Linkin tekeminen

Foorumilla voi tehdä linkin kolmella eri tavalla. Se mitä niistä käyttää, on täysin makuasia. Hieman voi miettiä myös luettavuutta, mutta kyllä — sekin on osaksi makuasia.

Osoitteen/urlin liittäminen tekstiin sellaisenaan on ehkä helpoin tapa. Se nostaa linkin kohteen myös ikäänkuin valokeilaan. Joskus se on haluttua, joskus ei.

Jos liität urlin omalle rivilleen omaksi kappaleekseen, niin useimmiten foorumi tekee siitä esikatselukuvan:

Tuo on näppärä tapa painottaa, tuoda esille, linkin kohdetta.

Voit liittää urlin myös keskelle lausetta, kuten Laatu on suhteellista | Katiska jolloin se muuttuu useimmiten jollain tapaa otsikon mukaiseksi. Teknisesti ilmaistuna foorumi kysyy linkitettävältä sivustolta osoitteen meta-tietoja ja esittää ne — useimmiten se on otsikko ja mahdollisesti sivuston nimi.

Aina silloin tällöin url ei muutu esikatseluksi, vaan esittää urlin urlina. Se toimii toki linkkinä, mutta esitetään https://jotain… rotlana. Siihen on kolme syytä:

  • tekninen ongelma, jossa foorumi ei saa yhteyttä linkitettyyn sivustoon, eikä saa tarvitsemiaan metatietoja
  • url tunnistetaan urliksi, ainakin osaksi, mutta foorumi ei oikein tiedä mitä sille tekisi
  • osoitteen domain (eli se alku malliin katiska.eu) on estetty muodostamasta esikatseluja

Sinä et pysty kuitenkaan vaikuttamaan noihin, joten jos url pysyy urlina, niin anna olla, tai muuta se tavalliseksi tekstissä olevaksi linkiksi.

Linkin luominen kirjoitettaessa tehdään muokkainikkunassa. Voit valita linkin kohteen, sitten maalata sen ja klikata valikkopalkista linkki-ikonia, jolloin pääset popup-ikkunaan, johon laitat linkin.

Kuulostaa työläämmältä kuin aidosti on.

  • Jos linkität foorumin sisällä, niin toki voit etsiä linkin kohteen kirjoitus- ja esikatseluikkunan ulkopuolelta, mutta voit alkaa myös kirjoittamaan jotain sopivaa hakusanaa url-laatikkoon. Foorumi tarjoaa sinulle sopivia osumia ja voit klikata tarjotusta listasta haluamasi.

Kun tiedät, että teet linkin, niin voit klikata ensin linkki-ikonia ja sitten popup-ikkunassa antaa ensin urlin ja alempaan laatikkoon linkkinä esitettävän tekstin, ja jatkaa sen jälkeen kirjoittamista.

Oma työskentelytapa on hieman toisenlainen. Useimmiten kirjoitan tekstin jotakuinkin valmiiksi ja oikolukuvaiheessa (jossa olen joko hieman huolimaton tai erittäin huolimaton) lisään ikäänkuin sisältöä laajentavat linkit. Esikatselun näyttävät linkit lisään yleensä jo kirjoitusvaiheessa, koska ne ovat sellaisia, jotka minun mielestäni kuuluvat oleellisesti tekstiin.

Tässä ohjeessa olisin saattanut todeta, että markdown-merkinnällä voi halutessaan kirjoittaa suoraan linkin nostamatta sormia sen enempää näppäimistöltä. Jos nyt haluaisit lisätä tekstiin linkin aiheeseen mitä tarkoittaa markdown, niin voisin tehdä sen jollainen edellä mainituista tavoista.

Mutta on nopeampikin tapa, joka on tuttu muiltakin alustoilta, kuten vaikka WordPressistä (jos sitä olet koskaan käyttänyt).

Maalaa linkiksi muotoiltava teksti ja sen enempää hyppimättä mihinkään ikoniin tai ikkunaan liimaat linkin. Poikkeuksellisesti copy&paste ei tällä kertaa ylikirjoita, vaan foorumi tunnistaa liitettävän urlin ja tekee tekstiin linkin.

  • Tietenkään sinun ei tarvitse käyttää laitteesi valikoita, vaan voit liittää miten haluat; laitoin sen vain näkyviin hahmottamisen avuksia — ja jos kuvan valikko näyttää vieraalta, niin se johtunee siitä, että tuo on iPadistä, ja sinulla lienee erilainen

Miksi Virkataan urakalla keskustelussa mun eka youtube-linkki näkyy vain linkkinä mutta toka antaa esikatselun? :expressionless:
Eka on mun oma video, tokan hain googlen kautta, johtuuko siitä? Vai onko vaan jokin tähti väärässä kohtaa universumia?

Edit. Joo ero oli tuo. Hain oman videoni googlen kautta ja liitin sen linkin keskusteluun, nyt näkyy esikatselu.

Ööh… eihän sillä ole mitään väliä mitä kautta se linkin etsii. Kunhan se on YouTuben linkki.

Mutta meinasitko sitä Sirpa petaa linkkiä? Se oli Youtuben shorts-linkki ja ne kiukuttelee. Sen jälkeen vaihdoit sen ikäänkuin Youtuben normaaliksi linkiksi, ja sehän toimiikin.

1 Like

:+1:
Kävin suoraan youtubista kopioimassa linkin uusiksi kahteen kertaan, mutta se ei tuonut muutosta, sain vain sitä shorts-osoitetta. Kun hain googlen kautta, sain toisen osoitteen ilman shortsia. Ehkä sen saisi juubituubista suoraan jostain, en jaksanut etsiä enempää :sweat_smile:

En edes ymmärrä koko shortsien ideaa (paitsi bermudamittaisena joskus).