Mitä D-vitamiinia koiralle

Aina kun ehdotetaan ihmisten D-vitamiinia, niin joku kyselee ksylitolin perään – monet niistä ovat maustettuha ksylitolilla, koska ovat imeskely- tai purutabletteja.

Jos haluaa välttää ksylitolia. niin sitten valkkaa sellaisen, jossa ksylitolia ei ole. Niitäkin löytyy markkinoilta. Mutta pakko ei ole makeuttamattomia etsiä, koska ksylitolia on niin surkean vähän. Pelko myrkytysrajasta on täysin turha (ellei syö koko purkkia).

https://www.katiska.eu/tieto/koiran-terveys-sairaus/myrkyt-ja-riskit/ksylitoli/

Suositan usein ostamaan Lidlin 50 mikroisia. Ihan siksi, että se on edullisimmasta päästä ja useille helppo ostaa. Muutoinhan D-vitamiinit ovat kaikki aivan samanlaisia.

10 kg koiralle annettaisiin yksi 50 µg pilleri kerran viikossa. Yhdessä pillerissä on ksylitolia noin 148 mg. Jos pidetään rajana 100 mg/kg, niin 50 mikroinen olisi periaatteessa ongelmallinen 1,5 kg koiralle – sellaisen tarve viikkotasolla olisi 7,4 µg D-vitamiinia.

Pentuja ruokitaan kuin rotunsa aktiivista aikuista. Silloin D-vitamiinipillereitä annettaisiin per elopainokilo enemmän kuin aikuiselle. Jos käsissä on aikuisena 30 lg koira, niin sille menisi 3 pilleriä, joista saataisiin noin 444 mg ksylitolia. 100 mg/kg myrkytysrajaa noudattamalla se tarkoittaisi, että moista määrää voisi antaa, kun pentu on yli 4,4 kg. Se tulee täyteen tuossa kokoluokassa ennen luovutusikää.

10 kg koiralle D-vitamiinin tarpeella 0,7 µg/kg kerran viikossa annosteltuna olisi 1 pilleri á 50 µg. Myrkytysriskeille pillerimäärien rajat olisivat:

  • 100 mg/kg: 7 pilleriä
  • 500 mg/kg: 34 pilleriä
  • 1000 mg/kg: 68 pilleriä