Millainen nimi on Kaffein?

Se on huono nimi.

Jagster.fi toimii WordPressillä, kuten noin 40 % maailman muistakin sivustoista ja vahva enemmistö blogityyppisistä. Jos olet koskaan ollut hiukankaan tekemisissä websivujen suunnittelun ja rakentamisen kanssa, niin olet taatusti törmännyt väitteeseen kuinka tärkeä osa sivustoa kommentointi on.

Se olisikin, jos sitä käytettäisiin. On aivan sama minkä tyyppisiä sivustoja ihmetellään, niin kommentointia tapahtuu vain

  • uutissivustoilla
  • fanaattisilla yhden asian liikkeen sivustoilla
  • perusasioita esittävillä rautalankasivustoilla

Kaikki muut saavat vain haaveilla kommentoijista ja kun sellainen ilmestyy, niin aina kyseessä on spämmibotti, joka haluaa myydä Vuttonin laukkuja naisille ja Viagraa miehille.

Olen kuitenkin elänyt suurimman osan nettielämästäni foorumityyppisessä maailmassa, ja haluaisin keskustelua. Siksi olen aina yrittänyt rakentaa toimivan kommentointiympäristön.

WordPPressin kommentointi on teknisesti, ja käytettävyydeltäänkin, surkea. Lisäksi se on ylläpidollinen katastrofi. Siksi olen kokeillut useampaakin erilaista ratkaisua.

Viimeinen oli foorumiympäristö nimeltään Discourse. Se on tämä, jossa olet nyt. Itse asennettava, itse ylläpidettävä — ja pyörittää maailmalla todella isoja ja aktiivisia foorumiyhteisöjä. Joten minäkin asensin sen.

Kun koodi oli paikallaan ja käynnistin asennusohjelman, niin ensimmäinen kysymys oli sama kuin aina kaikessa: mikä on foorumin nimi.

Yksi vaikeimmista kysymyksistä muuten, varsinkin kun toimii enemmän impulssipohjalla kuin vakaalla harkinnalla ja suunnitelmallisuudella. Vaikeammaksi se muuttuu, kun moinen pitää keksiä sillä sekunnilla.

Minä olen jossain määrin kahviaddikti. Okei, olen aika rajustikin riippuvainen. Siksi käytän aina ja joka paikassa kahvia tai kofeiinia eräänlaisena paikkamerkkinä. Niin täälläkin. Se voi sitten muuttaa myöhemmin.

Paitsi että sellaista väliä ei tullut, enkä ollut ylipäätään miettinyt asiaa hetkeäkään asennuksen jälkeen.

Paikallinen, pelkästään yhdelle sivustolle asennettu foorumi oli aika kuollut idea. Eihän moista kukaan löydä. Lisäksi se maksaa, joka kuukausi.

Siksi tuli ajankohtaiseksi yhdistää kaikki foorumityngät yhden keskitetyn sateen- tai auringonvarjon alle. Ja kuinkas kävikään — vaikka hylkäsin edellisen tekemäni pohjan, niin olin taas samassa jamassa: mikä nimeksi.

Ja laitoin — taas — paikkamerkiksi vanhan tutun: Kaffein.

Paitsi että tällä kertaa se jäi nimeksi. Olkoot. Ei kukaan nimiä kuitenkaan mieti. Ympäristöt, ryhmät ja foorumit muistetaan aivan eri asioista.

1 Like