Maailmanmeno ja hevosten pito

Meiltä lähti hevoset joku aika sitten. Ovat nykyään samalla tallilla Kuopion suunnalla. Ruuna on alkanut opetella ratsastuksen alkeita ja on seurana ja pomona vuotiselle oriille. Tammalle muistutettiin, että selästä voidaan pyytää kaikkia kolmea askellajia — osasihan se ne. Joten nyt ovat isommassa laumassa ja töissä.

Meillä on hieman hankaluuksia maastojen kanssa, eikä rahaa tehdä omaa ratsastuskenttää. Joten hevosten rooli on viimeiset kolme vuotta ollut muuttaa heinää paskaksi. Ja syödä tietysti laidunta lyhyeksi, kun ei sillä maalla muutakaan tehtävää ole ollut kuin kasvaa ruohoa.

Hevosten myymistä on pyöritelty jo pari vuotta. Nyt se realisoitui dieselin hintaan. Heinää olisi saanut, se ei ollut ongelma. Mutta ei kotinurkilta, sillä vaikka tämän vuoden heinä oli laadullisesti ihan hyvää, niin kilomäärät jäivät vajaaksi kuivan kesän takia. Eikä ylivuotistakaan ole markkinoilla, koska edelliset vuodet olivat joko katovuosia tai muuten vaan huonoja. Lehmä- ja sonnimiehet ovat ostaneet täällä kaiken.

Meillä olisi rahdin kallistumisen takia heinän hinta noussut 30 prosenttia.

Silti mietittiin, että se olisi maksukyvyn rajoissa. Mutta Minnan hevosiahan ne ovat, ja hänellä on työt ja asema muuttunut sen verran, että 40 tunnin työviikko ei aina riitä. Ja kun edelleenkään ei ole oikein maastoja ratsastaa, edes sitä vähää aikaa mitä talvisaikaan valoa riittää.

Joten ne myytiin. Koska hinta oli oikea, niin ne olisi saanut myytyä samana päivänä. Mutta koska etsittiin sopivaa huushollia, niin myynti venähti viikkoon.

Meillä on muuten poikkeuksellisen hyvä onnistumisprosentti aikuisten myynnissä, oli kyse sitten hevosista tai koirista. Ei siihen muuta tarvita kuin hieman kokemusta, ripaus ihmistuntemusta ja että ei ole pakkomyymässä. Sekin tietysti auttaa, että ei aikuisten kauppaa ihan joka vuosi edes tehdä.

Nyt sitten selvisi, että päätös oli oikea. Heinää olisikin saanut, mutta Suomesta alkaa olla kuivikkeet loppu. Kutteria ei meinaa saada mistään, hamppua ei ole saanut enää aikoihin, nautamiehet on ostaneet kaiken oljen ja turpeen käyttö seisahtui — turvetta on kuitenkin vielä saatavilla (oikeasti, kaivetaan tuhat vuotta vanhoja soita auki, että saadaan hevosille peti, joka likastaa ja jäätyy).

Joten ruokaa olisi saatu hevosille, mutta talli olisikin mennyt vaikeaksi. Plus että näen lähes painajaisia tästä kuivuudesta. En ole uskaltanut edes käydä vilkaisemassa kaivon tilannetta, mutta meillä on sellaiset luonnonlähteet, jotka eivät koskaan kuivu, nyt kuivia. Me pärjättäisiin vähemmälläkin vedellä, mutta hevoset ei.

Kutterin puute johtuu kahdesta syystä. Hieman virolaisista ja paljon nykytilanteesta.

Virolaiset ennakoivat ja ostivat kutteria Suomesta. Tolkuttoman isoja lavallisia ja eriä tukkuhintaan, useimmiten Hirnua. Nyt he pakkaavat ne uudelleen pienemmille lavoille ja myyvät takaisin Suomeen.

Taloudellinen hyöty tulee osaksi ALV-käytännöstä. Eli hieman samaa kuin miksi joku XXL tai Gigantti myy verkkokauppatuotteensa Ruotsista tai miksi suomalaiset kunstantajat postittivat aikakauslehdet Norjasta. Osaksi se tulee tukku- ja vähittäishinnan eroista. Osaksi, että rahtaavat Hirnua Suomeen kevyemmällä kalustolla. Loppu tulee sitten kasvavan kysynnän myötä kohonneista hinnoista.

Olen ennenkin sanonut ja sanon taas. Näkyy se, että virolaiset olivat hansakauppiaita siihen aikaan kun meillä metsästettiin oravia ja kaskettiin naurispeltoja. Suomi on aina ollut Euroopan Kongo — alkutuotantoa ja halpaa työvoimaa. Siksi täällä ei saada edes turkiskauppaa alas, koska 200 yrittäjää ja raaka-ainetuotanto. Muuallahan niiden turkisten jatkojalostus tehdään.

Suomen kannattaisi ottaa monestakin asiasta mallia Viron suunnalta. Muustakin kuin vain sähköisestä yhteiskunnasta. Mutta hei, onhan meillä MTK ja Apotti. Ja kunnalliset kompostitarkastajat.

Suurin syy kutterin loppumiseen johtuu kuitenkin Venäjästä. Suomessa myydään lämmityspellettiä yli tuotannon, koska energia on niin kallista. Joten sekin sahanpuru, joka ennen paalattiin kuivikkeeksi, menee nyt pelletiksi ja talojen lämmitykseen.

Minusta tuntuu vahvasti tällä hetkellä siltä, että hevoset myytiin aivan viime hetkellä. Kun me emme ole ainoita hevosista luopuneita. Vastaavia tarinoita kuuluu joka puolelta enenevissä määrin. Eikä kyse ole pelkästään meidän kaltaisista pienistä kotitalleista, vaan isojakin toimijoita on lyönyt pillit pussiin.

Koirat. Tämä tulee muuten näkymään viiveellä koirien ruokinnassa. Oma veikkaus on, että aikajaksolla 3 - 5 vuotta hevosen lihalla syöttäneiden on syytä etsiä uusi tapa ruokkia koiriaan. Nyt jo liha on loppu kesällä, ja jatkossa teuraaksi tulevien määrä romahtaa entisestään, joten saantivarmuutta ei todellakaan tule olemaan.

Ja aika pitkälle kaikki vain siksi, että Putin on täydellinen kusipää.

Maailmahan muuttuu, koko ajan joka suuntaan. Kuten hevoset noutanut transportteri totesi, että jos joskus mieli muuttuu, niin meillähän on talli valmiina ja laitumet vieressä. Senkus ostaa uudet.

Se hevoskuljettaja oli mukava mies, ja osasi työnsä lastauksessa. Tosin meidän hevosten lastaaminen ei muutenkaan ole suurempi urakka. Tamma osaa ja tietää, ja ruunaa ei hetkauta mikään.

Hänellä oli kamera hevosten puolella. Ne eivät maksa enää nykyään mitään, enkä ymmärrä miten joku voisi ylipäätään kuljettaa eläimiä ilman kameravalvontaa. Mutta mukava ekstra oli se, että hän lähetti matkalta kaksi kertaa videoklipin miten hevoset matkustivat.

Tuosta ei ole vaivaa ja huomioi niin myyjän kuin ostajankin. Kaunis ele, jolla saa taattua sen, että palveluita käytetään toistekin.

Laitetaan kuva vain siksi, että saan artkkelikuvan linkitettyä juttuun:

kuva

Tuo kevytaita ei ole laitumien aita. Ruunanperhana tuli langoista läpi alueelle, jossa sillä ei olisi asiaa ja tuli tamman kanssa hengailemaan pyöröaitauksen viereen.

2 Likes

Ihan meinas kyynel tirahtaa tekstiä lukiessa :cry:
Mutta mä olenki itkupilli.

Ööh, miksi?

No esim mukava kuljettaja, ihan kamerat ja kaikki siellä sisällä turvana.
Mä itken välillä mitä ihmeellisempiä asioita :see_no_evil:

2 Likes

Kyllä tuohon lääkkeet löytyy. 15 milliä pameja huuhdeltuna alas hyvällä viskillä.

Ei viitti, ei vois töihin mennä ollenkaan :sweat_smile:

Kyllä minuakin itketti tuo juttu.
Ihan kaikki siinä.
Siis minähän itken ihan kaikista asioista.
Ja toiseksi juuri keväällä laskin toisen omista hevosistani vihreämmille laitumille ja nyt on enää jäljellä tuo pikku ukko.

1 Like

Miltä se nyt tuntuu, kun hevosia ei ole? Miten Minna voi?

Eihän sillä mitään ole. Menee taas sunnuntaina ratsastamaan. Minun elämäni helpottui, koska minä suurimman osan jokapäiväisistä rutiineista tein. Toki talvella tallit siivottiin kahteen pekkaan, jos sillä ei ollut ilta- tai yövuoroa. Mutta minulla oli sitten muut.

1 Like

Hassua miten tiukassa tavat ovat. Edelleenkin kun tulee ulos, niin silmät hakee, että missä hemmetissä kavioeläimet ovat ja ovathan ne edelleen lankojen oikealla puolella.

4 Likes