Mikä niveltuote on koiralle parempi kuin merkki X?

Otsikon mukaiseen kysymykseen vastaus on aina joku muu. Ja ainakin Facessa vastaukset eivät käsittele aihetta paremmuus millään tavalla, vaan niissä kerrotaan mitä muut käyttävät ja hetken kuluttua on lueteltu kaikki merkit, joita on myynnissä.

Nyt sanon ilkeästi, että ihmiset heräisivät: ainoa ero kysyjän ja vastaajien välillä on, että kysyjä on herännyt ihmettelemään onko jotain muutakin markkinoilla. Vastaajat eivät ole.

Teoriatasolla vastaus on yleinen ja helppo: laskekaa glukosamiinin grammahinta. Ei siihen sen kummallisempaa tarvita. Sen jälkeen tietää, että onko tuote järkevä vai ei.

Tämä on asia, joka aina aiheessa lipsahtaa ihmisten mielestä: nyt kysytään onko Valion maito parempaa kuin Ingmannin maito, kun tarkoitus olisi kysyä, että kumpi maksaa vähemmän. Edes rasvan määrä ei liity mitenkään meijeriin.

Ihmiset luulevat, että mitä useampi ainesosa purkista löytyy, niin sitä parempi se olisi. Kun samoilta ihmisiltä kysyy kertooko ainesosien määrä kuivamuonissa sen hyvyydestä, niin nauretaan ja todetaan, että sinne on lisätty kaikkea turhaa. Kuivamuonan valmistajat valehtelevat lisäämiensä yrittien hyödyllisyydestä – ei kaunistella faktaa.

Saatte yhden kerran arvata miten asia toimii nivellisien kohdalla… aivan oikein, täysin samalla tavalla.

Niveltuotteiden kohdalla ns. monituotteiden markkinoinnissa (jota reseptiikka on hyvin vahvasti) vedotaan ihmisten ahneuteen. Nyt saa paaaaljon enemmän yhdestä annoksesta. Aidosti se tarkoittaa, että saa paaaaljon vähemmän, ja se sopii valmistajalle mainiosti, koska suurin osa niistä muista ovat halvempia tuotannossa.

Tai ne myyvät tuotteen, koska ihmiset eivät tiedä mikä on hyödyllistä. Eri asia hieman, mutta sama lopputulos.

Ostajat eivät hahmota grammaa. Tai teelusikkaa, jos se on helpompi hahmottaa mielessä. Kun meillä on teelusikallinen vaikuttavaa ainetta, niin lisääntyyko sen määrä, jos siihen teelusikalliseen lisätäänkin muita aineita? Aivan, se vähenee. Ja jotta saisi sen tarvittavan teelusikallisen sitä vaikuttavaa, niin monituotetta täytykin antaa desimitalla.

Siksi niitä kutsutaan jatkeaineiksi, usein asiallisella etuliitteellä turha. Ja jokainen tietää yksinkertaisella keittiömatematiikalla mitä se tarkoittaa purkin riittävyydelle.

Minulle on ollut aina mystistä miksi tämä on niin vaikea ymmärtää niin monille. Joskun buranan kohdalla ei ole mitään ongelmia tajuta, että 400 mg on vähemmän kuin 800 mg. Mutta kun aletaan puhumaan nivellisistä, niin jengi selittää silmät kirkkaina miten 100 mg on enemmän kuin 1000 mg.

Se johtunee siitä, että ei tiedetä mikä on se vaikuttava aine. Mutta tämä on helppo asia. Niitä on tasan kaksi:

  • glukosamiini, josta on vahvaa tutkimusnäyttöä koska se toimii, miten se toimii ja milloin se ei toimi
  • kondroitiinisulfaatti, josta on tutkimusviitteitä, että se saattaa toimia ja varsinkin glukosamiinin kanssa

Ja kun mietitään hintaa, hyötyä ja annostusta, niin ainoa mihin panostetaan, on glukosamiini.

Ne turhat jatkeaineet, joilla valmistajat laimentavat tuotetta ja nostavat hintaa, ovat:

  • MSM, joka ei tee yhtään mitään nivelissä, ei tee yhtään mitään kivulle ja tulehdukselle, eikä ole rikin saantitie
  • C-vitamiini, joka ei ole vitamiini koiralle eikä tee yhtään mitään nivelissä
  • kollageeni joka on suomeksi sidekudosta, rustoa, ja joka tekee jauhelihasta huonolaatuista, aiheuttaa koirilla närästystä ja on mukana aiheuttamassa hiivaa
  • ruusunmarja joka ei tee nivelille mitään ja ratsastaa ihmisten kuvitelmilla terveellisyydestä

Tämä on helppo muistaa. Jos aine on jotain muuta kuin glukosamiinia tai kondroitiinisulfaattia, niin se on turha ja vähentää glukosamiinin määrää.

Jos mukana on raaka-aineita, joita tituleerataan glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin lähteiksi, kuten simpukkaa, ravun kuorta ja sianrustoa, niin juoskaa äkkiä toiseen suuntaan – teitä ollaan kusettamassa kunnolla; jos et anna rahaa nigerialaiselle prinssille, niin et myöskään osta näitä.

Hyaluronihappo ja kalaöljy ovat hassuja tapauksia. Hyaluronihappo toimii jossain määrin, mutta vain injektoituna suoraan niveleen. Syötynä se ei imeydy, mutta syötävä laatu – joka on itseasiassa aivan eri tuote kuin injektoiva – on halpaa ja se myy nimenä. Plus nivelhoito on sille luvallinen terveysväite.

Se, että nivelvaikutus ei ole luvallinen mm. ruusunmarjan tai kollageenin kohdalla, sillai niinku lipsahtaa myyjien mielestä. Eikä Ruokavirastoa kiinnosta, koska aika menee koirien sinkkituotteiden torppaamiseen.

Kalaöljylle, ja omega-3 rasvahapoille EPA ja DHA saatiin (tai rakennettiin…) lievää näyttöä, että ne saattaisivat toimia lievissä oireilevassa nivelrikossa tulehdusta vähentävänä. on yllyttänyt kalaöljykauppiaita. Se, että näyttö on sitten käytännössä romahtanut, on sitten oma juttunsa.

Kannattaa myös muistaa, että omega-3 kapseleita tarvittaisiin nivelhommissa kourallinen joka päivä.

Litkut ja nesteet myyvät. Mikäs siinä, jos kova hinta vedestä ei haittaa. Onhan se paljon helpompaa puristaa pullosta mittakaulan kautta kuin ripottaa purkista teelusikall hiukan – jonkin mielestä. Kunhan ymmärretään, että litku on litku siksi, että siinä on paljon vettä – ei vaikuttavaa ainetta.

Joten kun ostatte, niin selvittäkää itsellenne kaksi asiaa:

  • paljonko koira tarvitsee (n. 40 mg/kgEP)
  • paljonko gramma glukosamiinia maksaa (20 senttiä ja yli on kallis, alle 10 senttiä halpa)
  • mikä on oman koiran kulutukselle järkevä ja helposti ostettava tuote

Katiskassa on arvosteluja muutamista merkeistä. Ne kannattaa vilkaista, koska samat asiat pätevät vastaaviin kilpaileviin tuotteisiinkin:

Ja kun näihin aiheisiin halutaan myös tuote-esimerkki, niin Sporttimekan myymä puhdas 100 % glukosamiinisulfaatti on markkinoiden edullisin. Ja tiettävästi tehokkain.

Varttikilon purkki maksaa alle kympin. Aina järkevä, varsinkin kun isoille koirille.

2 Likes

Jos haluaa koiralleen ns. monituotteen, niin markkinoilla on vain yksi järkevä tuote isommille koirille: Aviformin valmistama Suppleaze Gold. Hevosille tehty tuote, mutta eläinlajillahan ei ole asiassa mitään merkitystä - se kertoo vain mainonnan kohderyhmän.