Missä ovat kaikki alakategorioiden alakategoriat?

Aikoinaan, kun täällä oli vain koira-aiheisen Katiskan asioita, niin kategoroilla oli liuta alakategorioita ja kategorioitakin oli riittämiin.

Katiska on vahvasti koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvä sivusto, joten pelkästään erilaisista tavoista ruokkia koira saatiin aikaiseksi puolen tusinaa kategoriaa. Ja siihen päälle vielä ravitsemus, hoito, ikäkaudet, useita eri tyyppisiä sairauksia jne.

Päällisin puolin kaikki hyvin organisoidulta ja asiat olivat kauniisti omissa lokeroissaan. Tai jos ei kauniisti, niin olivat kuitenkin.

Valitettavasti todellisuus oli hieman toista. Se johtuu siitä faktanomaisesta asiasta, että asiat harvoin ovat tarkkarajaisia. ne menevät päällekkäin ja ristiin. Milloin mikäkin asia laitetaan mihinkin kategoriaan?

Asiat hautautuvat erilaisiin kategorioihin. Ei riitä, että yrittää löytää ensimmäisen tason listasta sopivan aihealueen. Sen jälkeen joutuu vielä ryömimään syvemmälle ja syvemmälle asioiden nippelitasolla. Jos siinä ei eksy, niin ei sitten missään.

Erään vertauksen mukaan kategoriat ovat kuin huoneen seiniä. Kun niitä on neljä, niin asiat pysyvät järjestyksessä. Kun seinien lukumäärää nostetaan vaikka kahdeksaan, niin huone alkaa muuttua isommaksi määräksi komeroita ja muistaminen missä komerossa on mitäkin, menee hankalaksi.

Jos seinien määrää lisätään, niin komerot muuttuvat laatikoiksi ja määrä nousee koko ajan - onko tässä laatikossa kirjavat sukat vai valkoiset alusvaatteet? Mitä jos rakennetaan enemmän kategorioita eli niitä seiniä, vaikka sata tai tuhat? Silloin se avara huone muuttuukin sokkeloksi, josta ei kukaan koskaan löydä pois.

Kun tekee aloituksen foorumille, niin on paljon helpompaa valita muutamasta kategoriasta mihin kirjoittaa, kuin jos niitä 10 tai 100.

Ei pelkkien yläkategorioiden kanssa eläminen vierasta ole. Facebook tai Instagram on kaikille tuttu — tai ainakin suurimmalle osalle. Ne rakentuvat vain yläkategorioiden varaan: niitä vaan kutsutaan ryhmiksi, sivuiksi tai ihmisiksi. Silti ne ovat vain ylätason kategoria, eikä niiden alle mitään erillistä ryhmitystä saa.

Joku saattaa vielä muistaa sellaisen keksinnön kuin sanomalehti. Sen yläkategorioita ovat eri osiot, kuten vaikka kotimaan uutiset, ulkomaat, urheilu tai sarjakuvat.

Ne ovat yläkategorioita. Jos sinua ei kiinnosta mitä tapahtuu Iso-Britanniassa, niin sitten ei kannata avaa ulkomaita käsittelevää osiota. Urheilusivuilla saattaa olla yhtenä alakategoriana erilaisia lajeja, kuten vaikka jääkiekko, jalkapallo tai formulat. Mutta siihen se jää.

Ei urheilusivuja rakenneta niin, että siellä on iso otsikko jääkiekko, sen alla Suomi, Ruotsi ja NHL, ja sitten Suomen alla pienimmällä otsikolla kaikki sarjatasot.

Sama idea pätee täälläkin.

Se, että miten löydät tarkempia asioita haluamastasi aiheesta, onnistuu tagien eli avainsanojen kanssa.

Leikitään, että sinua kiinnostaa suunnattomasti koiran ruokkiminen raakaruualla. Joudut valitsemaan sopivan yläkategorian ja sellainen on aika loogisesti Meta-Katiskat. Koska kyse on koiran ruokkimisesta, niin sen alakategoria Koiran ruoka on selviö.

Sinulle aukeaa pitkä lista erilaisia ruokintaan liittyviä aloituksia, mutta löydät haluamasi raakaruokinta-asiat tagilla… raakaruokinta.

Kun olet hetken käyttänyt tageja, niin takaan, että haluaisit oikein tehdyt avainsanat jokaiselle sivustolle — ne helpottavat suunnattomasti asiakokonaisuuksien löytämistä.

Otetaan vielä esimerkki, samalla aiheella. Nyt sinua kiinnostaisi raakaruokitulla koiralla D-vitamiinin käyttö, ja miksi sitä annetaan. Jos kategorioita olisi sen kiljuuna, niin joutuisit pähkäilemaan pitääkö moista asiaa selailla luokasta raakaruokinta, ravitsemus, ravintolisät vai ehkä terveys… ei ongelmaa, pyydät kaikki jutut avainsanalla D-vitamiini, tai raakaruokinta ja D-vitamiini. Se siitä.