Melatoniini rauhoittaa

Tarttee varmaan testata kerta tälläistä lupaa:

Painonvartija
Melatoniini on antanut jo viitteitä siitä, että siitä saattaisi olla apua tyypin II diabeteksen sekä hyperlipidemia, rasvan normaalia suurempi määrä veressä, hoidossa. Syytä ei kuitenkaan tiedetä. Yksi tekijä saattaa olla melatoniinin kyvyssä lisätä ruskean rasvan määrää ja aktivoida sitä (Jimenez-Aranda ym 20134). Ruskea rasvahan eroaa valkoisesta siinä, että valkoisen varastoidessa rasvaa, niin ruskea polttaa sitä energiaksi ja voi jopa sopivissa tilanteissa muuttua lihakseksi. Rotille annettiin 10 mg/kgEP melatoniinia, ja koska niiden aktiivisuus ei muuttunut, mutta rasvaa paloi, niin ainoa selitys oli melatoniinin termogeenisellä vaikutuksella. Tähän mennessä vastaavaa on saatu aikaiseksi, tosin aineenvaihdunnan nopeutta lisäämällä, käytännössä vain chilillä.

Minulla oli tuon kappaleen kanssa ongelmia jo silloin kun kirjoitin sen. Olen ollut pariin kertaan aikeissa poistaa sen, mutta jätin kuitenkin — koko juttu on kuitenkin tägätty korjattavaksi; jo yksistään sen takia, että aika on mennyt eteenpäin.

Mutta ruskea rasva ei lisää valkoisen rasvan polttamista energiaksi. Ruskea rasva polttaa itseään ja sen idea on eräällä tavalla muuttuminen muuksi muodoksi.

Kyllä, ruskea rasva on aineenvaihdunnallisesti paljon aktiivisempaa kuin vaikkapa viskeraalinen valkoinen rasva. Mutta silti kyse on eri asiasta.

Se mitä en ymmärrä on väite itsessään. Miten ruskean rasvan aktivituminen vaikuttaisi kakkostyypin diabetekseen ja insuliiniresistenssiin? Ei se ole koskaan ollut rasvaan liittyvä ongelma, vaikka ylipainon kanssa käsi kädessä kulkeekin. Tai miten ruskea rasva vaikuttaisi hyperlipidemiaan?

Eli jälleen liian hyvää ollakseen totta :roll_eyes:

Eikö 2 tyypin dm juuri ole oikeasti rasva-aineenvaihdunta sairaus? No moni normaalipainoinenkin sitä sairastaa ettei suoraan ole vaan ylipainoisten ongelma. Monella vahva sukurasite.

Ja jos ruskea rasva ns laihduttaa ja melatoniini sitä “tuottaisi” niin eihän maailmassa diabetestä olis ku kaikki vaan vetelis melatoniinia ja laihtuis :sweat_smile:
tälleen yksinkertaisesti ajatellen.

Kakkostyypin diabetes on energia-aineenvaihdunnan sairaus, jossa kudokset lakkaa reagoimasta jatkuvasti koholla olevaan insuliiniin — syntyy insuliiniresistenssi.

Rasva nostaa hitaammin insuliinia kuin sokerit, jotka vetävät sen heti tappiin. Joten jatkuva hiilareitten pupeltaminen altistaa kakkostyypin diabetekselle.

Kertauksena:

  • ykköstyypin diabeteksessä haima ei eritä insuliinia riittävästi, joten ollaan insuliinin puutoksessa
  • kakkostyypin diabeteksessa haima erittää insuliinia, mutta kudokset eivät enää reagoi siihen, joten ollaan insuliiniresistenssissä

Vanha sanonta, että sokeri ei aiheuta sokeritautia ei itseasiassa pidä sillai paikkaansa kakkostyypin kohdalla.

Se lihavuus tulee ensisijaisesti kuvioihin siinä, että on mahdotonta syödä sokereita jatkuvasti isoja määriä ilman, että lihoo. Mutta toki läskilläkin saa aikaiseksi läskiä — aika harvoin lihavuuden perussyy on kuitenkaan rasvan syömisessä.

Ruskeaa rasvaa on elimistössä perin vähän. Vaikka sitä poltettaisiin kuinka, niin edelleenkin se sisäelimet paketoiva, vatsaa roikottava ja reidet pulskistava valkoinen rasva on siellä.

1 Like