Miksi valtio tukee maatalous­yrittäjien eläkkeitä paremmin kuin muiden

Jutussa oli kaksi oleellista kohtaa.

Nykyisin alle 53-vuotias yrittäjä maksaa eläkemaksua 24,10 prosenttia työtulostaan, jonka voi pitkälti määritellä itse. Eläkemaksut ovat korkeita ja alivakuuttaminen yleistä

Minä olen alivakuuttamisen malliesimerkki. Mutta ongelma on siinä, että noin puolet yksinyrittäjistä elää köyhyysrajalla tai alle — sinä sitä, paperimiehille ja sairaanhoitajille pohtimisen aihetta. Eläkemaksu ei kuitenkaan ole kiinteä prosentti, vaan siinä alaraja. Sillä saa hiukan yli kansaneläkkee, mutta ei sairausajan palkkaa eikä mitään muutakaan. Mutta se ajaa kokonaisverotuksen lähelle 50 prosenttia alle 2000 euron kuukausiansioista — ja suoraan ulosottokelpoisena velkana aivan riippumatta onko tullut rahaa vai ei.

Ja sitten naapurilla menee näin:

Alle 53-vuotias maatalousyrittäjä taas maksaa eläkemaksua työtulosta riippuen 13:sta 24,10 prosenttiin. Keskimääräinen maksuprosentti on vajaa 14.

Samaan aikaan valtio antaa takuuansion riippumatta mikä on tuotannon tulo ja onnistuminen. Samaten investointituet ovat aivan toisella tasolla kuin missään muussa yrittämisessä — unohdetaan aivan toisilla ansiotasoilla olevan raskas metalli ja paperi, energia tai vaikka ruotsin lautat. Lisäksi on tehty järjestelmä, jossa Suomen sinänsä matala perintövero ohitetaan ja mahdollistetaan sukupolvien omaisuuden kerryttäminen.

Ja jos puhutaan määristä.

Suomessa on päälle 280 000 yritystä, joista 180 000 on yksinyrittäjiä.

Maatalous sen sijaan:

45 000, joista puolet tuottaa 83 prosenttia tuotannon arvosta. Päätoimisia kotieläintiloja on alle 9 000, ja sekin määrä puolittunee seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Varsinaisia maatalousyrittäjiä on noin 36 000 ja niihin on laskettu kepulaisella matematiikalla myös perheenjäseniä mukaan.

Ei tämä ihan oikein mene. Ongelma on siinä, että aika harvalla yrittäjällä on varaa maksaa realistisia eläkemaksuja. Ei siihen muuten kykenisi palkansaajatkaan, ellei melkoinen osa ansioista olisi jyvitetty työnantajamaksuihin. Asia, joka kannattaa muistaa kun vertailee muiden maiden tienestejä ja veroprosentteja.

Suomessa kuka tahansa voi soittaa 112:een ja pyytää ambulanssin. Jenkeissä se on tehokas tapa ajatua henkilökohtaiseen konkurssiin jo ennen kuin edes pääsee sairaalaan — ellei ole töissä sellaisessa paikassa, jossa etuihin, eli palkanlisäksi, kuuluu sairasvakuutus. Mutta silti eläke on jotain muuta kuin meillä, paljon huonompi.

1 Like