Lohen tutkimukset ja KoiraNet

Lohen perimä- ja geneettisissä tutkimuksissa on käytetty sukutaulutietojen hankkimiseen Kennelliiton KoiraNet-kantaa. Ilmaiseksi.

Ihmettelin yli vuosi sitten, että miten Kennelliitto on antanut vapaan käyttöoikeuden – ottaen huomioon, että Kennelliiton muu toiminta on vahvasti liiketalouspohjalla voittoa rakentaen (se siitä aatteellisuudesta, mutta se on oma juttunsa).

Lohen tutkimustoiminta on nimittäin hieman ongelmallista. Tai voisi olla.

He tekevät tärkeää perustutkimusta, jonka tähtäin on kylläkin humaanipuolen sovelluksissa, mutta toki koiratkin hyötyvät samalla. Tuo on se tieteellisesti ja akateemisesti arvokas osa.

Kyseenalaisuus tulee siitä, että Lohi itseasiassa kerää materiaalia omaan yksityiseen liiketoimintaansa. Eli saadaan rahoitusta julkishallinnon korkeakouluun, että saadaan Yliopiston resursseilla tehtyä yksityistä liiketoimintaa.

Nyt Kennelliitto on lopettanut tukemisen ja haluaa oman siivunsa. Aika näyttää millaiseen neuvottelutulokseen pääsevät, mutta – ja tämä on tärkeä ymmärtää – asia ei liity mitenkään meihin koiranomistajiin ja -jalostajiin. Se on puhtaasti kahden yrityspuolella toimivan yrityksen keskinäinen taloudellinen kysymys. Nimittäin nyt on jo näkyvissä väitteitä, että Kennelliitto vaikeuttaa tutkimustoimintaa.

Saattaa vaikeuttaakin, mutta Lohi joutuu maksamaan kaikesta muustakin.

Femma vetoa, että Lohen porukalla on jo botti, joka hakee KoiraNetistä tarvittavat sukutiedot siltä osin kuin niitä ei vielä ole.

Toisaalta – ei siinä, että akateeminen maailma palvelee yhteiskunnan varoilla yksityistä yritysmaailmaa ole mikään uusi juttu. Sama tehtiin vaikka härkisten ja muiden kohdalla – niissä yhteiskunnan maksama tuotekehittely oli vaan vielä räikempää. Mutta Nokiahan käytti täysin räikeästi korkeakouluja hyväkseen ja vielä niin, että monet julkisrahoituksella tehnyt tutkimukset, selvitykset ja innovaatiot leimattiin salaisiksi ja vain Nokian käyttöön.

Kyllä, Nokia maksoi niistä – mutta ei lähellekään markkinahintaa.

Nyt kun Koirien geenitutkimus aloitti neuvottelupaineen lisäämisen Kennelliiton suuntaan tullessaan julkisuuteen jo kesän alussa katkenneesta sopimuksesta, niin eivätköhän nuo jonkun sopimuksen löudä ja palataan takaisin akselille business as usual.

Ja kun ei ole etukäteen perillä aiheesta, menee hyvä tovi pohtiessa, miksi Kennelliitto kerää dataa lohen (kala) geeneistä :joy: