Makaronia koiralle?

Jonnap
#Chatti

Aloin siis ihan miettimään kun aina puhutaan riisistä, kaurasta, vehnästä ym eriteltynä, mutta kukaan ei koskaan sano antavansa koiralle makaronia (=vehnää) että mahtaako sitä kukaan antaa ja olisko se edes hyvä kuidun lähde? Makaronin hintaa en tällä hetkellä tiedä (mikä on todella harvinaista) koska meidän talouden kaksi aikuista ei sitä pahemmin nykyään enää syödä, mutta joskus ollut ainakin ihan edukasta.

Silloin kun vuodet alkoivat 19-jotain, niin makaronia käytettiin paljonkin. Mutta silloin sillä laskettiin ruokinnan kuluja. Ostettiin halvalla megasäkkejä ns. lattialta lakaistua ja jatkettiin sillä kuivamuonaa — tai ostettiin leipomossta kuivaa leipää samaan tarkoitukseen.

Kai joku sitä käytti sellaisessa, jota tänään kutsutaan raakaruokinnaksi — mutta siihen maailmanaikaan pelkällä lihalla ruokkiminen oli ihan tolkuttoman harvinaista.

Ja kun lihaa käytettiin, niin se oli akselia naudan kurkunpäät ja mahalaukku.

Sitten halpaa makaronia ei enää saanut eikä leipää. Samaan aikaan barf oli voimiensa tunnossa ja syyllisti kaiken muun paitsi lihaisat luut. Kuivamuonamaailma oli myös mullistuksessa ja elettiin sellaisen markkinoinnin aikaa, jolloin mikä tahansa kuivamuonaan sotkettu rikkoi ylimaallisen tasapainon — Mastery oli yksi merkki, joka ratsasti tuolla todella aktiivisesti, koska 50/50-ruokinta oli tulossa julkisemmin tunnetuksi. Taitaa olla tuo sapuskamerkki jo mennyt nurin.

Samaan syssyyn sitten alettiin jauhamaan allergioista, ja valokeilaan otettiin vehnä. Siitä on aiheutunut koiramaailmaan niin vahva henkinen trauma, että taitaa olla vaikeaa löytää nykyään sellaista, joka julkisesti suostuu myöntämään pastan, makaronin tai edes hiilihydraatin käytön.

Jostain syystä perunaa ei ole kuitenkaan stigmatisoitu niin pahasti. Johtuu varmaan perunan vahvasta asemasta suomalaisessa ruokavaliossa, ja että kuivamuonat eivät halua tarkoituksella kampittaa itseään :man_facepalming:

Makaronissa on vain yksi vika. Se on tolkuttoman ravintoköyhää. Se ei anna mitään muuta kuin hiilihydraattia.

Mielenkiintoista sinällään, että se on siitä huolimatta parempi kokonaisuutena kuin peruna. Mutta on sosiaalisesti hyväksyttävämpää antaa koiralle perunamuusia kuin italiaanojen sapuskoja, joita persaukiset opiskelijat syövät.

Makaroni, tai pasta, on aika surkea kuidunlähde. Jopa silloin kun se on kuiturikasta tai kokojyvää. Kuitukäsitys tulee mainonnasta ja on itseasiassa samankaltainen vedätys kuin omega-3 kananmunat tai Valion maitomainokset.

Mutta jos koiralle tarvitaan energialisää, tai jopa vähentää energiansaantia laihduttavilla, niin ei makaroni huono vaihtoehto ole.

Se saattaa kylläkin löystyttää vatsaa. Ummetuksessa tietysti se olisi jopa haluttavaa.

1 Like

Tämä lause laittaa harkitsemaan uudestaan makaronin testaamista edes :grimacing:

Ei se eroa muista helposti sulavista hiilarilähteistä. Johtunee paksusuolen bakteereista. Tai sitten ihan vaan vedestä.

2 Likes

Niin ja eihän sitä kerralla pussillista tarvii sille keittää ja antaa :face_with_hand_over_mouth:

1 Like

No, minä nostan käteni ylös :raising_hand_woman:.
Kun teen makaroonilaatikkoa niin en viitsi tehdä pientä annosta, kun samalla vaivalla ja ajalla tulee isompi määrä.
Näin ollen koirat saa makaroonilaatikkoa.
Sitä sitten syödään pari päivää.

2 Likes

Ja ilmeisesti ihan hyvin voivat ja jaksavat?

1 Like

Joo :joy:. Oikeasti ne rakastaa sitä.

Eihän ne tosin jokapäivä syö makaroonia kuten en minäkään, mutta ei ne kyllä tuosta parin perättäisen päivän makaroonilaatikon syömisestä sairastukkaan tai mene rikki.
Syö kyllä kaupan maksalaatikkoakin.

Meillä mennään aikalailla 50/50 mallilla.
Lihat ja kalat on kaupasta niitä -60% tai sitten muita tarjoustuotteita. Metsästyksen ja kalastuksen tuotteita tai muuten lopetettuja (hevoset/kanat/lampaat jne).

Meillä tykätään myös maksalaatikosta mutta ei sitäkään nyt joka päivä syödä. Voishan sitä makaronia testata, ei vaikutusta tiiä jollei testaa. Antaa tälle herralöysävatsalle vaan vähemmän :sweat_smile:

Meillä syödään myös 50/50, lihat haen kennelrehulla tai M&M (harvemmin, yleensä jos KR loppu). Meillä lähikaupassa ei kauheasti noita tarjoustuotteita oo ja ne mitä on niin menee melkein omaan mahaan :grin:

Mutta toi metsästys/kalastus on kyllä huippua, meillä ei siihenkään mahdollisuutta.

1 Like

Teetkö saman laatikon itelle sekä koirille?
Mausteita vaan mietin kotiruuassa, ei niistä taida haittaa olla jos ei ole kovin vahvaksi maustettua ruokaa.

Tuli nimittäin mieleen kun meillä tän yhden kanssa tää ruokintapäiväkirja-homma menossa ja kippoon laitettu koiranruoka ei kelpaa niin sama se vaikka heittäisin sille meiltä jääneet ruuat. En oo siis aiemmin koskaan antanu vaikkapa pottua ja nakkisoosia :grin:

1 Like

Juu, samaa menee.
Mulla on niin simppeliä makaroonilaatikkoa, että siihen tulee makaroonia, naudanjauhelihaa, kanamunia, maitoa, juustoraastetta (emmental), suolaa ja valkopippuria.
Makaroonit keitän yleensä lihaliemessä.
Eli ei mitään järin maustettua ole, mutta kyllä noille uppoaa, eikä ne siitä miksikään ole menneet.

Ei se nyt ehkä mitään ideaalia ruokaa ole koiralle enkä sitä nyt joka päivä syötä.
Mutta menee sinne niiden kippoon puurotkin kun itelle keitän. Tosin silloin joukkoon menee myös lihaakin.

1 Like

No mulla tossa ajatuksena saada koira edes jotain syömään. Ja siitä sitten lähteä koiran omiin ruokiin. Nyt yritetään kyllä ensin saada pienillä annoksilla sitä nälkää esille.
Haasteellinen pikku turri ollu koko ikänsä :woman_facepalming:

1 Like

Mulla on toi toinen sellanen etten ikinä tiedä huvittaako syödä vai ei.
Jossain vaiheessa olin itse aika hermona kun toinen saattoi olla kolmekin päivää syömättä, sitten söi yhden kerran ja taas pari päivää syömättä.
Kuitenkin touhuaa pirteänä eikä oireile mistään ruuista mitenkään niin en tuolle mitään voi :woman_shrugging:.
Hoikkahan se on, mutta ei muuta.

Samanlainen tää meilläkin. Nyt oon ottanu kovat keinot käyttöön: yritän olla välittämättä :sweat_smile: