Mitä rasvalisää rasvattomalle lihalle?

SannaH
#Chatti

Sain tutulta ilmaiseksi ison läjän hevosen lihaa, ja siitä riittää pitkään meidän 50:50 ruokinnassa. Ja liha on ihan siis kunnon palalihaa, ei mitään luumurska-nahka-jänne-keuhkomössöä. Mutta jotain rasvaa se kaipaisi kyytipojaksi. Halvimmasta päästä lienee jotku rypsiöljyt tms? Tuleeko mieleen jotain (halpoja ja ilmeisiä) vaihtoehtoja, joita en nyt keksi?

Toki vois kai sitä ostaa kennelrehulta tai jostain jotain ihra-asiaa. Mut helppo lirautus pullosta houkuttaa enemmän kuin pakasteiden pilkkominen ja annostelu. :sweat_smile:

Kasviöljyt eivät vastaa eläinrasvaa. Tulee siitä, että maksa käyttää pehmeitä rasvoja eri tavalla kuin kovaa rasvaa. Kasviöljyt poltetaan käyttöenergiaksi, jonka takia niistä saadaan vähemmän rasvahappoja, eivätkä ne myöskään lihota.

Kasviöljyt ovat hyviä ihmiselle, jolla on sydän- ja verisuoniongelmia ja/tai yrittää laihduttaa.

Joten aidosti kysymys pitäisi jakaa kahtia ja ensin päättää, että kumpaa haetaan: rasvahappolisää vai energialisää?

Siltä osin ollaan hieman tämän podcastin aiheissa:

Mutta veikkaisin, että toiveena on hieman molemmat… Silloin tehdään se mitä tehtiin aikana, jolloin hevosenlihaa ostettiin siksi, että se oli halpaa (tiedän — ilmaista halvempaa ei saa kuin teurastamot…). Ei siksi, että sitä luultiin hyväksi.

Eli miksataan johonkin rasvaisempaan lihaan.

Mutta toki voi käyttää rasvalisääkin. Joko ostaa puhdasta ihraa, lampaanrasvaa pullossa tai ison pänikän kalaöljyä.

Minusta järjestys parhaimmasta huonoimpaan, silloin kun mietitään kokonaisuutta eikä koiraa tarvitse murehtia, olisi:

  1. Kalaöljy (Kennelrehun kilon pänikkä lienee edelleen järkevimmän hintainen)
  2. Ihra
  3. Lampaanrasva

Mutta jos ehdottomasti haluaa valita kasviöljylinjan, niin nämä kannattanee lukea:

Ja

(Sorry hypyttäminen foorumin sisällä, kun voisi antaa suoratkin linkit — mutta näin saan ketjut muistamaan toisensa)

1 Like

Just näin. Mieluummin pitäytyisin eläinrasvoissa, tuo kennelrehun lohiöljy vois olla hyvä vaihtoehto. Se olis helppo annostellakin. :blush:

Juu, on se helppo. Jos muistaa pitää sen koko ajan pakastimessa. Lämpimänä annostelu johtuu avio/avoeroon tai häätöön. Suurella mahdollisuudella molempiin.

Tarttuu kylkiin aika hyvin.

Mutta siitähän saa periaatteessa vähän omega-3 rasvoja, mutta vain periaatteessa. Tai siis saanti muuttuu käytännössä lähelle riittävää kun annostelee riittävästi.

Käsitys siitä, että ”kokonaisessa” (lohi)kalaöljyssä ei oikein ole EPA/DHA:ta tulee siitä, että verrataan tiivistettyä kapselia koko rasvaan. Kun annetaan vaikka 24 grammaa kalaöljyä, eli jäätelöpallon kokoinen ruokalusikallinen kalaöljyä, niin aletaan lähetymään samaa kuin mitä gramman kapseli antaisi.

Tuo noin 20 gramman kukkurallinen ruokalusikallinen vastaa sitten kaloreiltaan ja omega-6 rasvoiltaan — joita eniten tarvitaan — suunnilleen samaa kuin

  • 100 grammaa 20 % rasvalla olevaa lihaa
  • 2 dl kuivamuonaa, jossa on 20 % rasvaa

Tuo toinen sais mieluummin hävittää kyllä kyljistään pienen kerroksen, mutta ei sitäkään ihan olemattomilla rasvoilla/rasvahapoilla voi pitää. Ensimmäisenä kuivuu ja halkeilee anturat, en ole halunnut kokeilla mitä pidemmän päälle tapahtuu.

Jos rasvan määrä on riittävä, pitäen sisällään jollain tavalla normikokoiset annokset, niin silloin syy on muualla. Kuten vaikka proteiineissa. Pari muutakin syytä löytyy.

Yleensä laihduttavat ja varsinkin sterkatut nartut ovat noissa ongelmissa aika yleisesti.

Juu siis kyllä sillä ihan perussapuskalla anturatkin pysyy kunnossa, ei mitään kilotolkulla tartte rasvaa siihen. Vai menikö multa nyt joku pointti ohi?

Mutta sitähän se juurikin on: Sterkattu.

Kyse on siitä, että usein noilla, joilla pelätään painoa, kuten sterkatuilla, mennään liian pienillä ruoka-annoksilla. Niin sanotusti ruokitaan 20 kilon koiraa 10 kilon sapuskoilla ja tarpeilla.

Se sitten alkaa aiheuttamaan ongelmia. Silloin pointti ei ole rasvaprosentti, vaan montako grammaa saadaan ylipäätään mitään.

Mutta kuten sanottua — tuo on vain yksi vaihtoehto. Mutta yleinen :wink:

No nyt tajusin. :sweat_smile:

Olen laskenut ruokamäärät sellaisiksi, että (ainakin paperilla) pysyttäisi jossain minimisaannin ja reilusti aktiivisen koiran välimaastossa. Siihen se varmaan harrastavana koirana kuitenkin sijoittuu. Ja siksi se ei varmaan myöskään sterkattuna suostu laihtumaan, kun mä en suostu tipauttamaan sitä sinne minimisaannin tuntumaan. :grin:

Kunhan muistat, että nuo laskut ovat teoriaa. Eli et sido tekemisiäsi excelillä, kumpaankaan suuntaan.

Vanhat kysymykset:

  • kuinka paljon naisen pitää saada kaloreita
  • kuinka paljon ulkoilulenkki tai viikonlopun vaellus vaikuttaa kaloreihin

Noihin kun vastaa, niin saa siitä excelistäkin luotettavamman :sweat_smile:

No, en minä usko, että koirallasi varsinaista vajetta tai puutosta on.

Mutta on kyllä karua lukea toisinaan roturyhmässä, miten sterkattu narttu syö 1,5dl ylläpitonappulaa päivässä, koska muuten lihoo. Ja omistaja vannoo, että muuta ei saa, kuin korkeintaan sen kämäsen puruluun joskus. Miten ne pysyy ylipäätään hengissä? Puhutaan siis 15-18kg kokoluokan koirista pääsääntöisesti.

Henk koht oon sitä mieltä, että pitäkööt kilon ylipainonsa, vaikka onkin agilitykoira. Terveillä nivelillä, hyvällä (lihas)kunnolla ja riittävillä ravintoaineilla se pötkinee pidemmälle kuin kilon kevyempänä vajaasaantisilla ravintoaineilla. Mutta se on tietenkin vain mun mielipide. Kun ei siis kuitenkaan puhuta mistään viidestä, saati kymmenestä kilosta.

5 Likes

Tää on tuttua jälleen myös meillä mutta kastroidulla uroksella. Ruokaa saa ihan kiitettävän määrän nyt talvella, kesällä vähemmän.
Ostin hanhenrasvaa ajatuksella että sillä sais tassut kuntoon, vielä en tiedä onnistuuko kun vasta pari viikkoa antanut mutta purkki tyhjenee nopeammin kuin oli tarkoitus…

Eli löysitkö sä jostain rasvasta apuja teillä tohon kuiviin anturoihin vai kerkeskö edes kuivua?

Mietin myös rasvaisempaa lihaa mutta sitten tippuis ruuan määrä enkä oikein osaa ajatella kumpi parempi kokonaisuuden kannalta: rasvattomampi liha plus joku rasvalisä vai rasvaisempi liha jota tulis sit vähemmän :woman_shrugging:

Oon syötellyt sitä hevosta sit sen verran harvakseltaan, ettei oo ehtinyt anturat kuivua. Meillä tosiaan riittää ihan se, että ylipäätään on riittävästi rasvaa ruuassa. Sain myös pienen määrän naudan ihraa, niin oon pariin viimeiseen hevossatsiin keitellyt sitä mukaan.

1 Like