Miten tehdään sisällysluettelo?

Joskus ketjun aloituksesta tuleekin pidempi juttu, tai siinä on blogimaisempi lähestyminen. Silloin sisällysluettelo saattaa auttaa lukijaa hahmottamaan asioita paremmin, tai ainakin pääsemään nopeammin haluamaansa asiaan.

Liian pitkä, en lukenut (TLDR;)

Klikkaa tekstieditorin hammasrattaan kuvaa. Sinulle aukeaa pikavalikko.

kuva

Selaa kohtaan, jossa lukee Lisää sisällysluettelo ja klikkaa sitä. Siihen kohtaan missä kursori on, ilmestyy sisällysluettelon rakentava tekstimuotoilu:

<div data-theme-toc="true"> </div>

Älä lisää tai muokkaa sitä mitenkään. Anna sen olla tuollaisena yksinään omalla rivillään.

Voi myös kopioida tuon, tai jos sinulla on hyvä muisti, niin kirjoittaa sen suoraan. Sitä ei ole pakko lisätä työkalupalkista, kuten ei mitään muotoilukomentoja.

Sisällysluettelo tehdään otsikoista

Kuten aina, niin sisällysluettelo rakennetaan otsikoista. Otsikkotasoja voi olla useampi pääotsikoista niiden alla oleviin alaotsikoihin. Jos sinulle tulee enemmän kuin neljä otsikkotasoa, niin tekstisi kaipaa ehkä hieman viilaamista. Käytännössä oikeastaan koskaan ei tarvita kolmea tasoa syvempää.

Kun puhutaan kolmesta otsikkotasosta, niin se viittaa tekniikkaan. Kirjoittaessasi sinulla on silloin aidosti, sisällön suhteen, kaksi tasoa. Tuo johtuu siitä, että ketjun otsikko on ensimmäinen taso, varsinainen pääotsikko. Hieman kuin kirjan nimi.

Pystyt laittamaan tekstiisi ykköstason otsikoita, mutta se ei ole todellakaan suositeltavaa. Tämä johtuu Googlesta, joka käyttää omiin hakutuloksiinsa varsinaisena osumana nimenomaan ykköstason otsikkoa.

Joten sinulle käytännössä korkein tekstin otsikkotaso on kakkonen, ja sen alla oleva on sitten teknisesti kolmas, vaikka se on sinulle toinen.

Sekavaako? Ehkä, mutta älä mieti niitä numeroiden kautta, vaan loogisena rakenteena.

Tämän kappaleen pääotsikko on Sisällysluettelo tehdään otsikoista. Jos tai kun sen alle tulisi alaotsikko, niin ei sitä numerointina tarvitse mieltää — riittää, että tiedät miten otsikko merkitään ja onko joku tekstissä kappaleen pääotsikko ja onko sen alla alaotsikoita.

Otsikon tekeminen

Otsikko on aina omalla rivillään — kuten aivan kaikissa teksteissä. Foorumilla on käytössä sellainen juttu kuin markdown. Se on tekniikka, jolla tekstin rakenne kerrotaan. Siis aivan vastaava kuin vaikkapa Wordissä tai muissa kehittyneemmissä editoreissa ctrl-b kirjainyhdistelmä tekee lihavoinnin.

Markdownissa muotoilumerkit kirjoitetaan, joka tekee siitä itseasiassa sulavamman tavan muotoilla — jos muistaa muotoilut ulkoa.

Otsikot kerrotaan risuaidalla, #-merkillä. Ja nyt tulee vastaan otsikkotason numero: käytät yhtä montaa risuaitaa kuin mikä on otsikkotason numero.

  • ## on kakkostaso (eli sinulle pääotsikko)
  • ### on kolmostaso (eli sinulla pääotsikon alla olevat alaotsikot

Merkinnässä on kaksi muistettavaa asiaa:

  • alussa ei saa olla välilyöntiä
  • risuaitojen ja tekstin välissä täytyy olla välilyönti

Joten
## Tämä on ylempi otsikko
toimii.

Mutta tämä ei toimi:
##Tästä ei tulisi otsikkoa

Esimerkki otsikkorakenteesta

Tässä on aloittava ja johdattava teksti.

<div data-theme-toc="true"> </div>

## Ensimmäinen otsikko
Tekstiä…

### Ensimmäinen alaotsikko
Tekstiä lisää.

### Toinen alaotsikko
Ja vieläkin tekstiä.

### Kolmas alaotsikko
Eikö teksti ollenkaan lopu?

## Toinen pääotsikko
Vihdoin jotain uutta

## Kolmas pääotsikko
Lisää uutta juttua

### Ensimmäinen alaotsikko
Kaipa tämä oli tässä.

Mihin sisällysluettelo laitetaan?

On oikeastaan aivan yhden tekevää mihin sisällysluettelon rakentava rivi lisätään. Se voi olla ihan alussa, joidenkin kappaleiden välissä tai viimeisenä.

Aika yleinen tapa on silti lisätä se ensimmäisen, aihetta esittelevän kappaleen jälkeen. Kunhan muistat, että tekstin alun ja ensimmäisen otsikon välissä olevan tekstiin ei ole silloin oikopolkua sisällysluettelossa.

Joten oleellista ei ole mihin komennon laitat, vaan että koska ensimmäinen varsinainen otsikko tulee.