Matto versus luomu

Olen tästä jo parinkin kanssa ohimennen jutellut, mutta juoksumatto ei ole sama kuin luomukävely.

Nykyisellään pystyn kävelemään matolla vauhdilla 6 km/h kilometrin ja väkisin pari sataa metriä päälle. Vauhdilla 5,8 km/h jaksan kaksi kilometriä, luultavasti menisi kolmaskin, mutta en muista että olisin kokeillut.

Kun kähden hiekkatielle sauvojen kanssa, niin sellainen reipas kävelyvauhti ilman mäkirepimisiä menee 6,2 km/h ja matkaa kertyy 4 - 5 km. Jos päätän mennä lujaa, mutta repimättä ylämäkiä, niin 4 km taittuu vauhdilla 6,4 km/h. Ennätys yhden kilometrin matkalla on ollut 6,8 km/h ja sen yli en pääse.

Tai. Matolla vauhti 11 min/km on todella raskas. Kun taaperran tiellä, niin 10 min/km saa miettimään josko pitäisi lisätä tahtia.

Mistä tuo ero johtuu?

Toki matolla vauhti on koko ajan tasainen ja tiellä kilometriajat ovat toteutuneita, ja pitää sisällään hieman lujempaa ja hitaampaa vauhtia – tasaisen nopeuden pitäminen on aika mahdotonta, ainakin minulle, mutta ei siinä suuria heittoja ole. Lisäksi tiellä saa sauvoista apua, mutta noinkohan nekään niin paljon apua tuovat ja periaatteessa pitäisi kroppatasolla väsyttää einen enemmän, koska kädetkin tekevät työtä.

Yhden selityksen mukaan kyse on juoksumaton heikosta moottorista ja kulahtaneesta matosta. Silloin kävelyn juoksuun verrattuna suurempi vastus moottorille tarkoittaa sitä, että voimaa käytetään myös taaksepäin, eräällä tavalla maton työntämiseen ja moottorin avittamiseen.

Saattaisi pitää paikkaansakin, koska matolla etureidet reagoi enemmän kuin luomuna.

Aluksi muuten luulin. että kello valehtelee minuutit ja vauhdit, mutta tarkistin se kartalta ja liikkumisajan mukaan ja ne pitääkin itseasiassa aika hyvin paikkaansa. Eli matto saattaakin valehdella, vaikka uskoin moottorin selviävän noin simppelistä asiasta kuin kierroslaskusta.

Tuntuu siltä, että juoksumatolla itseasiassa matkaa ei lasketakaan moottorin pyörimisestä, vaan typerällä ja aivokuolleella logiikalla. Kun vauhdiksi säädetään X km/h, niin näyttö sitten pyörittää metrejä sen mukaan pyörii matto tai ei. Kello itseasiassa vahvistaa tuon, sillä jos olen mennyt matolla hieman palauttavampaa mutta hien nostavaa vauhtia 5,5 km/h, niin kello huutelee vauhdiksi 5,4 tai 5,3.

Joten muunnostaulukko lienee, että jos puhun matolla vauhdista 5,5 km/h, niin se olisi aidompana kävelyvauhtina 6 km/h.

Ärsyttävää.

Tein aamulla ulkolenkin, ilman sauvoja tällä kertaa. Ihan vaan kokeillakseni miten pelkkien jalkojen käyttö vaikuttaa :upside_down_face:

Ihmetellään taas sykettä:

kuva

Tällä kertaa tipahtamiset matalalle sykkeellä eivät olleet kellon kiukuttelua. Ensimmäinen oli juttelutuokio naapurin kanssa, joka ihmetteli kävelyreissujani. Pohti pitäisiköhän hänenkin alkaa.

Loput warm upit ovat rullaamisia mäkiä alas - kyllä, me asumme mäkisellä alueella.

Kuvaaja ei ole vertailukelpoinen edellisen kävelyn kanssa, koska tässä ei ole mitään juoksumäkiä. Siksi niitä ei paljoa kannata laittaa rinnakkain. Kunhan pyrin pitämään tasaista vauhtia. Sekin on yllättävän raskasta, Omalla tavallaan raskaampaa kuin kiihdytys nousuihin. Johtuu varmaan siitä, että kiihdytyksessä askelpituus lyhenee — tai sitten se oli vaan sattumaa.

Lisäksi tässä menin tunnin ja 6 km, kun edellinen oli 50 min ja 4,8 km. Tuo käyrien lopun alppikopio tulee siitä, että kävelin ohi talon eri suuntaan kuin yleensä ja sillä suunnalla mäet ovat erilaisia.

Kilometriajoissa vauhdikkain oli 9:06/km ja hitain 9:28/km - okei, se eka kilsa taittui 10:22 minuutissa, mutta siinä jäin juoruamaan, niin sitä ei lasketa.

Jos verrataan päivää aikaisemmin, niin sauvoilla nopein kilometrisplitti oli 9:22 min - mutta vertailu on vähän huono, koska pysähdyin pariin otteeseen säätämään kelloa ja sitten niiden kahden juoksupätkän takia menin hetken aikaa hitaammin.

Mutta ei noissa suurta eroa ole. Sykkeet näyttäisi pysyvän helpommin ylhäällä sauvojen kanssa. Ja kulku on suoraan sanottuna paljon mukavampaa.

Kävelin äsken iltaverryttelynä 3 km matolla, josta ensimmäiset kaksi oli nopeudella 5,8 km/h - ensimmäinen kilometri 10:12 minuuttiin ja toinen 10:06 minuuttiin.

Joten on maton nopeudet oikein sittenkin — mutta matto on tolkuttomasti paljon raskaampi kävellä.