Madotus rokotuksiin

Melkein joka paikassa sanotaan, että koirien sisäloistartunnat ovat melko harvinaisia. Katiskassa kuitenkin kerrotaan, että periaatteessa kaikilla koirilla on matoja, eikä niitä edes täysin voi saada pois. Onko tuo tieto sitten jotenkin yksinkertaistettu muualla, eli kun sanotaan että tartunnat on harvinaisia niin tarkoitetaankin, että ongelmia aiheuttavat/häätöä tarvitsevat tapaukset ovat harvinaisia?

Evidensian sivuilla sanotaan näin: Sisäloiset ovat harvinaisia ja ainoastaan kuudella prosentilla suomalaisista koirista on sisäloisia.

Tuon harvinaisuus perustuu muutamaan tutkimukseen, jossa nipulta koiria oli otettu yksi ulostenäyte ja siitä sitten laskettiin prosentit.

Tosin siinä ohitettiin kokonaan koirien häätöhistoria ja että näytteet pitäisi ottaa kolmena päivänä. Joten aidosti tutkimukset eivät kerro koirien suolinkaismääristä, vaan ulostetutkimusten luotettavuudesta… mutta koska moinen ei tullut mieleen eikä hooveriin, niin muutaman tyypin olettamus ja johtopäätös sitten muuttui tutkituksi faktaksi.

Käytän mielelläni esimerkkinä yhtä meidän avattua koiraa, vaikka se onkin vain yksittäistapaus.

Koira oli madotettu viikkoa aiemmin ja samalla tehty ulostetutkimus ja puhtaaksi todettu. Koira kuoli vatsalaukun kiertymään ja lähti avaukseen. Yksi huomio oli, että koiralla oli elinvoimainen suolinkaistartunta.

1 Like