Muovinen hyvesignalointi

Muovin käyttöä täytyy vähentää, ainakin globaalisti. Muovi ei sinällään ole kategorisesti hyvä tai paha. Kyse on enemmänkin siitä, että mitä milloinkin muovi tarkoittaa, miten se on tehty ja miten jätehuolto toteutetaan. Mutta siitä ei päästä yli eikä ympäri, että muovin käyttöä on vähennettävä. Vaikkakin Tyynenmeren jätepyörteen muovipussit ja kalastusverkot eivät sinällään liity mitenkään mikromuoviin tai Suomessa tehtäviin toimenpiteisiin. Globaaleja asioita nämä silti ovat, ja paikallisuuteen keskittyminen on pääsääntöisesti vain silmien sulkemista.

Siksi esimerkiksi muoviset juomapillit muutettiin pahvisiksi. Eikä niiden vaihtaminen takaisin muoviin siksi, että alle kouluikäiset imeskelevät ne mössöksi, ole perusteltua. Vanhemmat voisivat vaikka keksiä muitakin ratkaisuja.

Mutta kerrataan ensin mitä hyvesignalointi tarkoittaa. Lainataan Wikipedian määrittelyä:

Hyvesignalointi(< engl. virtue signalling) on yhteiskunnallisten tai poliittisten mielipiteiden ilmaisemista siinä tarkoituksessa, että kuulijat pitäisivät puhujaa hyvänä ihmisenä.

Käsitettä käytetään väheksyvässä ja halventavassa tarkoituksessa. Sillä vihjataan siihen, että puhujalla olisi salattuja motiiveja, hän olisi tekopyhä, eikä hän aidosti uskoisi asiaan, jota hän julkisesti sanoo tukevansa. Hyvesignaloivia ihmisiä ja yrityksiä on syytetty suosittujen muotivirtausten mukaan hyppäämisestä kuitenkin tarjoten pelkkiä onttoja tuen ilmauksia.

Hyvesignaloinnista syytetyn ei katsota tekevän kannattamansa asian eteen välttämättä mitään, vaan hän olettaa sen riittäväksi, että hän vain asemoi itsensä hyveelliselle puolelle.

Se, että äärioikeisto käyttää termiä hyvesignalointi lyömäaseena yrittämällä väittää, että rasismin tai seksuaalisen väkivallan vastustaminen olisi vain kaunistelevaa kikkailua, eikä aidosti vastustettaisi, on vain säälittävää. Silloin nämä vatipäät yrittävät väittää, että itseasiassa kaikki haluaisivat — puheistaan riippumatta — sortaa väärä väriä ja uskontoa, sekä raiskata vapaa-aikanaan.

Mutta hyvesignalontia tapahtuu todella paljon markkinoinnin nimissä. Kun hampurilaisravintola vaihtaa juomapillinsä muovisista pahvisiin siksi, että laki pakotti, ja kehuu sitä luonnonsuojelullisena omana toimenaan, jolla hampurilaisketju taistelee omalta osaltaan ilmastonmuutosta vastaan, niin se on tyylipuhdasta hyvesignalointia.

Kun Kärkkäinen liikeyrityksenä irtisanoutuu rasismista ja salaliitoista, mutta liikeyrityksenä mahdollistaa omistaja Kärkkäisen sairaat pyrkimykset, niin se on aivan samanlaista hyvesignalointia.

Minä syön silloin tällöin Skyrin proteiinvanukkaan, kevyenä aamupalana. Se suolainen kinuski ei ole pahaa, vaikka se onkin kaukana suolaisesta kinuskista. Itseasiassa laitoin Skyrin hetkeksi aikaa tauolle, koska he poistivat sen veriappelsiinimakuisen kerrosjutun. Se myi todella hyvin ja oli aina joka paikasta loppu. Ehkä siksi sen valmistaminen lopetettiin, koska nykyään on trendinä lopettaa aina kaikki sellainen, joka myy. Kotimaisista Fazer ja Valio harrastavat vahvasti tätä politiikkaa.

Skyrin mukana noissa proteiinivanukkaissa on tullut pieni muovilusikka. Ymmärrettävää, koska kohderyhmä on tainnut olla sellaiset (nais)asiakkaat, jotka kuskaavat moisen töihin pikkuateriaksi banaanin kylkeen.

Nyt on muovin vähentäminen iskenyt siihenkin. Lusikka on vaihtunut pahviseksi, joka täytyy origami-ajatuksella taiteilla muotoonsa.

Skyrin purkki on muovia. Sinettikansi on muovia. Purkin kansi on muovia, Pahvilusikan paikallaan pitävä tasku on muovia. Mutta onneksi lusikka on sentään pahvia — tosin toiselta puolelta valkaistua, joka ei sinällään tekniikkana nauti kovinkaan suuria luontoarvoja.

En ole törmännyt Skyrin tapauksessa pahvilusikan vaihtamisen kohdalla mihinkään luonnonsuojelukampanjaan, joten Skyrin kohdalla asian kytkeminen hyvesignalointiin on epäreilua. Mutta toisaalta, minä en suuremmin edes näe mainoksia, koska en katsele perinteistä kelloon sidottua TV:tä enkä kuuntele kaupallisia radioasemia.

Mutta operaationa tuo on totaalisen turha, typerä ja täysin merkityksetön.

Kyllä. Minä voin syödä Skyrini teräslusikalla, joka törröttää kädenojennuksen päässä kahvikupissa. Minua vain ärsyttää moinen turhuus muutoin täydessä muovipakkauksessa, varsinkin kun se on lähellä käyttökelvotonta. Olisivat jättäneet lusikan kokonaan pois, niin olisivat hieman säästäneet käsitellyssä kartongissa (oikeastiko joku pitää sellun, paperin ja kartongin tekemistä luonnolle hyvänä asiana?) sekä pienessä määrässä muovia.

1 Like