitettiin nukkumaan. Itsekin sairastan neurologista sairautta ja vahva vaisto sanoi, ettei tuo gaban vaikutus voi mitenkään olla hyvästä. Enää tuota mömmöä ei tähän taloon tule.

Ei tuolle koiralle. Edes siinä tapauksessa, että se poisti tai lievensi epileptisiä kohtauksia.

Ei gabapentiinikään mikään kategorinen paha ole. Mutta se on kuitenkin psyykelääke, ja sellaisena sillä saattaa olla aika vahvojakin yksilökohtaisia haittoja. Ja toiselta puolelta, yksilökohtaisia etuja. Väitän silti, että ei gabapentiinin käytön väheneminen humaanipuolella ole ihan sattumaa.

Minä pidän edelleenkin gabapentiinin (oli kauppanimi Neurontin tai mikä tahansa muu) suurimpana ongelmana sitä, että eläinlääkärit on alkaneet käyttämään sitä ihan mihin sattuu ja eräällä tavalla ensimmäisenä vaihtoehtona, ei viimeisenä. Omalla tavallaan räikein on parin päivän takaa, jossa kutisevalle koiralle aloitettiin gabapentiini, koska RC:n hypoallergenic ei toiminut. Jos mietitään asiaa ikäänkuin diagnostiselta puolelta, niin ollaanhan siinä hassussa tilanteessa:

  • ensin eläinlääkäri epäilee ruoka-aineallergiaa ja kokeilee (surkeaa) kuivamuonaa
  • sitten eläinlääkäri epäilee stressioiretta ja kokeilee psyykelääkettä

Stressioireilu oli minun tulkintani, koska se kuulostaa paljon paremmalta kuin eläinlääkärin selittämä epäily kivun sijaistoiminnasta, johon sitten kokeiltiin gabaa.

Onko teille eläinlääkäri suositellut Librelaa? Pistoshoito nimenomaan nivelrikkoon, kerran kuukaudessa eläinklinikalla hoitaja pistää. Meillä 9v 8 kiloinen koira lääke todellakin auttaa! Viikko ekasta kun meni, niin koira nuortui ainakin pari-kolme vuotta. Nyt vaan librala tukusta loppu, ollaan eläinlääkärin soittojonossa kun sitä taas saa, normi tulehduskipulääkkeellä menty nyt pari kuukautta ja nyt kokeillaan Galliprantia.

Mun koiralle librela oli ihmelääke. Koiralla kohtalaisen paha nivelrikko kyynärissä ja liikuntaa jouduttiin rajoittamaan tosi paljon. Librelan aloittamisen jälkeen pikkuhiljaa liikunta on pystytty vapauttamaan täysin ja kipulääkettä ei tarvitse syödä. Onneksi mun koira on saanut taukoamatta librelaa, menossa 5.s vai 6.s piikki. Kannattaa kokeilla kun sitä saa!