Mitä ovat kuivamuonien FOS ja MOS?

Toisaalla:

Kuka osaa sanoa mitä nuo MOS ja FOS ovat?

kuva

Ja vastasin:

Ne ovat prebiootteja. Tarkemmin sanottuna kuitua.

FOS tunnetaan paremmin nimellä fruktaani ja käytännössä tuo on kiertoilmaisu inuliinille. Voi se olla vastaavien fruktoosiin liittyneiden sulamattomien sokereiden sekoituskin, mutta luultavammin inuliinia.

MOS on vastaava kuitu, mutta siinä on fruktoosin sijaan sellainen sokeri kuin mannoosi (joka on sama kuin glukoosi, mutta sen ”vääristynyt” muoto, jonka takia se ei sula). Se taasen tulee lihateollisuuden, parin muun prosessin, sivutuotteena, eikä sillä ole ihmispuolella käyttöä — joten sitä ängetään sitten kuivamuoniin.

Nuo tuovat pellettiin rakennetta, sekä myös hieman makeutta. Mutta terveysväitteet tulevat siitä, että suoliston maitohappobakteerit (ja muutkin sokereita käyttävät perheet) käyttävät niitä ruuaksi.

Mutta isommissa määrin ne aiheuttavat laktoosi-intoleranssin tapaisia oireita, kuten suolistokipua, turvotusta, löysyyttä ja piereskelyä. Tosin on ihan koirakohtaista milloin liika on liikaa, ja noiden ruokien riskit eivät tule noista sokereista, vaan surkean matalassa lihamäärässä ja muissa ruohoissa.

Noita käytetään siksi, että ne ovat kuivamuonavalmistajille luultavasti lähellä ilmaisia. Niistä on varmasti hyötyä ihmispuolella, jos on kolesterolin kanssa ongelmia tai alkavaa kakkostyypin diabetestä (edellyttäen, että ei samassa saa IBS/IBD-oireita). Mutta nuo edut eivät liity mitenkään koiriin.

Ihmisillä suolisto-oireissa, ja varsinkin IBD:n hoidossa, on pitkään suositeltu ruokavaliota, jossa vältellään FODMAP-hiilihydraatteja juurikin siksi, että ruokkivat ylipäätään paksusuolen bakteerikantaa niin tehokkaasti ja aiheuttavat sitä kautta ongelmia.

FODMAP on lyhenne sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli. FOS ja MOS kuuluvat tuohon ryhmään.

On keskusteltu vuosia, että hieman vastaava pätisi koirallakin ja olisi vahva, tai ainakin yksi, syy kuivamuonasidonnaisiin suolisto-oireisiin.

Ketjussa ehdotettiin listaa ruuista, joissa ei ole FOS tai MOS mukana. Ajatus on sinällään hyvä, mutta toteuttaminen vaikea.

Taitaa olla aika mahdoton urakka. MOS:it tulee erikseen lisäämättä mm. hiivasta ja FOS viljoista.

Mutta muutamaa halpamerkkiä lukuunottamatta taitaa melkein kaikissa olla vähintään FOS mukana — sen tunnistaa nimestä oligosakkariinit. MOS taas löytyy mm. betaglukaanina.

Aloituksen sapuska haiskahtaa Golden Eaglelta kilometrien päähän ja heillä nuo taitaa olla joka ruuassa. Sama juttu RC:n kanssa. Kuin myös Brit Carella, ja Purenaturalilla.

Jahti&Vahti ei taida käyttää, mutta ne hoitavat homman hiivalla.

Barking Headsillä ei taida olla, mutta heillä on sitten reippaasti hernettä ja heinää :wink: