MET ja sykerajat

MET on lyhenne sanoista metabolinen ekvivalentti eli aineenvaihdunnallinen vastaavuus. Se on yksikkö, jolla mitataan fyysisen aktiivisuuden kuormittavuutta – MET on ihan oikea yksikkö, ei joku kauppakeksintö. Tosin paljon vaikeampi hahmottaa kuin vaikka metri tai gramma (mutta ei lähellekään niin vaikeaa kuin magnetismin yksiköt…)

1 MET tarkoittaa levossa istuvan ihmisen hapen kulutusta, jossa vakiona käytetään 3,5 ml/kg. Koska mitään ei saada ilmaiseksi ilman työtä ja työhön vaaditaan energiaa, niin tuo tarkoittaa silloin 1 kcal/kg/h. Joten 60 kiloinen kuluttaa vaan istuskellessaan joutavana 60 kcal tunnissa – ja tuo määrä on 1 MET.

Tai käsitetasolla: MET kertoo energiankulutuksen ja siten rasituksen verrattuna lepotilaan.

Rasituksen taso taasen kulkee käsi kädessä sykkeen kanssa. Joku on joskus tehnyt MET;n ja sykkeen vastaavuuksista taulukon:

Kuormittavuus Esimerkiksi MET syke
Fyysinen passiivisuus Istuminen 1 – 2 50 – 70
Kevyt Hidas kävely 2 – 3 70 – 90
Kohtalainen Reipas kävely 3 – 6 90 – 120
Raskas Hölkkä 6 – 10 120 – 160
Erittäin raskas Juoksu >11 160 – 180

Taulukko pätee tietysti edes summittaisesti vasta silloin kun leposyke on 50 paikkeilla, Ainakin periaatteessa, sillä tietysti kyse on laajemmasta. Kun minulla on leposyke 90 - 100, niin tarkoittaako se silloin, että jo pelkkä ihmettely vastaisi energan kulutukseltaan reipasta kävelyä ja laihdun istuessani? Ei tarkoita, mutta tarkoittaa samalla – kovempi leposyke kuluttaa aineenvauhdunnan kautta enemmän.

Moiset ovat aina vertailuarvoja, eivät absoluuttisia kuten metri. Mutta silti on hyvä tietää mikä on MET, koska jokainen aktiivisuusohjelma käyttää niitä. Plus osa algoritmeista käyttää sitä sykkeen kautta arvatessaan paljonko treeni poltti kaloreita (nimenomaan arvatessaan, yksikään fitness- ja kuntoilupuolen kalorilaskuri ei kerro aitoa tilannetta).