Myrkytyskö, Felden lääkevoide

Koira, 8kg, sai hampaisiinsa Felden nimistä 0.5% lääkevoidetta. Haukkasi tuubista ja viiletti menemään tuubi suussa ennen kuin sain sen pois.
Arviolta teelusikallinen ehkä korkeintaan ruokalusikallinen geeliä sai koira suuhunsa.
Googlettamalla selviää että yksi gramma geeliä sisältää 5 mg piroksikaamia.

Miten vaarallista tämä on?

Soitin jo hätäisenä eläinlääkäri, joka suositteli antamaan lääkehiiltä. Annoin. Annanko toisen annoksen noin 4h päästä? Eläinlääkäri pelotteli munuaisvauriolla ja sanoi vaaralliseksi. Huomenna ilmeisesti mentävä ottamaan munaisarvot.

Onko jollain kokemusta, miten huolissaan kannattaa olla? Valvonko koko yön ja seuraan koiran vointia?

Ei se kauhean vaarallista ole. Kuuluu samaan oerheeseen meloksikaamin kanssa – Loxicom on aika paljon koirilla käytetty.

Tuo poistuu einen hitaasti, joten älä anna toista tuubia. Tuokin määrä riittää jo lievään kivunlievitykseen :wink:

Ongelma tietysti on siinä, että jo gramma olisi noin 5x yliannos. Noissa on vaan aika iso turvamarginaali. Olet kysynyt 3 tuntia sitten, joten enää ei hiilestä ole mitään iloa. Mutta voithan sinä juottaa sitä hiukan enemmän, niin saat munuaisiin lisää virtausta.

Maksatoksisuus siinä suurempi ongelma olisi, mutta mistäs minä mitään tiedän.

Ei tarvitse valvoa. Jo ihan siksi, että mitään tuossa ei enempää voi tehdä.

Kiitos vastauksesta.
Yritin punnita millanen määrä olisi 1 gramma, mutta ei tuo keittiövaaka ole niin tarkka, että saisi millään tavalla tolkkua. Paljonkohan 1tl olisi, minkähän verran 1g tuota on. Yksi viideskymmenes osa, en osaa arvioida :thinking:

Vasta/suolisto oireita varmaan tulee kun on muutenkin herkkäkoira.
Toivottavasti maksa tai munuaiset eivät nyt menmeet tästä rikki. :frowning:
Milloinhan ongelmia alkaisi näkyä, jos ne ovat vaurioituneet, eikä ne varmaan siitä parannu?

Mitä valvomiseen tulee, niin eipä tässä saa nukuttua, vaikka mitään ei voi tehdä. Koira voi normaalisti, itsellä räjähtää pää huolesta taas.

Tämä tapahtui vanhemmillani, tuo koira oikein etsii välillä asioita mitkä on kielletty, mitä voisi varastaa. Teini. Mistä mainittaisiin, saisi huomiota ja pääsisi pinkomaan karkuun. No eipä enää leikitä hippaleikkiä, jos se nyt tähän kuolee, maksa tai munuaiset menevät.

Ei sille mitään tule, mutta jos tulee, niin nyt kannattaisi nukkua varastoon. Munuaiset reagoisi muutaman päivän päästä ja maksa viikon kuluttua (ja nyt et nuku viikkoon…).

Ongelmat tulee yleensä vasta toistuvissa saamisissa tai jos annos on ollut todella suuri, siis luokkaa syönpä joutessani koko tuubin. Tuossa olisi harrastavilla dopingpositiivisen riski muutaman päivän ajan :wink:

Normaalisti teelusikallinen mietitään 4 grammaksi, kun mitataan malliin jauhot ja veden painoiset.

Ei se ole sitä paljoo onneksi voinut saada, mutta 1g:kin on niin pieni määrä.
Toivotaan parasta. Pahan makuista se ainakin selvästi oli.

Eli viikon päästä ottamaan munais- ja maksa-arvot että saan nukuttua taas?
Miten oireilu näkyisi, lisääntynyt juominen ja pissaaminen?
Entä maksan tuhoutuminen?

Juu, munuaisissa aletaan juomaan enemmän. Maksa aiheuttaa laihtumisen.

Ei sillä hätää ole. Ota päikkärit.

2 Likes

Koira voi muuten hyvin, mutta ripuloi.
Käytiin kuitenkin nyt ottamassa EL suosituksesta veriarvot, muuten ok, mutta ALT 187. Tämä tuskin merkitsee yhtään mitään, silti eläinlääkärin mielestä Samylin:ia voisi antaa.

Annoin lääkehiiliraetta eilen. Eikö lääkehiilen pitäisi kuitenkin kovettaa ulostetta? Huolestunko ripuloinnistakin.
Annanko tuolle ruokaa vai en, jotain promaxia tai vastaavaa?

EL suositteli antamaan tarvittaessa jos koira alkaa voida huonosti Antepsini ja Losecia. En nyt ihan tajua, että närästylääkkeitä.

Saattavat auttaa myös pahoinvointiin.
Jotkut närästyslääkkeet, en juuri noista tiedä. Toivotaan :slightly_smiling_face:

1 Like

Samylinia tai ei Samylinia, ihan sama – yhtään mitään tuo rehulisä ei maksalle tee.

Ei hiilikään mahdottomiin pysty. Kuitu olisi ehkä kovettanut paremmin, mutta mistäs sitä ennakoimaan. Mutta ei sillä ole mitään merkitystä.

Vatsansuojalääkkeitä käytetään suojaamaan vatsaa kipulääkekuurien aikana :man_facepalming: Pahoinvoinninestolääkkeet on erikseen,

Anna ihan ruokaa, jos ei vesiripullilla ole. Ja yritä lakata hermoilemasta, sillä sinulla on jaloissa eläin, jonka koko kommunikaatio perustuu eleisiin ja kehonkieleen.

Lueskelinkin, että tuo Samylin on ihan tyhjän kanssa.

Annoin normaalisti ruokaa ja lisäsin pellavansiemenrouhetta vähän mukaan. Ei ole onneksi vesiripulia ja kykenee toistaisensi ainakin pidättelemään. En tajunnut antaa kuitulisää aiemmin.

Koiran vointi on normaali. Oltiin huonoja kansalaisia ja käytiin iltalenkillä juoksemassa pellolla hiihtoladulla :shushing_face: tunnustan vielä tähän samaan syssyyn että koira sai kirmata vapaana, vaikka on kiinnipitoaika.

En tavallaan enää hermoile.
No oikeesti myönnän että vähän tai no paljon tuo ALT arvo hirvittää. Se on aiemmin ollu siinä 100 kieppeillä. Jos maksa reagoi viikossa, niin mitä se olisi sitten viikon päästä.

Maksa reagoi aina kaikkeen. Et vaan tiedä sitä, kun et tutki. Eikä tuo ole edes iso nousu. Ihmiset miettii maksan(kin) arvoja metrijärjestelmän mukaan – hiukan niinkuin että tiedetään kuinka pitkä on 100 kilsaa, ja kuinka paljon enemmän on 170 kilsaa. Mutta kun nuo ei nouse lineaarisesti.

Tuo nousu on suunnilleen samaa kuin että jos normaalisti kävelisit olkkarista suoraan jääkaapille, niin nyt poikkeaisitkin välillä vessaan. Eli ei mitään merkitystä kokonaisuuden kanssa.

Ja jos jatketaan samaa olohuone/jääkaappivertausta, niin maksa-arvoista aletaan olla huolissaan, jos matka olkkarista muuttuukin olkkarista koiran kanssa peltolenkille ja siitä sitten jääkaapille. Ja vakavaksi asia muuttuu, jos poikkeat lisäksi naapurikaupungin Ikeassa ennen kuin menet jääkaapille.

Joten se on viikon päästä taas 100.

Kiinnipitoaika on aikojaan tuotu metsästusrajoituksena. Siksi se alkaa 1.3., ei sen takia että kanalinnut alkaa pesimään maassa. Joten… muotoilen näin: olen taparikollinen :rofl:

2 Likes

Samaa olin juuri sanomassa, viikon päästän todnäk aivan normaali.

Kerron rauhoittavan iltasadun:
Käyn 3-6kk välein verikokeissa tsekkaamassa maksa- ja veriarvot (syön reumalääkettä joka rasittaa maksaa). Aina pitää olla 12h paasto ennen koetta. Muutama vuosi takaperin olin varannut näytteenottoajan aamupäiväksi. Edellisenä päivänä oli kevään ensimmäinen aurinkoinen ja lämmin päivä. Yksi 0,33dl olut piti toki maistella auringon kunniaksi, eihän sillä yhdellä voi olla merkitystä, varsinkin kun on enemmän kuin 12h näytteen ottoon.
Aurinko paistoi ihanasti, tuli maisteltua 3 tai 4 niitä 0,33dl olusia ja paastoaikakaan ei enää täyttynyt.

Seuraavalla viikolla terveyskeskuksesta soitettiin huolestuneena koholla olevista maksa-arvoista. Käskivät tulla kuukauden päästä kontrolliin ja niitä kontrolleja pitäisi ottaa 1kk välein 3 kuukauden ajan.
Nöyränä kävin kuukauden päästä toteamassa, että maksa-arvot on kunnossa.

Ainoa ihmetys asiassa on Duodecimin teksti, jonka kävin vasta nyt lukemassa:
ALAT reagoi myös runsaaseen jatkuvaan alkoholin käyttöön, ei kuitenkaan kaikilla. Lyhytaikainen runsaskaan alkoholin käyttö ei kuitenkaan arvoa nosta, vaan siihen tarvitaan pidempi juomiskausi.

Tämän perusteella se kohonnut arvo ei siis johtunut edes niistä oluista :thinking:

Bisse vaihtui alkoholittomaan tuon jälkeen ja koira juoksee pellolla vapaana ympäri vuoden.

1 Like

Seuraavaksi voikin sitten miettiä, että miten välttää tälläsen vastaavan tapahtuminen jatkossa.
Pieni koira, joka hyppää vaikka mihin ja saa halutessaan suuhunsa kaiken mikä ei ole kaapissa tai vähintään jossain korkealla hyllyllä. Osaa kyllä irroittaa lelun käskystä. Hetki sitten menin olohuoneesta jääkaapille vessan kautta, :joy: niin jo tuolla riiviö llä oli kaukosäädin suussa. Onnellisena karkuun, keittiönpöydän alle, tuolin taakse, sieltä kiitäen olohuoneeseen…pitäisi varmaan jättää huomioimatta, mutta näin jo silmissä miten se on syönyt kaukosäätimen patterit ja kohta olen taas soittamassa eläinlääkäriin ja kirjoittamassa tänne huolesta sekaisin. No sain kaukosäätimen pois, mutta nyt se patterikotelo ei kestä enää kiinni ja se piti teipata. Tätä varastelua ei ollut ennen. Jostain se on tämän keksinyt hetki sitten.
Hiton ärsyttävää.

Ilta venyikin aamuun ja samoilla silmillä verikokeeseen nakkikioskin kautta.:laughing:

1 Like