Lisäravinteet ja kolestyramiini

Miten lisäravinteiden ottaminen, jos aterioita on päivässä kaksi, joista sen suuremman yhteydessä pohjalle on otettava kolestyramiini? Tiedän itse jonkin verran mihin kaikkeen vaikuttaa, mutta kiinnostaa mitä olette muut mieltä. Tutkimuksia aiheesta löytyy, mutta virallisiin ohjeisiin ei ole kirjattu paljoakaan.

En osaa vastata sun kysymykseen mutta onko kolesterolilääke? Nopealla googlauksella näin ymmärsin.

Itsellä nimittäin kolesterolilääke mutta otan sen iltaisin eikä ole mitään sanottu muista lääkkeistä tai ravintolisistä.
Mutta niinkuin aina, moneen vaivaan on 100 eri valmistetta ja jokaisessa oma ohjeistuksensa.

On se alunperin, mutta käytetään sappihappoja sitomaan tapauksissa, joissa sille on tarvetta, eli esim. niiden takaisinimeytyminen ei toimi ollenkaan tai osittain. Kyseessä on jonkin sortin kasvinosa, joka imee ne sapet ja sitten siinä ohessa vähän sitä sun tätä muutakin.

Tiedän mihin vaikuttaa noin pääpiirteittäin, mutta kiinnostaa muiden mielipide omien johtopäätöstenne perusteella. Lääkäri(e)n mielipide on kovinkin vähättelevä, vaikka muissa maissa sen käyttäjille määrätään säännöllisiä ravintoainemittauksia.

Se on kolesterolilääke juurikin siksi, että se sitoo sappisuoloja. Lyhyesti. Maksan kautta veren kolesterolista rakennetaan sapposuolot, jotka siirretään sappirakon kautta suolistoon kuljettamaan rasvaa elimistöön. Osa sappisuoloista hukataan matkalla ja ne korvataan sitten valmistamalla kolesterolista lisää sappisuoloja.

Jos sappisuolot hukataankin ulosteen mukana, kuten yleensä kun korkeassa kolesterolissa käsketään rasvan vähentämisen lisäksi syödä enemmän kasviksia tai otetaan kolestyramiinia, niin sappisuoloja joudutaankin valmistamaan normaalia enemmän. Ja se tehtiin kolesterolista, jolloin kolesteroli vähenee.

Se mitä niin kuitu kuin kolestyramiini aidosti tekee, on sitoa rasvaa itseensä ja estää tai vähentää sen imeytymistä. Ja koska rasva siirretään sappisuolojen avulla, niin sappisuolotkaan eivät pääse takaisin kiertoon. Ollaan tismalleen siinä miksi esimerkiksi koirilla kuidun määrä ei saisi ylittää 5 % kuiva-aineesta.

Joten ensimmäiseksi sotketaan kaikkien niiden vitamiinien imeytyminen, jotka tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen: vanhat tutut A-vitamiini, D-vitamiini, K-vitamiini ja E-vitamiini.

Siinä ohessa sitten sotketaan määrättyjen mineraalien imeytyminen, kuten kalsium, sinkki, rauta ja kupari.

Nyt sitten tiedetään miksi kolestyramiinin ( ja muidenkin, joissa pelataan sappisuolojen imeytymisen estämisessä) tehdään määrättyjä verikokeita ravintoaineiden suhteen.

Sitten se aikataulutus.

Aidosti suolistossa on koko ajan rasvaa, ja osa siitä imeytytetään. Joten noiden vitamiinien ja mineraalien puutos siksi, että otetaan kolestyramiinia, on enemmänkin uhkakuva kuin uhka. Siksi maksaa voidaan syödä aterialla pelkän salaatin kanssa, ja silti A-vitamiini saadaan. Sama juttu D-vitamiinin kanssa. Se, että noista kuitenkin tulee vajaasaantia hieman herkemmin kolesterolihoidon kanssa kuin ilman, johtuu käytännössä ihan ravinnosta. Otetaan D-vitamiinia THL:n suositusten mukaan, koska ollaan ravintoterapeutilla ja A-vitamiinikin aidosti tarkoittaa beeta-karoteenia, jota sitäkin syödään usein liian vähän. Ja kalsiun kuin rautakin tulee nokkosesta tai pinaatista, joissa on selvä ongelma niin määrissä kun sulavuudessa.

Joten… on oikeastaan ihan sama ottaako lisät erikseen vai yhdessä kolestyramiinin kanssa. Mutta jos haluaa olla huolellinen, niin sitten ottaa erikseen. Tässä vaan tulee vastaan ihmisen ruuansulatuksen hitaus — eroa pitäisi olla tunteja, tai muutoin ollaan vastaavassa näennäisvarovaisuudessa kuin vaikkapa koirilla kahden tunnin tauossa liikkumisessa syömisen jälkeen.

Se ei siis kohdallani ole kolesterolin vuoksi käytössä lainkaan, vaan estämään sappihapporipulia, joka ilman lääkettä tyhjentää suolen ja juuri syödyn ruuan 20-40 min syömisen jälkeen. Tätä oireilua oli hoitamattomana 12 vuotta ennen kuin lopulta sain tuon lääkkeen testiin, siispä puutoksia on varmasti sieltä kertynyt. Iso osa tästä ajasta meni milloin mitäkin ruoka-ainetta varoen, kun höpötettiin ärtyneestä suolesta ja fodmapeista, laktoosista ja gluteenista. Kaikki tämä uppoaa täysin oireetta tuon kolestyramiinin avulla, kunhan se on annosteltu ruuan rasvaisuuden mukaan.

Todetusti ainakin D-vitamiiniarvo pysyi tismalleen samana päivittäisestä 100 ug:sta huolimatta, kun otin kolestyramiinin joka aterialla. Jätin sen aamupalalta väliin ja aloin ottaa vitamiinit aamulla, arvo lähti nousuun.
Syy tähän mietiskelyyn on kuitenkin noin 5 viikkoa lääkityksen alun jälkeen tapahtunut yleiskunnon romahdus, jatkuvat lihasnykäykset, loputon tarve venytellä, lihasten hapotus naurettavan pienestä rasituksesta (mukin nosto tiskikoneesta kaappiin hapotti käden), hengästyminen istumisestakin ym. kummallisuudet.

Tästä kaikesta on nyt 2 vuotta ja edelleen osa oireista palaa, kun vitamiinit unohtuu pidemmäksi aikaa. Omatoimisesti olen joutunut tutkimaan ja arvioimaan mitä on tarvis ottaa, koska julkinen terveydenhuolto ei kykene miettimään laiskaa masennusdiagnoosia pidemmälle. Siis siitä huolimatta, että BDI:stä ei pisteitä tule ja mt-puolella on todettu ettei moista ole.

Isoin apu on ollut yllättäen foolihaposta, johon lääkärien mielestä tuo lääke ei vaikuta lainkaan, mutta josta löytyy tutkimuskin tähän liittyen. Puoli vuotta lähes vuodelevossa, viikko foolihappolisää runsaalla kädellä ja jaksoin lähteä ensimmäistä kertaa koiran kanssa puiston ympäri. Purkki kun tyhjeni ja unohtui koko asia, palasi flegmaattisuus ja hapotus takaisin muutamassa viikossa. Tämä sama on käynyt useaan kertaan, kun jostain syystä aina välillä haluan uskoa lääkäriä, jonka mielestä arvot on kunnossa.

Rauta-arvoissa on ollut häikkää ja sitä mennyt lisänä muun ohessa aina välillä, ainakin hiusten jäätävä putoilu on vähentynyt ja uusia alkoi kasvaa lyhyessä ajassa kerralla paljon. Tämän seurantaan haittaa suuresti geneettisesti korkea hemoglobiinini, joka näyttäisi ns. normaalitilanteessa olevan lähempänä 160. Ymmärrettävästi siis sen ollessa luokkaa 130-140, eli tasooni nähden todella matala, on se terveydenhuollon silmissä erinomainen. Tranferriinin rautakylläisyys oli 11% (17 – 52 %) ja kommentti siihen sisätautilääkäriltä “en pidä merkittävänä”. Seerumin rauta oli siis myös reilusti alle viitteen, vaikka ferritiini korkea. Tulehdusarvoja ei julkisella mitattu kertaakaan rautakokeiden yhteydessä.
Niin tai näin, lapsuudessa alkanut verilettu- ja maksalaatikkohimo ovat tiessään.

Yli- ja alivireystiloista on ollut puhetta ja niillä osasyy varmasti tässä myös on, mutta psykofyysisen fyssarin sanoin se ei yksin ole tässä tekijänä. Olen koittanut tivata lääkäreiltä, kuka kantaa vastuun sikiövaurioista, mikäli folaattitasoni ovat päin persettä ja ehkäisy pettää. Ne on mitattu vain omatoimisesti käydessä pian tuon romahduksen jälkeen ja olivat silloin viitteen alarajalla. Ammattitaito on kysyttäessä ollut luokkaa “ehtiihän sen sitten tarkistaa, jos raskaaksi tulet ja sitten tarvittaessa ottaa lisää purkista”.

Labra-arvoissa on näiden lisäksi ollut muitakin kysymysmerkkejä, mihin en saanut vastausta. Gfre kyykkäsi romahduksen aikoihin 50-vuotiaiden tasolle, ollen ennen ja nyt myöhemminkin välillä 89-93 ja tuolloin 79. Kysyttäessä “olet pitkä niin lihasmassa aiheuttaa matalamman arvon, koska kreatiinia on enemmän”.
Tämän lisäksi valkosoluarvot oli kaikki viitteiden yli. Siihenkään ei kukaan ottanut kantaa. En ollut tietääkseni sairastanut mitään, jos tätä outoilua ei lasketa. Tämä ja aika moni muukin asia nyt menee kuitenkin jo ohi lisäravinneaiheen, mutta mainitsinpa nyt kuitenkin.

Ollapa rahaa lääkäriin, joka oikeasti etsii toimivia ratkaisuja. Tämä toimintakyvyn rajalla kiikuttelu alkaa ottaa jo pannuun.

Eihän tuon pitäisi olla lääkärille uusi juttu. Sehän on nimenomaan kolestyramiinin toinen käyttökohde. Siinä on menty helpoimman — ja hankalammin hoidettavan — oletuksen mukaan. Kun sappisuoloihin liittymätön IBS/ärtyvä suoli on kuitenkin yleisempi. Tai sitten asioita diagnoisoidaan väärin laajalti, onhan sekin mahdollista.

Mutta jos suolisto-oireet liittyvät millään tavalla rasvan määrään, ja kasvisruoka auttaisi, niin onhan se lähes aina silloin merkki sappisuolo-ongelmasta, ainakin yhtenä selittävänä tekijänä.

Tuo on ajallinen yhteys, ei liity juuri syötyyn. Jos sinulla vatsa tyhjentää itsensä alle tunnissa syömisestä, niin sinulla on yksi pahimmista alemman vatsaportin reflukseista mitä tiedetään. Eli kyse on siitä, että syöminen käynnistää koko ruuansulatusjärjestelmän ja silloin ongelma piilee siinä edellisessä ja sitä edeltävässä ruuassa.

Ruuansulatukseen liittyvät sairaudet ovat ihan perseestä, koska ne sotkevat koko aineenvaihdunnan. Mutta jos arvata täytyy, niin olet ollut liioitellussa tilassa siitä mitä tapahtuu laihdutuksessa ja rajuissa miinuskaloreissa.

Jos leikitään ajatuksella, että vastaat kolestyramiiniin vahvasti, niin kaikki nuo oireet on selitettävissä

  • rasvan puutteella
  • B-vitamiinien puutteella
  • kaliumin ja magnesiumin puutteella

Ja koko kolmikko selittyy kolestryramiinilla ja luultavasti osaksi sillä mitä silloin söit.

Kenellekään ei tullut mieleen vilkaista keto-sticksillä olitko painumassa ketoosiin?

Se, että miten tuon sitten korjaisi, jos siis maallikkotason arvaukseni menee yhtään edes sinnepäin, onkin jännempää.

B-vitamiinit, kalium ja magnesium (ja myös muuten kalsium) ovat helpohkoja. Ainakin periaatteessa. Otetaan helposti imeytyvässä muodossa määrä X vaikka ilman kolestyramiinia ajallisesti niin kaukana syömisestä kuin mahdollista — ja isolla määrällä vettä, niin saa imeytymisen nopeammaksi.

Sitä en osaa sanoa miksi lääkärisi on ohittanut folaatit. Foolihapon vaje lienee ihmisillä yleisin B-vitamiinien vaje, ja kun se kulkee käsi kädessä muiden B-ryhmän vitamiinien kanssa, niin silloin on vajetta kaikista muistakin. Kun folaattien tehtävä aineenvaihdunnassa liittyy juurikin energia-aineenvaihduntaan ja solujen uusiutumiseen, niin eihän kuvaamasi oireet ole mitenkään poikkeuksellisia — aikaisemmin ne oireet tulee kuin mitattava anemia.

Rasva on sitten vaikea, koska rasvan sulamista juurikin yritetään estää.

Jos joku ei tunne nimeä GFRe niin se on laskennallinen arvo, joka kuvaa munuaisten suodatustehoa ja se lasketaan kreatiniista. Arvo on riippuvainen iästä ja nipusta muita tekijöitä. Sitä käytetään ihmisillä mittaamaan kroonisen munuaisten vajaatoiminnan astetta.

Jos sinulla on ollut mistä tahansa syystä kataboliaa, niin GFRe ei päde. Samaten jos kehonkoostumus on muuta kuin keskiarvoinen, niin GFRe menee pieleen. Se, että aineenvaihduntaongelmaisella GFRe hidastuu tarkoittaa kylläkin metabolista tulevaa kuormitusta. Joten ei lääkärin arvio tuossa ihan väärä ollut.