Nivelrikko

Meidän 4vuotias uros amerikancockerspanieli sai viime viikolla tuomioksi vasemman kyynäreen nivelrikon eikä oikeakaan ole priima. Sekä “jotain” mistä eläinlääkäri konsultoi vielä ortopediä.

Oireena oli vasemman jalan ontuminen.
Näin jälkeenpäin ajateltuna oon miettinyt että onkohan arkuus ja rähinä vieraita ihmisiä kohtaan johtunutkin kivusta :sweat: ja kuinka pitkään se onkaan mahtanut kärsiä kivusta.

Sai 10 päivän tulehduskipulääke kuurin (carprodyl) sekä cartrophen pistoksia 4 kertaa viikon välein kuurina.
Ontuminen lakkasi ensimmäiset lääkkeet saatuaan.

Mietin että miten tästä eteenpäin. Ell soittelee vielä kuvista torstaina tai viimeistään ens viikon aikana. Ohjeena oli viikon ajan vain tarpeilla käynti ja sen jälkeen lenkkien pituutta pikkuhiljaa lisäten. Eikä hyppimistä ym.
Ongelmana on se että koira on erittäin aktiivinen sähkösaapas ja hyppisi joka paikkaan…

Miten kannattaisi nyt ravintopuolelta lähteä tätä hoitamaan? Vaikka parantavaa hoitoa ei olekkaan. Mutta jotain mikä hidastaisi nivelrikkoa. Glukosamiinia ajattelin ostaa. Muuta? Mitä? Nappularuoalla on :roll_eyes: onko mitään väliä mitä ruokaa jatkossa syöttäisi, mitään mikä tukisi niveliä.

Ruualla ei taida väliä olla, “nivelruuat” on rahan hukkausta. Pääasia varmaan että on kivuton. Ja tietysti painonhallinta helpottaa nivelkipuja.
Glukosamiini taitaa olla ainoa josta edes jotain hyötyä.

Oot varmaan täältäkin lueskellu kaikkea mahdollista niveliin ja glukosamiiniin liittyen?

Onneksi ei ole ollut ongelmia ton painon kanssa. Se tästä vielä puuttuiskin :woman_facepalming::grimacing:

Joo oon lukenut täältä ja netistä yleensä ja facen keskusteluryhmistä niin paljon että oma pää jo kipee :joy:
Vituttaa vaan niin huolella koko asia. Ja kun se ELL ei tosiaan osannu sanoa mitä jotain muuta siinä näky, vaan soittelee asiasta vielä. Et muuttaako se asiaa vielä suuntaan tai toiseen. Lähinnä siis tuleeko lisää vielä huonompia uutisia.

Lähinnä tässä syyttää itseään et mitä itse olisi voinut tehdä toisin. Koiralla kun on vielä ollut ongelmia korvien ja ihon kanssa, jotka tosin nyt säännöllisellä lääkityksellä on ollut pois. Miettii et milloin on aika luovuttaa :pensive:

Ei kannata itseään syyttää, etköhän ole parhaasi yrittänyt sen mukaan mitä olet koiraasi lukenut.

No mutta hyvä että toiset vaivat lääkityksellä helpottaneet. Ja kun saat tietää ton kyynärän kokonaistilanteen niin sitten mietit mikä olis paras vaihtoehto.

Mä en osaa sanoa voiko noita pistoksia antaa kuinka pitkään, sä varmaan tiedät paremmin vai sanoiko lääkäri mitään? Osaako @Jagster sanoa?

Meillä yhdellä huonot polvet jotka ei kyllä vielä vaivaa (kop kop) ja hyvä tietää että tollasta apua kuitenkin saatavilla. Mutta sekin että kuinka kauan ja hintakin vaikuttaa kaikkeen aika paljon ja itse miettinyt myös että onko valmis nuortakaan koiraa viedä leikkaukseen koska onhan siitä kuntoutuminenkin aina oma operaatio :woman_shrugging:

1 Like

Pistoksia voi antaa niin pitkään kuin lompakko kestää ja ne toimivat. Osalla tosin reagoi maksa, mutta se on aina riski kipulääkkeiden kanssa — ja sehän Cartrophen de facto on. Kai siihen voisi rinnalle jonkun toisenkin ottaa —kysy eläinlääkäriltä Librelasta.

Lisäpoliitiikka on simppeli: glukosamiinisulfaattia.

Ruoka on vielä helpompi. Syötä mitä haluat, ja joukkoon D-vitamiinia ja maksalaatikkoa.

Liikkumista niin paljon kuin se ontumatta kestää.

Loppu on sitten odottamista. Kun ei sen nivelrikon etenemistä kyetä ennustamaan.

3 Likes

Onko muuten nivelrikossa myös liikunta hyvästä siinä puolessa että lihakset pysyy vahvana ja tukee niveliä? Vai pitääkö paikkansa vaan ihmisten kohdalla?

Ihan sama. Tekisi mieli väittää, että jopa oleellisempaa koirilla.

Vaikeus on siinä, että liikunta pitäisi olla kipurajalle saakka, mutta ei yli. Tuon säätäminen on koiralla ihan pahuksen hankalaa, kun ne eivät suostu kuuntelemaan järkipuhetta.

Joten usein homma menee lääkkeiden avulla kipujaksosta toiseen.

Vaiettu ongelmahan näissä on se, että koira on jo kipulääkityksellä. Se siirtää sitä näkyvää kipukynnystä asteikolla ylöspäin. Ja kun kipu ylittää sen hetkisen lääkityksen, niin silloin ei oikein enää meinaa burana auttaa — siis kuvainnollisesti, oikeastihan käytetään jotain eläinlääkärin antamaa tulehduskipulääkettä.

Jos ei ole saanut, niin vaihdetaan lääkäri sellaiseen, joka ei ole välinpitämätön koiran kivulle. Ja kyllä, olen tolkuttoman väsynyt (paskan)jauhamiseen maksatoksisuudesta ja vatsaärsytyksestä, kun omistaja antaa kipulääkettä. Kun ei se eläinlääkärin arvaus ole yhtään sen tarkempi — itseasiassa se on usein vielä suurpiirteisempi.

Jos eläinlääkäri vie vastuun omistajalta, niin eläinlääkärin on silloin myös kannettava vastuun seuraukset — ja sitähän ei tapahdu.

Anteeksi. Ei pitänyt tuosta raivota. Mutta se on yksi niistä asioista, joissa poltan päreeni nopeasti ja siirryn välittömästi saarnamoodiin.

Siis… joudutaan käyttämään eräällä tavalla kipulääkettä kipulääkkeen päälle, kun normaalisti yritettäisiin käyttää niitä rinnakkain. Ymmärrättekö yhtään mitä yritän ajaa takaa?

Ollaan siis samassa tilanteessa kuin yrittää selvittää immuuniongelmaan vaikuttavaa tekijää samaan aikaan kun koira on kortisonilla tai muulla immunosupressiivilla. Lääke peittää oireen ja kun oire ylittää lääkkeen, niin ollaan ihmeissään miten se oire nyt saadaan sammumaan.

Liikuttaa täytyy. Se on fakta ja yksi määre. Toinen fakta, ja määre, on ettei näkyvän kivun aikana rasiteta. Nuo sitten eräällä tavalla määrittelevät ylä- ja alarajan, ja yritetään pysyä niiden välissä.

Joskus se onnistuu paremmin, joskus huonommin.

Hyppyyttäminen alaspäin on sarjaa huono idea. Täysivauhtinen laukkakaan ei ole hyvä. Joten yritetään tehdä jotain muuta.

Sitten mennään liikkeen suhteen vaikeisiin kun pitäisi päättää, että tehdäänkö usein ja vähemmän, vai harvemmin ja paljon — mutta tuo on myöhempää asiaa ja tulee kokemuksen ja omistajan viitsimisen myötä.

Mutta jos koira on rällännyt koko päivän ja nukkuu yönsä kuten kuuluukin, eikä muutu ärtyneeksi, ontumisesta puhumattakaan, niin kipukynnystä ei ole saavutettu ja kaikki on kohtuullisen hyvin.

Ja perusturkulainen ei voi muuta kuin vesittää tuonkin ihan viime sanoikseen: mutta rasitus kumuloituu, kertyy, ja saattaa alkaa oireilemaan vuorokaudella viisi, mutta neljä menisikin ongelmitta.

3 Likes

Kiitos vastauksista :pray: Palailen näihin muihin huomenna toivottavasti virkeimmillä aivoilla.
Mut yksi asia jäi näistä nyt päällimmäisenä mietityttään, miksi maksalaatikkoa? :thinking:

Koska olen suuri maksan ja A-vitamiinin fani ja maksalaatikko on helpoin tapa annostaa :wink:

Ei liity mitenkään niveliin Onpahan vain perusravitsemuksen säätö.

On siinä hieman näkemystä kuivamuonien kanssa, koska niiden A-vitamiinista määrä X ei ole A-vitamiinia, vaan karotenoideja — kuten beeta-karoteenia — joka on laskennallisesti muutettu vastaamaan A-vitamiinia.

Laillinen tapa, mutta ei karotenoidit eivät todellakaan ole sama asia kuin A-vitamiinit.

1 Like

Joo näin mäkin ymmärsin, että joillain tuo cartrophen on jatkuvana lääkityksenä, kerran kuukaudessa tms. Tuosta Librelasta, niin siinä on ilmeisesti jotain toimitusvaikeuksia ainakin ollut. Tutun koiralla vaihdettiin lääkitystä sen takia kun sitä ei saanu mistään. Toki varmaa sitäkin jossain kohti sit taas saa.

Tuo D täytyykin ottaa käyttöön. :raised_hands:

Hmm ymmärsinkö nyt oikein, että jatkossa saisi mennä kipulääke kokoaika säännöllisesti? Nyt kun tuo eläinlääkäri vaan määräsi kuurina ja mitään jatkosta ei ollut juttua. Toki varmaan tähän palataan sitten kun se lääkäri soittaa niistä kuvista.

Mä oon aina elänyt käsityksessä, että maksalaatikko on pahasta koiralle. Kerran meinasin tehdä kakun koiralle siitä mut sain niin jäätävät saarnat siitä et sen pelossa jätin tekemättä :woman_facepalming:lueskelin nyt näitä sun tekstejä maksalaatikosta mut meikän laskustaidot on mitä on, niin minkä verran maksalaatikkoa siis olisi hyvä tuommoiselle 12-13kg koiralle? :thinking: Ja joka pv vai kerta viikkoon tms?
Ja jos joskus eksyn ostamaan ihan maksaa, niin paljonko sitä? :thinking:

Maksa kannattaa antaa joka päivä vaikka se oikeasti on sellasta tuherrusta sen määrän kanssa. Naudan maksaa nimittäin annetaan 0.2g/kilo eli sun koiralle n. 2.5g päivässä. Jos haluat helpottaa niin kerran viikkoon riittää myös ja sillon sitä olis n. 17g eli pikkusen reilu ruokalusikallinen suurinpiirtein.

Niin mäkin ennen kuin Katiskan sivuille eksyin. Sen jälkeen meillä on saatu kaupan halvinta maksalaatikkoa aina ku muistan ostaa :sweat_smile:
Ja kyllä, kera rusinoiden kun ei niitä siellä ehkä oo ku 5 jos sitäkään. Kerran ei ollu koko ltk yhtään :flushed:

Meillä on 3.5kg, 4kg ja 10kg painavat koirat ja syövät pari kertaa siitä 400g laatikosta. Voishan sitä antaa joka päivä vaikka ruokalusikan verrankin, pienemmille vaikka teelusikallisen. Mutta tiedän että toi pienimmistä pienin söis vaan sen ja muut jäis kuppiin joten siksi meillä syödään kerralla isompi satsi :see_no_evil:

Huomenna olisi naudan maksa tarjouksessa. Ajattelin sitä käydä ostamassa :smiley: nyt mietin et miten sen oikein valmistan jos en raakana anna. Pannulla, keitettynä, uunissa :thinking::sweat_smile: ja sitä tosiaan riittäisi viikossa reilu ruokalusikallinen?

Jos taas antaisi maksalaatikkoa, niin onko siinä eri antomäärä kuin aidossa maksassa?

Sitä vielä mietin, että onko omega-3 hyvä antaa nivelrikkoiselle vai onko siitä minkään näköistä hyötyä?
Joskus jo pari vuotta sitten annoin koirille suunnattua kalaöljyä, mut tuntui ettei se oikein kylläkään sopinut.

Kaipa sen voi valmistaa millä tavalla tahansa, mikä on helpoin ja nopein. Ja siitä tulee mun nenään hajuhaittoja joten jos ei välitä maksan hajusta niin sit antaa raakana tai maksalaatikkona :grin:
Ja juu, ruokalusikallinen tai jos koira tykkää eikä tuu vatsavaivoja niin voihan sitä enemmänkin antaa.

Joo maksalaatikkoa enemmän koska siinä on muutakin kuin maksaa.
Nopeasti mietittynä jos maksalaatikossa maksaa 16% niin sillon 100grammassa olis 16g maksaa eli 100g maksalaatikkoa viikossa.

Muistaakseni just luin tuolla facen puolella että siitä ei koira sais mitään hyödyllistä.

Meillä ei voi antaa lohiöljyä kun aiheuttaa närästystä, taitaa olla aika yleinen vaiva.