Mikä on markdown?

Metan editori on melkoisen riisuttu. Ainakin jos sitä vertaa mihin tahansa websisällön tekemiseen tehdyn järjestelmän, kuten vaikka Wordpressin, editoriin. Syy on selvä. Metaa pyörittää foorumiohjelma (nimeltään Discourse) ja sen editori on tarkoitettu foorumipostauksiin - nopeasti ja vähällä vaivalla.

Editorin painonappuloiden vähyys ei kuitenkaan tarkoita, että kirjoittamisen muotoilu, ja myös sisältö, olisi rajoitettu pelkkiin nappuloiden tarjoamiin asioihin. Se tarkoittaa sitä, että joudut ehkä opettelemaan uuden tavan tuottaa sisältöä. Oikeammin, uuden tavan merkitä mitä haluat ulkonäöltä.

Oikeammin kyseessä on jo aikuisempaan ikään varttunut tapa. Jos sinulla on historiaa foorumimaailmasta ennen Facebookin dominanssia tai jos koodaat, niin tunnet jo nimen.

Vuonna 2004 tehtiin muotoilukieli, jolla olisi helppo kirjoittaa ymmärrettävää tekstiä, vaikka sitä ei ajettaisikaan muotoilun tulkkaavan ohjelman läpi. ja jota olisi helppo sekä nopeaa kirjoittaa. Kyseessä oli Markdown.

Jos haluat tehdä vaikka lihavoinnin Wordpressissä, niin maalaat sanan tai lauseen, nostat toisen käden näppäimistöltä, etsit editorin valikkopalkista lihavoinnin, klikkaat sitä ja jatkat taas kirjoittamista. Näppärimmät toki antavat pikakomennon ctrl-b.

Kun haluan lihavoida markdownilla, niin laitan lihavoitavan tekstin kahden asteriskin, tähden, väliin. Muotoilu tehdään kirjoitettaessa suoraan.


Markdownin perusasiat oppii niin nopeasti, että hetken kuluttua ei enää tarvitse koko työkalupalkkia mihinkään.

Markdown ei ole mikään sivuntaitto-ohjelma. Lisäksi siinä on surkean työlästä tehdä taulukoita. Lisäksi sisäisten linkkien urlit täytyy tietää tai hakea muualta. Mutta muutoin sillä saa vaivatta tehtyä pääosin kaiken, mitä websivujen HTML vaatii. Ja jos sikseen tulee, niin markdownin kanssa yhdessä voi käyttää myös HTML:ää, jos se luonnistuu.

Minä teen nykyään suurimman osan Katiskan sisällöstä markdown-editorilla. Siirrän tekstin Wordpressiin ja jos tarvitsen jotain erikoista, kuten vaikka isomman taulukon, niin teen moiset viimeistelyt siellä - - tai vain painan julkaise-nappulaa.

Metan ohjeissa on perusneuvot markdown merkintöihin ja jos jotain puuttuu, niin kirjoitetaan moinen. Kunhan muistat, että editorin pikavalikot toimivat yhtä hyvin etkä pelasty, kun ruutuun ilmestyy vaikka kuvan lisäämisen jälkeen vieraalta näyttävää tekstiä – se on vain se tapa, jolla markdown kertoo, että tähän tulee kuva ja kuva löytyy tästä osoitteesta.

Onko sille BBcode tai HTML tutumpaa? Voit käyttää niitä yhtä hyvin.