Miten saan kuvan oikean kokoiseksi

Hei,

Kun lisään ketjuun kuvan, välillä kuva näkyy oikean kokoisena, eli kokonaan, välillä kuva rajautuu ja se täytyy täpätä auki, jotta sen näkee kokonaan. Esimerkkinä amigurumi-ketjun kuva Onervasta: kuva rajautuu väärin.

Miten saan estettyä kuvan rajaantumisen?

Liittyikö tämä ongelma kuvan valkoiseen taustaan…? :thinking:

Se johtuu tästä:

Kuvasi on aivan tolkuttoman korkea. Sen koko on muutenkin reippaasti suurempi kuin puhelimesi näyttö. Tökkäise kuvaa ja sitten original image, niin saat sen aidon kokoisena näkyviin.

Kuvia on siis pakko pienentää, että ne voidaan ylipäätään esittää.

Foorumilla on asetus, jonka mukaan jos kuvan

  • leveys on 1950 pikseliä tai alle
  • korkeus on 1700 pikseliä tai alle

niin kuva esitetään sellaisenaan. Vaikka sitä tökkäisi, niin siitä ei saa sitä lightboxia, ikäänkuin popupia, jossa kuva esitetään.

Sivustoilla on erilaisia tapoja elää sen kanssa, että nykyiset laitteet, käytännössä jokainen jossa on kamera, tuottavat päättömän isoja kuvia. WordPress ja Blogspot esimerkiksi tekevät serverillä erikokoisia versioita, ja niistä sitten tarjotaan sopivan kokoinen sen mukaan mikä on tarve. Tuo syö tilaa aika paljon ja vaatii serverillä lennosta säätämistä, joka taasen syö tehoja.

Foorumi toimii toisella tekniikalla ja siinä ladataan ensin kaikki laitteelle ja sitten haetaan erikseen tietokannasta mitä tarvitaan (teknisesti foorumi on puhtaasti javascriptillä toteutettu).

He ovat tehneet kompromissin ulkonäön, käytettävyyden ja kuorman välillä. On haluttu, että kuva mahtuu jotakuinkin näytölle. Samalla on haluttu, että missään tilanteessa sivusuuntaista vieritystä ei tule. Ja sitten on haluttu, että niin tehoja vaativaa hommaa kuin kuvankäsittely ei tehdä kuin pakon edessä.

Siksi kuvat cropataan lähimpään sopivaan kokoon. Jos ne skaalattaisiin, niin layout alkaisi hajoamaan määrätyissä tilanteissa, kun sisältö pomppisi, kun ruudun koko muuttuu — esimerkiksi käännettäessä puhelin pystystä vaakaan.

Tuo selittää miksi cropataan, mutta ei miten voit estää sen.

Yleinen vastaus on, että pidä kuvan koko välillä 1950 x 1700 px. Tuo sitten vaatii käsin kuvan käsittelyä. En tiedä androideista, mutta iPhone ei vaivaudu helpollakaan kertomaan pikselikokoja. Ei se kerro tiedostopäätettäkään.

Toinen tapa ei vaadi sinällään kuvaan koskemista, mutta vaatii laskemista.

Tuo oravakuva esitettiin tässä koossa:

![20220913_172954|956x1700](upload://yCpnJbjdAdwShuFGyoNYpFZXRFY.jpeg)

Se siis skaalattiin ensin foorumin sallimaan 1700 px korkeuteen ja sitten cropattiin 956 pikseliin, että se mahtuu sisältöön.

Nyt sitten sinun pitäisi etsiä sellaiset suhteet, että kuva mahtuu 1950 x 1700 px rajoihin, että se ainoastaan skaalattaisiin, ei cropattaisi.

Netissä on laskureita… mutta ei ne aidosti ole käytännöllisiä.

Joten vastaus kysymykseesi on, että ei tuota helpolla sellaiseksi saada, että sitä ei cropattaisi. Minä rajaisin sitä itse puhelimessa, jolloin tietysti taiteellinen aspekti hieman kärsii, mutta lopputulos olisi tällainen: