Neospora koiralla

Pelottelen itseäni lukemalla kokemuksia samalla kun odotan verikoetuloksia, joten
Miten konkreettisest neospora voi tarttua koiraan, jos ei lihan kautta? Koira asunut maaseudulla jossa paljon karjatiloja ja karannut aina välillä tiloille. Miten neospora käytännössä tarttuu tälläisissä tilanteissa?

Lisäkysymys liittyen Movetin infopakettiin:

Neospora caninum on kokkideihin kuuluva alkueläin, joka käyttää pääisäntänään koiraa, mutta tarvitsee lisääntyäkseen väli-isännäksi naudan (tai mahdollisesti hevosen, lampaan, vuohen, kanan, hirven, peuran, jäniksen tai jonkin jyrsijän. Vielä ei ole täysin selvää voivatko väli-isäntänä toimia myös edellä mainitut eläimet). Koira saa Neospora-infektion syömällä infektoituneen lehmän tai jonkin muun aiemmin luetellun eläimen kudosta (esim. sikiö tai jälkeiset). Tämä riski tulisi huomioida myös esim. Barf-ruokinnassa.

Mainitaanko barf-ruokinta, koska ellien mielestä lihan syöttäminen on väärin ja kamalaa, vai onko tuolle jotain järkiperustetta?

Edit. Google kertoi seuraavaa:
Nykytietämyksen perusteella Neospora caninum ei ole ihmiselle vaarallinen. Niinpä tunnetustikin Neosporaa kantavat naudat päätyvät ihmisravinnoksi ja teurasjätteet eläimille. Lihan ostaminen kaupan lihatiskistä ei siis poista riskiä.

For real? Voin siis olettaa, että koirallani on neospora, koska se syö raakaa naudanjauhelihaa ihmisten lihatiskiltä?

Täytyy ihan minuutin päästä alkaa töihin, mutta koira voi saada neosporan vain tuoreesta lihasta, ja silloinkin käytännössä vain jälkeispuolelta ja elimistä.

Syöttäkää pakastettua, niin ei saa neosporaa. Se kuolee pakastimessa.

Ja aloituksen kysymykseen: ei saa helposti, jos tila on hoitanut jäteasiansa kuten kuuluu.

1 Like

Ei jaxa, kauhea vaiva, elän riskillä :crazy_face:

Mun ymmärrys ei riitä tähän: tartunnan saaneiden nautojen lihaa myydään ihmisille, koska neospora on ihmisille vaaraton. Saman elukan teurasjätteet menevät koiralle, vaikka on tiedossa, että koira on pääisäntä.

Myydäänkö tartunnan saanutta lihaa oikeasti? Paljonko näitä tapauksia todellisuudessa on Suomessa? Onko asialla merkitystä jos lähistöllä ei ole lehmiä?
Ruokavirastoa laiskottaa? Tuon tiedon lähde on paska? Asiaa ei ole tutkittu tai mietitty?

Suhtaudun kriittisesti tähän lähteeseen. Eikai ole liharuokavastainen nappulansyöttäjä? Enkä oikein löydä guuglettimesta tyhjentävää vastausta, koska nyt ei kapasiteetti riitä englannille. Ja ei niihinkään voi aina luottaa, saisi vain useamman lähteen jota vertailla.

1 Like

Kiitos, sitten ei tämän yksilön kohdalla sitä kautta käytännössä ole mahdollista. Liha käynyt pakasteen kautta, paitsi ihmislaatuinen kaupasta ostettu.

1 Like

Neospora se sitten oli. Mistä lie saanut?

Olisko voinut tuosta ihmislaatuisesta lihasta jos et sitä pakastimen kautta oo käyttäny :thinking:

Mutta ei itelle ainakaan tuu mieleen että heitänpä just kaupasta ostetun lihan pakastimeen ettei vaan tuu mitään vaan kyllähän se tulee annettua kun kätevää kun ei jäässä :roll_eyes:

1 Like

Luultavammin ulkoa saatu, raatopohjalta.

Siis ihan luonnoneläinten raadoista vai?
Tää ei vissiin tartu koiralta toiselle?

Ei.

1 Like

Jatkan nyt tähän samaan ketjuun vielä.
Satuuneesta syystä feediin on tullut paljon neospora-asiaa ja lähes poikkeuksetta linkitetään tätä kirjoitusta joko kokonaan tai osia siitä.

Sikäli turhauttavaa,että tässä ei ole mitään lähteitä enkä ole niitä muussakaan keskustelussa nähty laitettavan. Ja näin (väärä?) tieto leviää.

1 Like

Minä muotoilen asian näin… Tuo sivusto työllistää minua melkoisesti, aika kattavasti. Siis joudun selittämään liikaa ja antamaan koko ajan vahvempaa kuvaa siitä, että eläinlääkärit eivät aina niinkuin osaakaan ammattiaan — enkä pidä siitä asetelmasta. Tosin — yleisemmällä tasolla minulla on ollut nyt lyhyessä ajassa keissejä, jossa eläinlääkäri on hoitanut leiviskänsä tyylipuhtaasti täysillä pisteillä. Mutta he eivät näy missään. Nuo maksetut löpöt näkyvät.

1 Like

Tää on sama mistä kiukuttelin tuolla aikaisemmissa kommenteissa :face_with_symbols_over_mouth:

Jos englanti taipuu, niin tässä on paljon perustietoa:

Se mitä nyt etsitään on huomautukset (joille löytyy viitteet) tähän malliin:

Tissue cysts and bradyzoites can survive up to 2 weeks at refrigeration temperature (4°C) but are killed by freezing

Ja kun neosporaa verrataan usein toksoplasmaan, koska ne ovat niin samanlaisia, niin nopein viittaus suomeksi löytyy täältä:

Lihassa olevat toksoplasman kystat kuolevat, jos niitä pidetään kaksi vuorokautta pakastimessa kylmemmässä kuin –12 °C:ssa tai kuumennetaan ruoaksi valmistettaessa yli 56 °C:een.

Eihän tuollaista jaksa lukea, mielummin lukee ja jakaa selkeästi ja lyhyesti muotoiltua tekstiä, jonka täytyy olla totta koska onhan kirjoittaja eläinlääkäri. :grin: sarkasmia

Mutta joo, eipä suurimmassa osassa nettikeskusteluja tunnu faktoilla olevan väliä. Esitetään väitteitä ilman perusteita ja käsketään kyseenalaistavan perustella omansa.

Aika kohtuutonta syyllistämistä väittää että tartuntareitti olisi vain raakalihan kautta. Etenkin jos sairaus ilmenee vakavana.

3 Likes

Tilannepäivitys koiran voinnista.
Noin viikon jälkeen antibioottikuuri aloituksesta koiran vointi parani huomattavasti, energiaa riitti ja ruoka maistuu. Tänään ja eilen vointi on ollut vähän mutta selkeästi huonompi. Koira oksensi kahtena yönä peräkkäin, mitä ei ole vähään aikaan tapahtunut. Saas nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu. Maksa-arvojen kontrolli olisi 16.3

Koira jouduttiin lopettamaan tänään, kun kunto romahti yön aikana.

Noinkohan tuo oli vain neosporaa.

Käytännössä kaikki aikaisemmin oli jo tutkittu ja suljettu pois .
Jos jotain muuta olikin, se ei tule selviämään.

Avaus?