Mitä nälkä tarkoittaa

Tämmönen illan mietintä jälleen. Luin Katiskasta nälästä kemiana. Jotain en siltikään ymmärtänyt. Koirat syö n. 20% rasvaa sisältävää lihaa. Jos antaisin koirille esim. pariin kertaan kuussa 10% rasvaa sisältävää lihaa (koska pakkasessa sattuu olemaan), niin kuinka paljon sitä pitää antaa, että se veisi nälän yhtä lailla kuin 20% liha.

Mä antaisin sitä varmaan tuplat jos vaan maistuu kun ei sen useammin saa. Ja sittenhän sen näkee täyttykö maha vai ei ja sen mukaan antaisin seuraavalla kerralla :thinking:

Valitan, tuohon ei ole selvää vastausta. Yhtä paljon kuin sitä rasvaisempaa, tupla tai jotain muuta. Johtuu siitä, että nälän tunne ei ole suoraviivainen juttu, ja riippuu — paitsi päivästä — niin myös yksilöstä.

Nälän tunteeseen kun kytkeytyy myös siihen kuinka täynnä vatsalaukku on, kuinka nopeasti se tyhjenee ja kuinka vajailla kalorimäärillä mennään lyhyellä JA pitkällä aikavälillä — ja kuinka yksilö ylipäätään näläntunteeseen reagoi.

Käytän nyt itseäni ja meidän perhettä esimerkkinä, koska ihmisyhteys saattaa auttaa hieman paremmin ymmärtämään asiaa :wink:

Fittiness-ryhmässä (hmm… uusin päivitys rikkoi linkityksen :thinking:) oli jossain vaiheessa minun laihdutuskuuriani lyhyt keskustelu nälkäraivosta ja minun näkemykseni oli, että se on enemmänkin naisten ongelma. Meillä Minnalla palaa pinna hyvinkin helposti, jos hänelle tulee nälkä ja siitä kuulemma seuraa fyysinen huonovointisuus. Minä taasen menen helposti iltaan asti ilman ruokaa, mutta toki tyrehdytän nälän tunnetta kahvilla ja tupakalla.

Tänään on taasen ollut sellainen mikään-ei-riitä päivä ja koko ajan on nälkä.

Joten osaksi nälkä johtuu

  • mielentilasta
  • mitä kaikkea elimistössä tapahtuu

Koiralla näläntunne on oletettavasti vahvasti mielentilaan liittyvä tuntemus. Koira myös saattaa pystyä olemaan miettimättä ja piittaamatta nälästä. Mutta myös syödä kuin nälkäänsä, vaikka ei olisikaan nälkä.

Maalaisesti voisi todeta, että koira käyttäytyy luontaisesti kuin mies :laughing:

Meillä syödään aika usein jotain mitä kutsutaan tortillasalaatiksi. Aivan kuin tortilla, mutta ilman sitä lettua (koska perheen toinen puolisko välttää helposti sulavia hiilareita), ja syödään syvältä lautaselta.

Ihan hyvää, terveellistä ja saa valmistettua todella nopeasti. Mutta ei pidä nälkää poissa kovinkaan pitkään — koska annoksesta niin iso osa on salaattia.

Salaatti huijaa vatsalaukkua koollaan, ja aiheuttaa kylläisyyden tunteen. Mutta koska salaatti eräällä tavalla kutistuu nopeasti veden vapautuessa, ja saadut kaloritkin ovat mitättömiä, niin nälkä palaa nopeasti (ja sitten popsitaan jotain ja se laihdutuskuuri pissi siihen).

Ihmiset (lue: naiset :wink: ) harrastavat samaa ikivanhalla kikalla juoda enemmän ennen syömistä.

Koiria, joilla ei ole vatsa/suolisto-ongelmia JA jotka ovat luotettavasti sisäsiistejä laihdutetaan samalla kikalla — annetaan soppaa, niin koira on hetken tyytyväinen saatuaan vatsansa täyteen, mutta ison vesimäärän takia kaloreita ei tule.

Minulla voi olla kiire päivä, enkä vaan ehdi syömään ennenkuin joskus myöhään illalla. Silloin se tarkoittaa usein isompaa satsia voileipiä. Saan vatsan täyteen, mutta kalorit jäävät silti päivätasolla vajaaksi — siitä huolimatta minulla ei ole seuraavana aamuna nälkä, koska vararavintoa kuitenkin löytyy.

Periaatteessa vyötäröläskin vapauttaminen pitäisi käynnistää nälän tunteen, mutta koska leipä tuo kuitenkin kaloreita ja miinuskalorit eivät ole päättömät, niin maksaa ja paria muuta aineenvaihdunnan säätelijää huijataan luulemaan, että kaikki on hyvin — ja näläntunne ei käynnisty tai voimistu.

Toimii toisinpäinkin. Aika monet tuntevat tilanteen jossa syömingit aiheuttavat heti seuraavan päivän aamusta jo tolkuttoman nälän — vaikka taatusti ollaan massiivisilla pluskaloreilla. Silloin on aineenvaihdunnalle annettu viesti, että nyt on ruokaa saatavilla ja lihominen on mahdollista, joten metaboli käyttää tilannetta hyväkseen ja pyrkii lisäämään syömistä nälän kautta.

Kroppahan haluaa lihota.

Kun paino tipahtaa laihtumisen myötä alemmassa, niin nälän mekaniikka muuttuu. Tullaan vähemmästä kylläiseksi ja nälkä alkaa vaimentua. Osaksi se johtuu siitä, että läski ei enää vapauta samalla tavalla nälän käynnistävää hormonia, koska ei polteta enää samalla tavalla läskiä. Osaksi se johtuu elimistön sopeutumisesta vähempiin kaloreihin.

Nälän tunteen vaimeneminen on muuten yksi merkki siitä kuuluisasta säästöliekistä. Koska aineenvaihdunta on hidastanut kulutusta, niin tarve saada energiaa on myös laskenut, ja se vähentää nälän tunnetta (vahva yleistys ja mutkien oikomista, tiedän).

Tarkoittaa sitä, että koiralla saattaa itseasiassa nälkä lisääntyä kun se on syönyt viikon 20 % rasvalla olevaa lihaa. Ja mikään ei muutu, jos se saa siinä välissä 10 prosenttista — kun ei yksi päivä silloin tällöin koiran (tai omistajan) kehon rasvavarastoja mihinkään muuta.

Homman teorian hankaloittuu vielä siinä vaiheessa kun joku vienosti kysyy, että miksi samala koiralla 450 grammaa kuivamuonaa 20 prosentin rasvalla vie nälän tehokkaammin kuin kilo lihaa samalla prosentilla — siitä liha-annoksesta kuitenkin saadaan rasvaa yli tuplat ja energiaakin parhaimmillaan 1,5 kertaa enemmän.

Se perustuu

  • lihan nopeampaan sulamiseen vatsassa
  • lihan nopeampaan kulkuun suolistossa
  • sama kuin laihduttamiskikka veden kanssa: lihassa on enemmän vettä

Kun tuo koko hemmetin sekava sotku lyödään tehosekoittimeen, leivotaan ja paloitellaan kauniiksi yleistäväksi teoriaksi, niin saadaan väitteet:

  • ruokamäärän tilavuuden laskeminen käynnistää tehokkaimmin nälkää lyhyellä aikavälillä; kääntäen: kun ruokamäärä pysyy samana, niin koiran nälkä ei muutu jos se syö tänään lightia ja huomenna ekstra energiaa
  • ruokamäärän energian laskeminen käynnistää nälän pidemmällä aikavälillä, JOS lasku on niin reipas, että laihtuminen on nopeaa (paljonko on reipas lasku… jaa’a, riippuu eläimestä, mutta matalan rasvaprosentin 31 kg greyhoud aloitti hallitsemattoman ruokavarkauden laihtuessaan kilon viikossa); kääntäen: jos laihtuminen on hidasta ja se kulkee käsi kädessä saman tai nousseen ruokamäärän kanssa, niin miinuskaloreilla oleva koira pysyy tyytyväisenä.

Joten:

Saman grammamäärän kuin sitä rasvattomampaa.

3 Likes