Närästävän ja tyhjää vatsaa oksentavan koiran siirtäminen yhteen ruokintaan

Muualta:

Närästelevän / tyhjää mahaa oksentelevan koiran ruokinnan muuttaminen kahdesta/kolmesta yhteen kertaan päivässä? Kertaheitolla, vai vähitellen? Missä ajassa pitäisi huomata toimiiko kerta päivässä paremmin? Entä jos kyseessä aktiivisesti treenattava harrastuskoira, joka palkkaantuu ruualla parhaiten?

Oma vastaus:

Se riippuu. Yleensä kannattaa pitää ainakin hetken aikaa mukana vähintään pieni aamupala. Ja kuinka kauan sitten on hetki — jaa’a, kun sekin riippuu, niin koirasta kuin omistajastakin, mutta ainakin 2 viikkoa.

Minkä tahansa muutoksen hyöty närästyksessä nähdään päivän sisällä, viimeistään kahden päivän aikana.

Jos muutos on lievä tai epäselvä, mutta kuitenkin parempaan päin, niin joskus kannattaa jatkaa 3 - 7 päivää.

Mutta haluaisin muistuttaa, että närästys ja tyhjän vatsan oksentelu ovat eri asioita. Ei niitä saisi kytkeä toisiinsa.

Kun se, että koiraa oksentaa närästyksen takia, ei ole tyhjän vatsan oksentelua. Eikä koira oksenna tyhjää vatsaa varsinaisesti närästyksen takia, vaikka se samankaltainen ongelma onkin.

Myös se, että aika usein närästävillä koirilla on kuitenkin taipumusta tyhjän vatsan oireiluun, on oma asiansa. Ja päinvastaisia tapauksia, molempiin suuntiin, on vaikka kuinka.

Tuohon tuli tarkentava kysymys:

millainen määrä on pieni aamupala? Tällä hetkellä oletan, että sappinesteen oksentaminen johtuu siitä, että vatsahapot ärsyttävät, ja jos niin on, onko pieni määrä ruokaa sitten vain huonompi asia?

Aiemmin on siis saanut ruokansa kahtia jaettuna aamu/ilta, mutta iltapäivällä/ illalla alkoi maaninen heinänsyönti ja sappinesteen oksennus sen jälkeen. Joten siirryin siihen, että yritin ehtiä antamaan vähän jotain syötävää ennen kuin huono olo kerkesi tulla.

Tämä toimi enemmän tai vähemmän hyvin, kunnes ei enää toiminut, ja ruokaa olisi pitänyt olla antamassa “jatkuvasti”, joten päättelin että mahan ollessa koko ajan vatsahappojen vallassa se ärsyyntyy enemmän, ja aattelin nyt kokeilla tuota kerta päivässä ruokintaa. Miulle ei siis ole ongelma antaa sitä aamupalaa, jos se on hyvä idea.

Tuossa alkaa tulla jo useampikin ongelma, tai oire, joten oikaisin mutkia:

Reilusti vähemmän kuin nyt olet antanut. Jos olet tähän mennessä jakanut päivän ruuan puoliksi, niin luokkaa kolmasosa edeltäneestä aamuruuasta.

Anna maksalaatikkoa aamupalaksi, niin saat helpoimmalla mahdollisella tavalla hoidettua aamupalan ja A-vitamiinin.

Ketjussa kysyttiin miksi vähennetään ruokailukertoja tyhjän vatsan oireilussa. Se kun nopeasti ajateltuna kuulostaa huonolta idealta.

Miksi tyhjää mahaa oksentelevan ruokakerrat vähennetään? Meillä just siitä syystä syö kolmesti.

Vastaisin yleisellä tasolla:

Koska tyhjäksi vatsaksi kutsuttu oireilu ei liity mitenkään ruokamäärään. Ja tuolla tavalla se saadaan pidettyä yllä, koska vatsassa on silloin jatkuvasti kovan happamuuden aiheuttama ärsytys.

Ja sitten siirryttiinkin aiheeseen tehdäänkö asiat koiran vai omistajan takia. Tämä haara ei enää liity mitenkään aloitukseen, mutta onpahan vaan esimerkkinä siitä, että niiden omien tekemisten tai tekemättä jättämisten aidot motiivit kannattaa ymmärtää ja sitten myöntää itselle.

hmmm vaikka koira voi hyvin pitäskö siis syödä max 2 päivässä. Yhteen en kyllä haluais

Miksi et halua yhteen kertaan? Kun eihän kyse ole siitä mitä sinä haluat vaan mitä koira tarvitsee :wink:

Mutta jos ei ole perusteltua syytä syöttää kolmesti päivässä, niin kaksikin on parempi. Ja aamupala plus yksi varsinainen ruoka olisi vielä parempi.

no en vaan halua yhteen😆

No, se on valinta. Ei syy. Sitten et anna kerran päivässä, kunhan ymmärrät, että ei tuo valinta sitten liity mitenkään koiraan, vaan teet sen itsesi takia.

Silti voisit edes harkita aamupala+ruoka mallia.

2 Likes

Mä oon ollu tähän systeemiin tosi tyytyväinen. Harmittaa vaan kun en aikasemmin uskaltanu kokeilla just sen pelossa että sitten aivan varmasti yrjö lentää ja ruoka ei maistu mutta ei, just päinvastoin :+1:
Olis kaksi vuotta koiran elämästä ollut jo paremmalla tolalla jos oisin tajunnu.
Meillä aamupala on oikeasti tosi pieni. Välillä se ei halua sitä ollenkaan. Ja sit annan ruuan jo klo 17 jälkeen kun tuun töistä. Hienosti jaksaa seuraavaan aamuun.

2 Likes