Matala perustason kortisoli

Onko kokemusta mikä voisi laskea perustason kortisoli liian alas. Ensimmäisissä labroissa perustason kortisoli 15.7(viitearvot 24.8-124.2), tämän pohjalta varattiin aika lääkärin suosituksesta ACTH-stimulaatioon, jossa 0-näyte 19.00(viitearvot 10-100) ja 1-näyte 356(viitearvot 200-600). Eli tuo ensimmäinen näyte oli viitearvoissa, mutta ala-rajoilla. Mikä koiralla voi aiheuttaa tämän? Kyseessä reilu 1-vuotias uros.

Jos koira ei ole saanut kortisonia, niin yleisimmät syyt ovat

  • iltapäivällä tai illalla otettu näyte
  • stressi, pelko tai kiihtymys
  • rasitus

Ei ole saanut kortisonia.

Kuinka pitkäaikaisesta stressistä täytyy olla kysymys? Koiralta otettiin ekat labrat inkongruenssileikkauksen yhteydessä. Itse epäilen tassujen aiheuttaneen kipua mahdollisesti vaikkei sitä suuremmin ole oireillut(ei ontumista). Ainoan minkä tulkitsen kivuksi, niin vältteli etutassuihin koskemista, johon lääkärit totesivat vain että ”jos ei tykkää”. Lisäksi nuoli aiemmin tassujaan, jonka lääkäri totesivat allergiaksi ja saman tien eliminaatiodiettinappulaaa(itse epäilen tämän olleen kipu)… Voisko tällainen pitkäaikainen mahdollinen kipukäytös vaikuttaa?

Voi.

Mutta akuutti yleensä merkityksellisempi on. Sen takia ihmisiltäkään sitä mitata heti. Kortisoli kuuluu stressihormoneihin ja reagoi yhtenä välittömästi esim. pelkoon. Tai aggreen.

Mutta vuorokausirytmi oleellisempi on.

No, omalta koiralta otettiin, kun se oli tosi stressaantunut useiden elänlääkärikäyntien vuoksi. Ei ihme, että tuli lievästi matala tulos.Kertoispa ellät noiden vaikutuksesta. ei ollut addison

2 Likes