Maksa vai ADE

1 Like

Eräs mietittävä asia, josta on kovn vähän asiaa Katiskassa, on ylipäätään maksan annostus. Se lasketaan aina A-vitamiinin kautta kauttamaan koiran perussaanti. Sinänsä aivan oikein, koska silloin noudatetaan sääntöä huomioida annostuksessa merkittävin ravintoaine merkityksessä myrkytysriski.

Mutta siinä sorrutaan aivan samaan perusvirheeseen, jonka tein laskiessani annettavan maksan määrän: se keskittyy vain ja ainoastaan A-vitamiiniin sekä vain ja ainoastaan perussaantiin.

Koiran on kuitenkin vaikea, jopa mahdotonta, saada A-vitamiinimyrkytyst√§ ‚Äď ainakaan maksasta, ADE-liuoksilla voi periaatteessa onnistuakin.

Asiaa pitääkin katsoa toisin:

  • onko tarve riitt√§v√§ vai onko syyt√§ antaa enemm√§n A-vitamiinia
  • saadaanko maksasta jotain muuta, joka perustelee tarveperusteisessa suunnittelussa maksan suuremman annostelun ja silloin my√∂s A-vitamiinin yliannostuksen

Vastaus on einen mielipide- ja näkemysriippuvainen. Minusta tarve on alimitoitettu ja maksaa pitäisi antaa enemmän jo pelkästään A-vitamiimin takia, jolloin katetaan toinenkin pointti ja saadaan kaikkea muutakin enemmän.

Minulla on taas deja v√ļ tunne‚Ķ olen taatusti selitt√§nyt asiasta ennenkin Katiskan yhteyksiss√§, mutta en vaan muista miss√§. Jossain podcastiss√§ vai ensimm√§isess√§ foorumiyritelm√§ss√§? No, ei merkitytst√§ ja kerta kiellon p√§√§lle.

Puhelinasiakkaat törmäävät aiheeseen annostelu todella usein. Selitän aivan toisia määriä kuin mitä Katiskan jutuissa tai FB-ryhmissä. Jotkut ovat jopa huomanneet, että päiväsuositukseni ylittää aika reippaasti lasketun 1,5 g/kgEP/vk.

Tuo johtuu kahdesta:

  • asiakkaan koiralla on joku ongelma, jossa s√§√§nn√∂t ovat erilaiset kuin ns. normiruokinnassa
  • pystyn selitt√§m√§√§n henkil√∂lle suoraan miksi s√§√§nt√∂√§ rikotaan

Kun en minä voi ihan kaikkea julkisesti avata. Ei sillä ole mitään tekemistä tiedon panttaamisen kanssa, vaan syy on vielä masentavampi: en luota suurimman osan ihmisten kykyyn arvioida mikä vaihtoehto monista eri annostavoistaon juuri sille koiralle sopiva. Jos antaa liikaa vaihtoehtoja, niin se on kuin antaisi liikaa köyttä johin hirttää itsensä. Toinen puoli tekee väärät asiat ja toinen puoli jättää tekemättä, koska vaihtoehtoja on liikaa.

Tässä on ihan sama kuin myynnin alkeissa: anna asiakkaalle aina kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on niin mahdoton /(yleensä hinnassa), että se toinen, myyjän haluama, muuttuu houkuttelevaksi :slight_smile:

2 Likes